Millised võimalused on võrkpallikoondisel 3. ringi vastaste vastu?

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti - Venemaa.
Eesti - Venemaa. Foto: Tairo Lutter

Eesti võrkpallikoondis täitis miinimumeesmärgi ja pääses MM-valikturniirilt edasi viimasesse ringi, kus jagatakse kuue meeskonna vahel viimane pilet 2018. aasta finaalturniirile. Vaatame, kes on Eesti vastased ja millised on võimalused see pilet kätte saada ning ajalugu teha: võrkpallikoondis on EMil juba tavapärane külaline, ent MMile pole kordagi jõutud.

Eestiga koos hakkavad viimase MM-pileti eest heitlema veel Saksamaa, Slovakkia, Belgia, Valgevene ja Hispaania. Kuigi Eesti mängijad ja ka peatreener Gheorghe Cretu tõdesid, et tegu on üsna võrdsete meeskondadega, on Saksamaa ilmselt siiski kõige kõvem pähkel. Kindlasti ei küündi ükski neist koondistest Venemaa tasemeni.

Vaatame, kuidas on eestlastel varasemalt nende vastastega läinud. Mitmega ollakse kohtunud üsna hiljuti, seega koosseisudes väga suuri muutusi ei tohiks olla.

Hispaaniast olime äsja peetud kontrollmängudes kindlalt üle, vaid viimases kaotas meie B-koosseis 2:3. Eelmisel suvel saadi hispaanlastest kontrollmängus jagu 3:1.

Belgiaga mängiti viimati 2016. aasta suvel laagris Lubinis. Kolmest kontrollmängust võideti kaks: 3:0 ja 3:1, üks kaotati 2:3. 2015. aastal saadi belglaste üle kaks võitu ja üks kaotus.

Valgevenega kohtuti samuti eelmisel aastal, kui Euroopa liiga raames võitis Eesti 3:2 ja 3:1. 2014. aastal saadi aga kaks kaotust.

Slovakkiaga mängiti viimati 2015. aastal, siis jäi seis 1-1: kirja saadi 3:1 võit ja sama skooriga kaotus. Samas aasta varem jäädi slovakkidele kahel korral alla.

Saksamaa koondisega kohtus Eesti ka 2014. aasta MM-valikturniiril ja siis saadi kindel 0:3 kaotus.

Kolmas ring peetakse 18.-23. juulini, turniiri toimumiskoht on veel teadmata. Selgus peaks saabuma õige pea. Eesti alaliit arutab nädala alguses korraldamist ja seega on võimalik, et seegi turniir toimub Eestis, kuigi rahaliselt on see alaliidu jaoks ilmselt suur mõtlemiskoht. Samas, koondise jaoks oleks kodupubliku ees mängimine suur eelis.

Mida arvavad oma võimalustest mängijad ja peatreener?

«Kolmandas ringis on see veel raskem ilmselt kui oli Venemaa vastu. Seal on viis mängu ja viis võrdse tasemega meeskonda,» sõnas nurgaründaja Robert Täht. Ka mitu teist mängijat oli samal arvamusel. Kapten Kert Toobal usub, et Venemaa kaotus andis meestele pigem endesekindlust eelolevateks mängudeks. Geim saadi kätte ja kaugel polnud ka võimsam tulemus. «Eks peamegi selliste vastastega mängima ja need rasked hetked ära kannatama.»

Peatreener Gheorghe Cretu usub, et «Kolmandas ringis on kõik vastased samal tasemel. Samas meie tase on nendega üsna sarnane. Ja keegi neist ei küündi Venemaa lähedale. Samas on siis ehk abiks ka Keith Pupart,» sõnas Cretu ja lisas, et Poola liiga karastusega nurgaründaja peaks just kaitses juurde andma. «See turniir ja MM-pileti püüdmine on väga suur võimalus ja peame selleks olema oma parimas rivistuses.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles