Suri jalgpalliajaloo suurima prohmaka läbi lasknud kohtunik

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diego Maradona ja Peter Shilton murdosa sekundit pärast kurikuulsat käelööki.
Diego Maradona ja Peter Shilton murdosa sekundit pärast kurikuulsat käelööki. Foto: AP/Scanpix

Millegipärast kipuvad jalgpalli MMi suurimad kohtunike eksimused käima kaasas just Inglismaa jalgpallikoondisega. Nooremad vutisõbrad mäletavad kindlasti 2010 MMi kaheksandikfinaalis Frank Lampadi lööki Saksamaa vastu, mis ületas väravajoone, aga mida vilemehed ära ei lugenud. See värav oleks tabloole seadnud 2:2 viigiseisu, selle asemel kaotas Inglismaa aga matši 1:4. Kuulsaima kohtunike prohmaka jaoks tuleb ajaloos minna veelgi kaugemale.

Inglismaa ja Argentiina koondiste lahingud on Falklandsi konflikti tõttu olnud alati vihased – meenutame kasvõi David Beckhami punast kaarti 1998. aasta MMil. Kõige vastuolulisem mäng toimus aga tosin aastat varem Mexico Citys peetud veerandfinaalis ja lõppes Argentiina 2:1 võiduga. Mõlemad Argentiina väravad lõi Diego Maradona.

Argentiinlaste ebajumala võiduvärav matši 55. minutil oli tema karjääri vast kauneim tabamus. Maradona sai palli oma väljakupoolel, seljaga vastase värava suunas, ent keerutas end esmalt osavalt mööda kaheks inglasest, pistis liduma ja jooksis üle veel kolm vastast enne, kui palli Peter Shiltoni selja taga saatis. Imeline!

Seda mängu mäletatakse peamiselt siiski Maradona esimese värava tõttu. Jalgpalliajalukku on see läinud lihtsalt kui «Jumala käsi». 51. minutil lendas pall karistusalla Inglismaa kaitsja jalast saadud rikošeti tõttu kõrge kaarega ning selle järgi hüppasid vaid Maradona ning Shilton. Väravavahil peaks selles olukorras olema vaieldamatu eelis, aga kuidagi suutis Argentiina koondise talisman Shiltonit edestada. «Kuidagi» tähendas seda, et ta lõi palli käega väravavahi eest minema.

Tuneesiast pärit peakohtunik Ali Bin Nasser, kes nägi olukorda mitme mängija selja tagant kirjeldas hiljem, miks ta Maradona valskuse väravaks luges: «Ma ootasin, et (bulgaarlasest piirikohtunik Bogdan) Dotchev annaks mulle märku, mis täpselt juhtus, aga ta ei näidanud käega mängu. FIFA poolt enne mängu meile antud juhised olid selged: kui kolleeg näeb olukorda paremini, peaksin tema otsust austama.»

Dotchev kirjeldas juhtunut nõnda: «Kuigi ma sain kohe aru, et midagi on valesti, ei lubanud FIFA toona piirikohtunikel peakohtunikuga otsuseid läbi arutada.» Maradona tähistas väravat nagu poleks midagi juhtunud, nagu ta  ei oleks reegleid rikkunud ning seetõttu jäi Dotchev teda vihkama kui ebaausat inimest. «Diego Maradona rikkus mu elu ära,» on vilemees öelnud.

See elu sai nüüd otsa. Dotchev suri neljapäeval 80 aastasena, teatas Bulgaaria jalgpalliliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles