Vassiljev ja Jagiellonia lõpetasid Poolas hõbemedaliga, tiitlist jäi puudu üks värav

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Vassiljev.
Konstantin Vassiljev. Foto: Bialystok Jagiellonia/Facebook

Eesti jalgpallikoondise poolkaitsja Konstantin Vassiljev ja tema tööandja Bialystoki Jagiellonia said Poola kõrgliiga ülipõnevas viimases voorus hõbemedali. Viimases mängus lepiti 2:2 viiki Poznani Lechiga, meistritiitel kuulub aga teist aastat järjest Varssavi Legiale, kes viigistas 0:0 Gdanski Lechiaga. Vassiljev kuulus tänases mängus algkoosseisu ja kandis ka kaptenipaela, ent vahetati juba 54. minutil välja.

Legia kogus lõpuks 44 ning neile järgnev kolmik Jagiellonia-Lech-Lechia võrdselt 42 punkti. Vastavalt Poola liiga reglemendile arvestatakse sellisel juhul põhihooaja tulemusi ja kuna selle võitis Jagiellonia, kuulusid neile hõbemedalid. Kolmandana pääses sarnaselt Jagielloniale Euroopa liigasse Lech ning Lechia pidi leppima neljanda kohaga.

Kui avapoolajal 0:2 kaotusseisu jäänud, ent viigi välja võidelnud Jagiellonia oleks suutnud üleminutitel lüüa veel ühe värava, oleks tänu põhiturniiri võidule Legiast möödutud ja klubi ajaloos esmakordselt meistriks tuldud. Jagiellonia klubi jaoks on tegemist läbi aegade teise korraga, kui Poola liigas esikolmikusse jõutakse, 2015. aastal saadi kaela pronksmedalid.

Ken Kallaste tööandja Korona Kielce kaotas küll viimases ringis võõrsil 0:3 Pogoni Szczecinile, aga kuna Krakowi Wisla jäi eduseisust 1:2 alla Termalica Nieciecza Bruk-Betile, lõpetati ikkagi viiendal kohal. Pisivigastust raviv Kallaste tänases mängus Korona koosseisu ei kuulunud.

Enne viimast vooru:

Jagiellonia on praegu liigatabelis 41 punktiga teisel kohal, liidrist Varssavi Legiast jäädakse maha kahe punktiga. Ka Poznani Lechil ja Gdanski Lechial on 41 punkti nagu Jagiellonialgi. Omavahel kohtuvad viimases voorus Jagiellonia ja Lech ning Legia ja Lechia.

Vastavalt Poola liigasüsteemile arvestatakse võrdsete punktide korral esmalt põhihooaja tulemus. Selle võitis 59 punktiga Jagiellonia, omades seeläbi konkurentide ees arvestatavat eelist. Legia kogus põhiturniiril 58, Lech 55 ja Lechia 53 punkti.

Võimalikke variatsoone on palju, ent Jagiellonia jaoks on seis lihtne - kui võidetakse, on tagatud vähemalt teine koht. Meistritiitli saamiseks tuleb ise igal juhul Lech alistada ja lisaks loota, et Legia ei saa paralleelses mängus enamat viigist. Niisugusel juhul oleks Jagiellonial ja Legial punkte võrdselt, kuid põhiturniiri esikoht annaks meistritiitli Vassiljevi koduklubile.

Kui aga Jagiellonia peaks Lechile kaotama, on võimalik ka neljandaks jäämine ja eurokohalt välja kukkumine. Poola meister pääseb algaval hooajal Meistrite liiga teise kvalifikatsiooniringi, teise ja kolmanda koha meeskond alustavad euroteekonda Euroopa liiga esimesest kvalifikatsiooniringist, kus neile võib vabalt vastaseks tulla ka mõni Eesti klubi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles