Galerii: 200 miljoni euro saatuse otsustasid penaltid (1)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma jalgpalli kõige kallim mäng pole teps mitte Meistrite liiga või MM-finaalturniiri esikohamatš. See on hoopis pühal Wembley staadionil toimuv duell Inglismaa esiliiga kolmandale kohale. Põhjus lihtne: matši võitja kerkib tulevaks hooajaks kõrgliigasse ja teenib hinnanguliselt 200 miljoni eurot.

Rahapataka sisu on kirev: näiteks annab Premier League’is mängimine klubidele õiguse nõuda suuremaid summasid sponsoritelt ja sülle langeb mammon maailma populaarseima liiga teleülekandeõigustelt. Isegi, kui kohe esimesel hooaja lõppedes tagasi esiliigasse kukutakse, on järgnevateks aastateks klubile garanteeritud kõrgliiga poolt nn «langevarjumaksed» ehk kaheksakohalised summad, mis laotakse meeskonnale lihtsalt pihku, et nende laskumist vaesemate klubide punti pehmendada.

Sel korral otsustasid 200 miljoni euro saatuse Huddersfield Towni ja Readingu meeskonnad, kes hariliku liigahooaja lõpetasid vastavalt neljanda ja viiendana võrdselt 81 punkti peal. Matši normaal- ja lisaaeg lõppesid väravateta, mis tähendas, et Premier League’i tõusja otsustas penaltiseeria.

11 meetrilt eksis esimesena Huddersfield – nende teine lööja Michael Hefele löögi tõrjus Readingu puurilukk Ali Al Habsi. Edasine oli aga juba Põhja-Inglismaa klubi rõõmupidu: Readingu poolt virutas neljas lööja Liam Moore palli kõrgelt üle ning viienda mehe, Jordan Obita, sooritusele sai väravavaht Daniel Ward käe ette. Huddersfieldi poolt asus 3:3 viigiseisult palli taha Christopher Schindler, kes ei eksinud ja lõi lahti võidutantsu.

Rõõmu põhjus oli nii finantsiline kui ka sportlik. Viimati mängis Huddersfield Inglismaa kõrgliigas hooajal 1971-72! Veel pääsesid esiliigast järgmiseks hooajaks aste kõrgemale Newcastle United ning Brighton & Hove Albion.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles