IAAF lõi 28 Venemaa sportlase ees MMi ukse kinni, puhtaks tunnistati vaid kolm

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenja Aksjonova (keskel).
Ksenja Aksjonova (keskel). Foto: OLIVIER MORIN/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline Kergejõustiku Liit (IAAF) lükkas tagasi 28 Venemaa sportlase taotluse võistelda rahvusvahelistel võistlustel neutraalsete sportlastena. Heaks kiideti seejuures vaid kolm sooviavaldust, vahendab BBC.

IAAFi dopingunõukogu kiitis heaks 400 meetri jooksja Ksenja Aksjonova, odaviskaja Vera Rebriki ja 400 meetri tõkkejooksja Vera Rudakova taotluse. Ülevaatamisel on veel 27 sportlase sooviavaldus. Venemaa kergejõustiklased on jätkuvalt rahvusvahelistelt võistlustelt eemaldatud ega saa seal kaasa lüüa.

IAAF kinnitas, et 28 avaldust on tagasi lükatud, kuid ei avaldanud sportlaste nimesid. Kõik kolm heakskiidu saanut on osalenud edukalt tiitlivõistlustel – Aksjonova auhinnakapis on 4x400 meetri teatejooksu Euroopa meistritiitel ja individuaalne hõbemedal, Rebrik on samuti kroonitud Euroopa meistriks, Rudakova aga võitnud juunioride klassis mitu kuldmedalit nii Euroopa kui ka maailmameistrivõistlustel.

Äsja astus Venemaa antidopinguagentuuri nõukogust tagasi teivashüppe kahekordne olümpiavõitja Jelena Isinbajeva, kelle osalemist dopinguvastases võitluses on Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) tugevalt kritiseerinud. Isinbajeva on korduvalt väljendanud arvamust, et Venemaa sportlaste massiline karistamine on ebaõiglane. Nüüd aga sõnas Isinbajeva, et venelased loodavad probleemide kõrvaldamisel novembrikuusse pandud tähtajast kinni pidada.

«Mul on hea meel, et olen oma eesmärgi täitnud. Tean, et pean loovutama koha uuele juhatuse esimehele, kes viib RUSADA tööle ennistamise täielikult lõpule,» sõnas 34-aastane venelanna uudisteagentuurile Interfax.

Puhtaid jagub, paljud tähed aga ikka ootelehel

IAAF määras Venemaa kergejõustiklastele võistluskeelu juba 2015. aasta novembris ja seetõttu jäädi Rio suveolümpialt eemale. Tänavu veebruaris keeldu pikendati ja nüüd katab see ka augusti alguses Londonis toimuvaid maailmameistrivõistlusi.

Venemaa sportlased on IAAFile esitanud üle 130 palve lubada neil neutraalse lipu all võistelda. Kõik «neutraalseks» pürgivad sportlased peavad suutma tõestada, et pole dopingut tarvitanud. Esimesena sai neutraalse sportlase staatuse mullu juulis 800 meetri jooksja Julia Stepanova, kes aitas Venemaa dopinguafääri paljastada. Hiljem võeti temalt siiski õigused taas ära, sest selgus, et ta on minevikus dopingutarvitamisega vahele jäänud.

Nädal pärast Stepanovat tunnistati puhtaks sportlaseks ka kaugushüppaja Darja Klišina, kes sai Rio olümpiamängudel 9. koha. Tänavu veebruaris anti võistlusluba teivashüppajale Anželika Sidorovale, sprinterile Kristina Sivkovale ja vasaraheitjale Aleksei Sokirskile.

Aprillis ennistati kõrgushüppajate Maria Kutšina ja Daniil Tsõplakovi, teivashüppajate Ilja Mudrovi ja Olga Mullina, kiirkäijate Sergei Širobokovi ja Jana Smerdova ning tõkkesprinteri Sergei Šubenkovi õigused tiitlivõistlustel osaleda.

Endiselt ootavad IAAFi otsust aga 2012. aastal kõrgushüppe olümpiavõitja Ivan Uhhov, 2014. aastal kolmikhüppes sisemaailmameistriks kroonitud Lukman Adams ja naiste seas sama tiitli võitnud Jekaterina Konjeva ning kõrgushüppe Londoni olümpiapronks Svetlana Školina.

Maa ja taeva vahel: Ivan Uhhov ei tea, millal taas võistelda saab. FOTO: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/SCANPIX
Maa ja taeva vahel: Ivan Uhhov ei tea, millal taas võistelda saab. FOTO: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/SCANPIX Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles