Galerii ja reportaaž: Infonet alistas südi Tammeka ning tuli esimest korda karikavõitjaks

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Evald Tipneri nimelise Eesti jalgpallikarika võitis esimest korda valitsev Eesti meister Infonet, kes alistas finaalis 2:0 Tartu Tammeka. Infonet nõelas tartlasi otsustavalt kaks korda valusal hetkel ehk mõlema poolaja alguses. Ehkki Tammeka võitles visalt, jäi neil pisut puudu nii õnnest kui ka kogemustest.

Finaal algas Tammekale külma dušiga, kui juba 9. minutil keerutas karistuslöökide meister Dmitri Kruglov palli paarikümnelt meetrilt väravasse. Alla nurka suunatud ja postipõrkest võrku läinud vintpalli vastu oli tartlaste puurilukk Karl Johan Pechter võimetu.

Tammeka jätkas mitmesaja Taaralinnast kohale sõitnud fänni laulukoori toel südilt, karistusalast pääsesid löögile nii Martin Jõgi kui ka Andre Paju, ent mõlema ürituses puudus täpsus.

Mida minut edasi, seda rohkem kiirest avaväravast kuhjaga enesekindlust ammutanud Infonet siiski mängu kontrollis. Korra saatis Ofosu Appiah karistuslöögi lahtimängimisele järgnenud segaduse tulemusena mõnelt meetrilt palli peaga latti, siis jättis Jevgeni Harin poolkiirel vasturünnakul söötmata heal positsioonil olnud Vladimir Voskoboinikovile. Pea kõik pealinlaste standardolukorrad lõppesid järgemööda ohtlike pealelöökidega, Tammeka ründemäng jäi aga viimasel väljakukolmandikul toppama.

Vahemärkusena: Infoneti meeskonda puudutav suurim mure oli avapooltunnil see, et üliagarad turvamehed üritasid klubi presidenti Andrei Leškinit ja spordidirektorit Dmitri Skiperskit tavapublikule suletud küljetribüünilt minema ajada. Lõpuks lepiti siiski ka sellega, et mehed kolisid lihtsalt paar toolirida kõrgemale – küllap sai suur turvarisk seeläbi maandatud. Kuna täpselt samasuguseid intsidente on varem juhtunud ka teiste klubide ja isegi Eesti koondise treeneritega, siis siinkohal allakirjutanu siiras soovitus jalgpalliliidule – vahetada turvafirma Meeskond ükskord ometi välja mõne sellise ettevõtte vastu, mille töötajatel pole oma peaga mõtlemine keelatud.

Ka poolaja lõpus ei suutnud Tammeka peale paari standardolukorra teenimise Matvei Igoneni valdustele ohtu kujutada. Isegi kui Martin Aasmäe korra paremalt äärelt jooksu pääses, ei leidunud värava ees kaaslast, kes oleks suutnud rünnaku pealelöögiga lõpetada. Samas sundis ka Infoneti kesine ründemäng peatreenerit Aleksandr Puštovit mitu korda sajatustele. Poolajapausile mindi Infoneti minimaalses eduseisus.

Prosa sünnilinnale ei halastanud

Teist poolaega alustas Infonet selge sooviga mäng ära otsustada ja juba kahe minuti möödudes andis Tammeka neile selleks kuldse võimaluse. Endale omaselt üritati mängu avada lühikese sööduga, kuid oma karistusala joonel eksis Reio Laabus ning palli noppis kunagine Tammeka mängija Albert Prosa. Madal löök ei olnud ülemäära terav, kuid seda täpsem – Pechteril puudus võimalus tõrjuda.

Tammeka suurimaks hädaks kerkis 0:2 seisul otsustavuse puudumine. Mitu korda järjest jõuti palliga ohtlikult Infoneti karistusalasse, ent parimat löögivõimalust otsiti, otsiti ja jäädigi otsima. Kui kaugelt löögile pääseti, nappis täpsus: Andre Paju tulistas palli tribüünile, Tauno Tekko aga otse Igonenile sülle.

Tartlaste aktiivsuspuhangule järgnes Infoneti järjekordne kümmekonna minuti pikkune surve, milles pearolli mängis Kirill Nesterov, kuid Tammeka kaitsjad ja mitu head tõrjet teinud Pechter lõid rünnakuid tagasi. Vasturünnakul ei suutnud Jõgi Kiidroni head söötu peaga raamide vahele suunata, Kapperi pehmeks jäänud löögi püüdis suurema vaevata Igonen. Tammeka parim šanss sündis Igoneni eksimusest, kuid väravast halvasti välja tulnuna suutis ta lõpuks palli siiski üle lati lükata.

Tartlastel nappis ka õnne

Kümme minutit jäi mängida, kui Igonen kehastus Infoneti päästjaks. Tammeka kapteni Kaarel Kiidroni suurepärase karistuslöögi päästis ta fantastilise tõrjega lati alt, järgnenud pealöögi suunas Jürgen Lorenz latti. Tammekal oli kolme sekundi jooksul veel kolm võimalust pall väravasse saata, aga mida ei tulnud, seda ei tulnud.

Infoneti võit oli ka Flora võit: kuna meistritiitliga oli Infonet europääsme juba niigi kindlustanud, lähevad Euroopa liiga koht ja sellega kaasnevad 215 000 eurot reeglite kohaselt liigas neljanda koha saanud meeskonnale ehk Florale. Korraga nüüd nii meistritiitlit kui ka Evald Tipneri karikat enda valduses hoidev Infonet saab aga karika kaitsmist alustada üsna ebatavalisel moel – loos viis nad esimeses ringis vastamisi iseenda duubelmeeskonnaga.

Enne mängu

Sel hooajal on meeskonnad omavahel korra juba kohtunud: meistriliiga avavoorus jäid tartlased üllatuslikult 2:0 peale. Mullu Eesti meistriks kroonitud Infonet on tänavu olnud raskustes ja koduliigas on kirja saadud juba viis kaotust. Tartlased on samas avavooru võidu järel suutnud alistada ainult ühe vastase.

Kohtumise eel on selge, et Eesti jalgpall saab uue karikavõitja. Tartu on finaalis mänginud hooajal 2007/08, kuid jäi toona alla Florale. Mulluse hooaja Eesti meister Infonet mängib karikafinaalis esimest korda. Täna kell 16 Lilleküla staadionil algavas kohtumises on mängus ka koht Euroopa liiga eelringis. Infoneti võidu korral pääseb eurosarja mulluse hooaja neljas meeskond Flora. Tammeka võidu puhul saavad Euroopas jõudu katsuda tartlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles