Kes täidavad korvpallikoondise hõreda korvialuse?

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel suvel kohtus Eesti Kosovoga kontrollmängus. Nüüd minnakse vastamisi MM-valiksarja eelringis. Rain Veideman tahab  koondist ka sel aastal.
Eelmisel suvel kohtus Eesti Kosovoga kontrollmängus. Nüüd minnakse vastamisi MM-valiksarja eelringis. Rain Veideman tahab koondist ka sel aastal. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kui eelmisel suvel jäi mitu kogenud korvpallurit Eesti koondisest eemale, kostis jorinat, et sellise meeskonnaga pole midagi peale hakata. Tegelikult näitas noorem koosseis südikat mängu, ent EMi kvalifikatsioonimängude otsustavas kohtumises kaotati Poolale 63:94 ning teist korda järjest suurturniirile ei jõutud. Enamaks polnud sel seltskonnal lihtsalt jaksu.

Sel suvel kohtutakse MMi kvalifikatsiooni eelringis Kosovo ja Makedooniaga. Grupi kaks paremat mängivad klubihooaja sees MM-kvalifikatsioonimänge novembris, veebruaris ja juuni alguses. Tõsi, kahe sekka tulek pole väga keeruline, Kosovost saadi jagu ka eelmisel aastal.

Kui võtta ette selle suve koondise kandidaatide nimekiri ja arvestada võimalikke eemalejääjaid, on seis veelgi hullem. Kõige suurem murekoht on korvialune nagu alati.

Kohtadel neli-viis on nimekirjas Maik-Kalev Kotsar, Rauno Nurger, Reinar Hallik, Kristjan Kitsing, Janar Talts, Kregor Hermet, Kristjan Kangur. Seitsmest mehest ei tule koondisesse kindlasti Nurger ja Kotsar, kes veedavad suve USAs oma ülikoolide juures. Küsimärgi all on ka Halliku, Taltsi ja Kanguri osalemine.

Talts käis hiljuti jalalõikusel ja ei välistanud küll koondisega liitumist, ent pigem on see kahtlane. Mängumehele ei tehtud küll ülemäära keerulist lõikust – puhastati hüppeliigest –, ent 34-aastase Taltsi taastumine võib siiski aega võtta. Lisaks on ta mõista andnud, et tema otsus sõltub eakaaslaste otsusest koondisega liituda.

Kangur on aastaid seljavaluga hädas olnud ja pole koondise suhtes samuti jaatavat vastust andnud. Ei Kanguril ega Taltsil ole uueks hooajaks veel ka lepingut. Reinar Hallik on öelnud, et lõpetab korvpallurikarjääri.

Alles jäävad Taanis Bakken Bearsis hea hooaja teinud Kitsing ja 19-aastane Hermet, kes pole varem meeste koondist esindanud. Edasi tulevad juba number kolmed, kes mingil tasemel saavad hakkama ka nelja kohal, ent korvi alla panna pole kedagi.

Eelmisel suvel, kui puudusid nii Talts, Kangur kui Siim-Sander Vene, olid koondises ka Toomas Raadik ja Rain Raadik, ent seekord pole neist kumbki kutset saanud. Lisaks vigastas Toomas Raadik hiljuti hüppeliigest.

Kellega kavatseb korvpalliliit suvele vastu minna? Liidu peasekretär Keio Kuhi ütleb, et Nurgeri suhtes alaliit enam lootusi ei hellita, nagu mõnda aega tagasi veel kuulda võis. «Ülejäänute osas ei ole mul midagi lisada, Keio Kuhi on ikka positiivne,» sõnas alaliidu juht.

Halliku liitumise kohta sõnas Kuhi, et ta on väga selge kandidaat. Hallik ise ütles eile, et teeb otsuse viimasel hetkel. Esiteks tegeleb ta omanimelise korvpallikooli käimalükkamisega, teiseks vaatab, mis keha pärast hooaega ütleb. «Ei ole otsustanud, mida teen, mõtlen veel,» ütles ta.

Küsimuse peale, kas kaalutakse ka eelmisel suvel koondises olnud Raadikutele kutse saamist, vastas peasekretär, et enne 5. juunit uut infot ei tule. «Enne seda kuupäeva uut infot ei tule. Pärast seda kuupäeva läheb paar päeva ja siis sõltuvalt sellest, millised vastused tulevad, saab peatreener otsustada, kes saavad kutse laagrisse,» lisas Kuhi.

Kas see tähendab, et vanad olijad siiski tulevad? Tõde peaks saabuma 5. juunil, mil kukub tähtaeg, mil mängijad peatreener Tiit Sokule oma otsuse ütlevad. 

Veideman käis randmelõikusel

Võimalikke eemalejääjaid korvpallikoondisest on ka teistel positsioonidel. Sel hooajal Kalev/Cramost Itaalia esiliigasse siirdunud koondise tagaliini üks liidreid Rain Veideman käis hiljuti randmeoperatsioonil. Ent tema on sellele vaatamata valmis rahvusmeeskonnale appi tulema. «Taastumine kulgeb hästi ja olen koondisega liitumas,» kinnitas Veideman eile. Seda, kui palju käsi täiskoormusega treenida laseb, ei osanud ta öelda. «Eks näis, see selgub jooksvalt,» lisas ta.

Sarnaselt Kitsinguga Taani liigas pallinud Tanel Kurbas sai hooaja lõpus raskelt vigastada. Kuigi ta öelnud, et tahaks koondist aidata, siis küsimärke jagub temagi puhul. Operatsioonil käis ka Nižni Novgorodis korraliku hooaja teinud Siim-Sander Vene. Vene on koondise suhtes samuti kahtleval seisukohal. Kogenud Gregor Arbetil on vigastuse tõttu selja taga poolik hooaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles