Liverpool teenis Premier League’is mängimise eest Klavani ostusumma 33-kordselt(!) tagasi

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muidugi ei jää teenitud raha lihtsalt Jürgen Kloppile laristada - selle eest tuleb maksta ka mängijatele ja klubiametnikele palku jm.
Muidugi ei jää teenitud raha lihtsalt Jürgen Kloppile laristada - selle eest tuleb maksta ka mängijatele ja klubiametnikele palku jm. Foto: John Sibley/REUTERS/Scanpix

Inglismaa jalgpalli kõrgliigas mängimine on tulus tegevus. Maailma vaadatuimas vutisarjas pallimine toob ka kõige kehvematele klubidele sisse minimaalselt 100 miljonit eurot aastas! Ragnar Klavani koduklubi, ülemaailmselt tuntud FC Liverpooli, käsi käib aga veelgi paremini.

Premier League avalikustas täna, kui suured rahapatakad klubidele laiali jaotatakse. Üldsumma on võimas – üle 2,7 miljardi euro.

Klubidele tehtavad maksed koosnevad mitmest komponendist. Neist kolme suurused on kõigile meeskondadele ühised: esiteks Suurbritanniasse teleülekannete müügist teenitud raha, 40 534 768 eurot, teiseks välismaale müüdud teleõiguste eest 44 883 822 eurot ning kolmandaks liiga kommertsõiguste müügilt teenitud summa, «tühised» 5 464 272 eurot.

Edasi hakkavad rahapatakad aga meeskonniti erinema. Kergestimõistetav on tulemustepõhine boonus – liiga võitja peabki teenima suurima summa. Näiteks Londoni Chelsea sai meistritiitli eest 44 583 226 eurot, samas kui neljandana lõpetanud Liverpool pidi leppima 37 895 742 euroga.

Viimases tulbas on aga Liverpool kõige rohkem teeniv klubi – see on «facility fee» mille võiks eesti keelde tõlkida kui hoonetasud. Sisuliselt tähendab see, et klubi rahakotti maandub kena kopikas iga mängu pealt, mida nende kodustaadionilt Ühendkuningriigis üle kantakse. Selle eest maksti Liverpoolile (23 mängu) möödunud hooajal  39 013 410 eurot, mida on enam kui miljoni võrra rohkem kui ühelegi teisele meeskonnale.

Kokku teenis Liverpool möödunud hooajal Premier League’is mängimise eest seega ümardatult 167,8 miljonit eurot. Olgu võrdluseks lisatud, et Eesti koondise kapten Klavan liitus eelmisel suvel klubiga 5 miljoni euro eest. Inglismaa meisterklubi Chelsea teenis 173,2 miljonit, viimaseks jäänud ja tulevaks hooajaks esiliigasse langenud Sunderland aga kõigest 107,2 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles