Miks joovad Indy 500 võitjad piima?

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andretti Green
Andretti Green Foto: KIRK DEBRUNNER/REUTERS

Praegu sõidetav Indianapolis 500 võidusõit on koos Le Mansi 24 tunni kestvussõidu ja Monaco vormel-1 GP-ga üks kolmest legendaarsest võidukihutamisest. Võidusõidu üheks traditsiooniks on see, et võitjale antakse finišis joogiks pudel piima. 

Enne võidusõidu algust edastavad võidusõitjad enda piimaeelistuse piimainimestele, kes siis kohalikest poodidest kõigi erisoovid kokku ostavad. Piimajoomistraditsioon sai alguse 1933. aastal, mil Louis Meyer võitis teistkordselt Indy 500 võidusõidu. Ta palus korraldajatelt pärast finišit joogiks petti. Väidetavalt oli Meyer ema oma pojale alati öelnud, et kui ta tunneb janu, peaks ta jooma just petti.

Kui Meyer võitis 1936. aastal võidusõidu ka kolmandat korda, andsid korraldajad talle joogiks klaaspudelis piima. Võistluste korraldajad nägid selles rahateenimiskohta ning hakkasid piima võitjale jagama igal aastal. Kuid võidusõitjatele selline suhtumine ei meeldinud.

1947. aastal asendatigi piim veega, kuid 1956. aastal pakkus American Dairy Foundation võitjale, et kui ta otsustab piima juua, siis teenib ta 400 dollarit boonust. Boonus on säilinud tänaseni, kuid 400 dollari asemel on see nüüd 10 000 dollarit.

Igatahes on võidusõitjad oma piimavaliku teinud ning Indy 500 debüüti tegev Fernando Alonso eelistas sarnaselt 11 konkurendile 2-protsendilist piima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles