Johaugi CASis ei grillita, dopingukreemi andnud arst soovib õigluse jalule seada

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug.
Therese Johaug. Foto: HEIKO JUNGE/AP/Scanpix

Maailma üks paremaid naismurdmaasuusatajaid Therese Johaug ilmus täna Lausanne'is Rahvusvahelise Spordiarbitraaži (CAS) ette, kus menetletakse tema dopingujuhtumit. 

Johaug andis mullu septembris positiivse dopinguproovi, kui tema organismist leiti anaboolset steroidi klostebool. Sportlase sõnul jõudis keelatud aine tema organismi põletikuvastase huulekreemi kaudu.

Suusataja kasutas koondise arsti Fredrik Bendikseni poolt Itaalia suusakuurordi Seiser Almi apteegist ostetud kreemi, sest soovis leevendada huulel päikesepõletust. Norra olümpiakomitee määras suusatajale 13 kuu pikkuse võistluskeelu, kuid rahvusvaheline suusaliit (FIS) kaebas otsuse hiljuti edasi CASi.

Praeguse seisuga lõppeks Johaugi võistluskeeld 19. novembril ehk täpselt enne olümpiahooaja algust. Kui Spordikohus peaks FISi kaebuse rahuldama, võib norralanna Pyeongchangi lennukist maha jääda.

Postimees toob välja tänase protsessi tähtsaimad osad:

  • Esimest korda pärast oktoobrikuud paotas suud Norra suusakoondise endine arst Fredrik Bendiksen, kes on kogu protsessis üks võtmetunnistajaid, sest just tema olevat Johaugile andnud huulekreemi.
    «Andsin CASile selgitused ning olen sellega rahul. Andsin neile üksikasjalikud selgitused ning esitasin need õigesti. Loodan, et õiglus võidutseb ning ta saab rahus olümpiamängudeks treenida.» rääkis Bendiksen arvukatele Norra ajakirjanikele. 
  • Johaug on enesekindel. Johaugi mänedžer Jørn Ernst rääkis ajakirjanikele, et Johaug on rahulikum kui Oslos. «Ta on väga õnnelik ja rahulik. Ta on tunnistuste andmiseks väga hästi valmistunud, ta tunneb end hästi. Nii tema kui tema advokaat Christian Hjort on väga rahul. See polnudki nii hull kui ta arvas.» Ühtlasi kinnitas Ernst, et Johaugi pole norralanna sõnul peedistatud ning ametnikud on olnud erapooletud. «Mingit grillimist pole olnud.»  
  • Johaugi sõnul teda kaua üle ei kuulatud. «See oli raske, aga läks hästi. Kõike jälle rääkida oli väga emotsionaalne. Mult küsiti erinevaid küsimusi, aga ma ei taha nendel pikemalt peatuda.» rääkis ta NRK-le.
  • Otsus ei pruugi tulla enne kui juulis. CASi ametnikud on suud paotanud vaid ühe detaili osas: sel kuul otsus ei selgu, vaid pigem on seda oodata kuu aja pärast juulis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles