Leicester City võidab Meistrite liiga raha-edetabelis vähemalt pronksi, võib-olla isegi hõbeda!

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2016. aastal muinasjutulisel moel Inglismaa jalgpallimeistriks kroonitud Leicester City jõudis Meistrite liigas veerandfinaali ja teenis hooajaga 78,1 miljonit eurot.
2016. aastal muinasjutulisel moel Inglismaa jalgpallimeistriks kroonitud Leicester City jõudis Meistrite liigas veerandfinaali ja teenis hooajaga 78,1 miljonit eurot. Foto: Jorge Guerrero /AFP/Scanpix

RAHA: Meistrite liiga alagrupiturniirile kvalifitseerumine on Euroopa tippklubide jaoks elulise tähtsusega, sest kätkeb endas auhinnaraha, mis moodustab olulise osa eelarvest isegi maailma rikkaimate klubide jaoks.

Lõppeval hooajal jagab Euroopa jalgpalliliit (UEFA) Meistrite liigas alagrupiturniirile ehk 32 parema sekka jõudnute vahel laiali 1,2689 miljardit eurot, millest 761,9 miljonit auhindadena, kus kindel tulemus tähendab kindlat summat. Alagrupiturniirile jõudmine on väärt 12,7 miljonit eurot, iga võit alagrupiturniiril 1,5 ja viik 0,5, koht kaheksandikfinaalis 6, veerandfinaalis 6,5 ja poolfinaalis 7,5 miljonit eurot. Finaali kaotaja kontole kantakse lisaks eelnevalt teenitule 11, võitjale aga 15,5 miljonit eurot ehk võidu ja kaotuse vahe on kõigest 4,5 miljonit eurot.

40% auhinnafondist ehk 507 miljonit jaotatakse aga laiali sõltuvalt klubi koduse teleturu suurusest (mida kallimalt on Meistrite liiga teleõigused konkreetse klubi kodumaal maha müüdud, seda suurema noosi sealsed tiimid saavad). Just sel põhjusel teenib Torino Juventus sõltumata laupäevase finaali tulemusest sel hooajal igal juhul oluliselt rohkem raha kui Madridi Real.

Juventust soosivad kaks faktorit: 1) Itaalia telelepingud on maha müüdud kallima raha eest kui Hispaania omad, 2) AS Roma ei pääsenud play-off’ist edasi alagrupiturniirile, mis tähendab, et Itaalia teleraha jagati ära vaid kahe klubi vahel (Juventus ja Napoli), ent Hispaania oma jaotati neljaks (lisaks Realile said oma osa FC Barcelona, Madridi Atletico ja Sevilla).

Real ei pruugi korjata ka suuruselt teist noosi – kui nad finaalmatši kaotavad, jääb Hispaania tippklubi teenistus alla veerandfinaali toppama jäänud Leicester City omale.

Põhjus: kuna kõik neli Hispaania klubi jõudsid alagrupist edasi ja kõik peale Sevilla ka veerandfinaali ning teleraha jaotamisel on üks oluline kriteerium hooaja jooksul peetud mängude arv, jaotus raha kohe eriti ühtlaselt.

Leicester oli veerandfinaalis aga ainus Inglismaa esindaja (Manchester City ja Arsenal langesid kaheksandikfinaalis, Tottenham ei pääsenud alagrupist edasi), mis mõjus nende teleboonusele võimendavalt. Kasuks tuli ka fakt, et kõige kallimalt müüdi Meistrite liiga teleõigused maha just Inglismaal.

Laias laastus samal põhjusel, mis Juventus suveräänselt teenistustabeli tipus troonib, paikneb Napoli neljandal kohal. Vähemalt 50 miljonit eurot teenivad sel hooajal Meistrite liigas osalenud 32 klubist 11.

***

Aga lisaks 32 alagrupiturniirile jõudnule pälvivad arvestatavad boonused ka kõik need, kes eelringide jooksul konkurentsist langesid. Näiteks 2015. aasta Eesti meister FC Flora, kes kaotas esimeses eelringis Gibraltari tšempionile FC Lincoln Red Impsile, teenis siiski 450 000 eurot. Uuel hooajal on vastavad summad suuremad ning Eestit esindavalt FC Infonetil on juba enne platsile minekut garanteeritud 480 000 euro suurune auhinnaraha.

***

Kes kui palju teenib?

Meistrite liiga suurimad auhinnaraha teenijad hooajal 2016-17 (sulgudes toodud number saab tõeks, kui antud klubi finaali võidab).

  • Torino Juventus          110,1 (114,6) miljonit eurot
  • Leicester City             78,1
  • Madridi Real               76,4 (80,9)
  • Napoli                       67
  • AS Monaco                 64,3
  • Londoni Arsenal          62,4
  • FC Barcelona              61,3
  • Madridi Atletico          59,9
  • Pariis Saint-Germain    56,2
  • Müncheni Bayern        55,3
  • Dortmundi Borussia    53,2
  • Manchester City         48,2
  • Tottenham Hotspur     41,8
  • Leverkuseni Bayer      39,2
  • Lyoni Olympique        38,9
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles