Küsimustele vastas Üllar Kerde

Jarmo Siim
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Kerde
Üllar Kerde Foto: Sille Annuk.

Tartu Postimehe Tartu Ülikooli / Rocki erilehe lugejate esitatud küsimustele vastanud Üllar Kerde vastab kriitikale, et ta ei oska meeskonda juhtida, nii, et tema on valmis igal hetkel targemaid inimesi ära kuulama ning õppima. Antagu vaid hea nõu.

Ddd: Mis sa arvad, kas Tartu fännid on su juba omaks võtnud?
Kerde: Ma ei tea, ma ei ole suhelnud fännidega.

huviline: Euroopa meistrivõistlustel oli näha, et üheks olulisemaks rünnakuvõtteks on saanud oskuslik katte tegemine. Kui hästi on see käpas Tartu meeskonnal või tuleb seda veel kõvasti harjutada?
K: Eestimaal on see puudulik, kõigil võistkondadel on see nii.

poolhaak: Miks toodi võistkonda Erik Dorbek? Seni nähtud kohtumiste põhjal ei ole aru saanud, millisel moel ta meeskonda tugevdab.
K: Toodi, sest ta on selline keha, keda on võistkonnas vaja. Seitsmekesi kahjuks mängida ei saa. Ta aitab meid kindlasti.

Antz: Mis ajaks loodate meeskonna süsteemselt mängima saada? Hoian pöialt, et suudaksite oma soovid täide viia ning mehed professionaalselt tööle panna. Edu teile ja meeskonnale.
K: Meeskond töötab professionaalselt juba kuu või poolteist. Töössesuhtumisega pole üldse probleeme, neid on vaid üksteisemõistmisega. Selleks, et süsteemselt mängida, tuleb mängida automaatselt. Maailma juhtivad treenerid ütlevad, et ühte elementi tuleb teha kuni 11 000 korda, kuni see muutub automaatseks. Selleks aga läheb kümme aastat. See, kuni meeskond hakkab mõtlema ja mängust arusaama nii nagu meie, treenerid, mõtleme, võtab paar kuud aega.

Mirko: 1. Kas juhul, kui Vallo Allingu ja Marek Doronin siiski peaksid minema lõikusele, tuuakse korvialust täiendust või püütakse oma jõududega hakkama saada?
2. Kas ka Rockil on erinevad kaitseformatsioonid, mida sai näha nt U20 kontrollkohtumiste vastase Soome puhul, kui pallita olles mängujuht näitas kaitsekombinatsioone?
3. Kas Kestutis Šeštokas veetis eelmise hooaja Hispaania tugevuselt 2. liigas soovides võtta puhkehooaega, oli vigastuste tõttu seal või on mehe tase lihtsalt niivõrd langenud võrreldes ajaga mil mängis suurklubides?
4. Kas Silver Leppik ei peaks pikemas perspektiivis jääma nr. 2 peale? Arvestades, et viset on, kaitses on hea, kuid palli ületoomine on vägagi krobeline ning mängujuhtimine pole ka see, mis võiks olla.
K: 1. Ei tooda.
2. Tegelikult kaitsekombinatsioone ei näita mängujuht, tema näitab ründekombinatsioone. See ei ole võimalik öelda kõigile mängijatele, kes vaatavad oma mängijat ja palli. Aga ka meil on viis kaitseformatsiooni.
3. Šeštokas on meile vajalik mängija. Ta jättis hooaja vahele, et vigastust välja ravida.
4. Kindlasti võiks olla. Aga meil ei ole neid number 1 positsiooni mängijaid nii palju.
Tanel Teini kasutame küll number ühe all, kuid tal on mängus teised eesmärgid: ta suudab mängus number kolme katta. Kui me paneme lisaks katmisele ta veel rünnakul palli üle väljaku tooma, siis paratamatult ta jookseb ennast kinni.

Kristjan: Kas Rocki treeningutele saab tavainimene ka vaatama tulla? Kogun korvpallikaarte ja tahaks mõnede meeste käest autogramme? Ja oleks vaja teha ka intervjuud kooli jaoks Peeter Nigoliga. Kas see on planeeritav?
K: On küll. Põhimõtteliselt võib trenni tulla vaatama, kuid seda ei tohi segada! Kui keegi tahab tulla, tuleb enne kokku leppida ja me lubame. Oleme esindusvõistkond ja loomulikult võib tulla ja vaadata, mida me teeme. (kokkuleppimiseks pakub Kerde, et ühendust tuleks võtta tema või meeskonna mänedžeri Meelis Pastakuga – toim).

Allan: Arvan, et tänavu 20. novembriks on meeskond teil juba päris vormis, et tšehhidega võidelda (FIBA sarjas – toim) ning tunnen, et sealt ikka võit tuleb. Mida suurem, seda parem ja oleks muidugi väga hea, kui seda mängu ka televiisorist näidatakse, nendele, kes ei saa kohale tulla. Küll siis ühtse löögirusikaga ära teeme!!!
K: Kas sealt tuleb võit, on praegu väga raske öelda, sest meil on hetkel kolm meest audis. Ma pole ka see mees, kes lubab midagi. Aga oleme ausad, ega me Žalgirise ja Šiauliai vastu ka kaotama ei läinud. Oleme parasjagu nii kaugel nagu oleme.
Samas tšehhid on ennast väga kõvaks ostnud. Neil on päris suur rahalaev tulnud ja on ostetud üpris tugevad mängijad, kuid me läheme ikka mängima võidu peale.

omgu: Miks te pähe saate?
K: Ju siis on kehv treener.

Jako: 1. Millised on pikemad plaanid Tartu Rockiga: kas soovite jääda pikemaks ajaks ja aidata ka noori areneda.
2. Kuidas kujutate ette Tartu Ülikooli / Rocki umbes kolme aasta pärast?
3. Kas praegu on Rock 100 protsenti komplekteeritud ja leedukas jääb ka meeskonda?
4. Mis te arvate, kas Eesti meistriliiga ja BBL (Balti liiga – toim) on TVs liiga vähe kajastatud?
5. Mida teha, et populariseerida korvpalli veel rohkem?
6. Kes on see noormängija, keda te näete lähiajal arenemas Tartu meeskonna algkoosseisu?
K: 1. Kuna kolisin oma elamise ära Tartusse, siis on ikka plaan jääda pikemaks kui üheks aastaks. Ühe aastaga ei suuda treener mitte midagi. Ta võib jätkata eelmise suunda või mängu, kuid muuta ei sa. Parim näide on sellest, kui Soomes noored ette valmistasin ja peaaegu välja kukkusin, kuid järgmisel kahel aastal – mitte küll ainult minu töö pealt, kuid järjepidevusena - tulid nad sellelt baasilt kaks korda medalile. Olen lubanud tööd teha ja seda me oleme juba teinud kõvasti.
2. Kolme aasta pärast peaks Tartu Rock koosnema suhteliselt andekatest ja Tartu oma regiooni mängijatest.
3. Kindlasti jääb leedukas meeskonda. Kui ei juhtu suuri vigastusi ja õnnetusi, siis oleme komplekteeritud. Aga kõigele määrab piirid raha.
4. Kui spordikanal tuleb, eks siis näeb rohkem. Aga paraku on meil nii, et peame enda näitamiseks peale maksma. Suusatamine ja kergejõustik on praegu meist oma tulemuste poolest üle.
5. Kõvasti tuleb tööd teha ja tuleb võita.
6. Raske küsimus. Meil on paar noormängijat silmapiiril, kuid nendel on veel nii palju tööd teha. Kui noormängija on teinud kaks-kolm korda nädalas trenni, siis esimene aasta läheb ainuüksi sellele, et kohaneda igapäevaste treeningutega. Ja kui ta siis ellu jääb, siis hakkame vaatama. Meil spordis on kõige suurem puudus see, et me vegeteerime, me ei arene edasi. Hoiame ennast lihtsalt vormis.

Tartlane: Milles ikkagi on Kalev/Cramo kaks korda Rockist üle olnud?
K: Eks nad on aasta otsa koos mänginud ja nende süsteem töötab paremini. Otsustavatel momentidel on neil mehed, kes võivad mängu enda peale võtta.

Rock: Miks te panete Silver Leppiku mängu siis kui teda vaja ei ole? Ma saan aru, et pingimeestel on vaja ka kogemusi, aga Žalgirisega mängides pole mõtet ju teda mängu toppida, kui ta palli käes ei oska hoida. Me saame kasutada teise mängujuhina ka ju: näiteks Teini, kes on igati kogenud ja osav pallimees.
K: Vastasin juba, et kui paneme Teini palli üle tooma, number kolme katma, viskama, 40 minutit mööda väljakut jooksma ja võtma enda peale, näiteks nagu oli Žalgirise vastu, ka kapteni kohustused, siis….Ma vajan mängimiseks siiski vähemalt üheksat meest. Kui Silver Leppik on mõttetu mängija, nagu sellest küsimusest välja tuleb, siis ma täielikult välistan selle. Kaks aastat tagasi, enne vigastust, oli ta üks Eesti koondise kahest tagamängijast.

Vallo: Žalgiris ja Rock on muidugi erineval tasemel meeskonnad ja erineval tasemel on ka nende meeskondade eelarve (järelikult ka võimalused meeskonda komplekteerida). Aga siiski, kui rahast mitte rääkida, siis milles jääb Rock mängulises mõttes Žalgirisele eelkõige alla?
K: Me ei räägi kunagi rahast. Esiteks mängijate valik. Teine asi, et treeningkoormused on hoopis teisest klassist. Kui meie siin Eestis valime neid mängijaid, keda üldse on võimalik valida, siis nemad valivad neid, kes sobivad nende juures mängima. Žalgirises pole ühtegi meest, kes pole mänginud Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril. Meil on kaks mängijat, kes on osalenud.

nõrk: Äkki on vigastuste taga see, et Rocki mehed on füüsiliselt nõrgad ja seetõttu kannatab ka mäng?
K: Kindlasti.

Enn Aho: Missugune on teie eesmärk Balti liigas, mille peale te hooaja lõpul võiksite öelda: olen rahul!
K: Kui jõuaksime play-offi, siis oleksin rahul. Aga vaadates praegust seisu, vaadates teisi võistkondi, siis kui jääksime kaheksa hulka ehk ei peaks mängima üleminekumänge, siis see on hetkel põhieesmärk.

Hando: Kuidas teile Tartu publik meeldib?
K: Mulle on ta alati meeldinud. See on mu lemmikpublik. Mitte seepärast, et ma nüüd poen. Aga vaadake, mida ütlesin kümme aastat tagasi Tallinnaga siin käies: nad teavad, et ma olen vaenlane.

Tiit: Kui pikalt suudab Gert Kullamäe veel sel tasemel mängida?
K: Sõltub muidugi temast endast, Kuid treenituse ja professionaalsuse taset arvestades – ta tuli just jõusaalist välja, kui teised olid [saalitreeningult] juba minema läinud –, siis paar aastat kindlasti.

antz: Varem ütlesite, et saadate Allingu ja Doronini Soome uuringutele. Kas nüüd on see plaan muutunud?
K: Ei ole. Küsimus on hetkel Doronini uuringutes. Kuna töötasin Soomes, siis kasutan neid Soome korvpalliliidu nupukesi, kes mind aitavad. Ajan neid asju eraisikuna, just nagu põrandaalusena. Ametlikult on järjekord veebruarini. Kui niisama uksest sisse minna, siis see võib maksta kuni 1500 eurot, see on päris suur raha. Keegi peab selle maksma, kuid ma püüan seda teha poolenisti partertehinguna… Mitte et ma Eesti arste ei usu, kuid Soomes on neil kogemuste pagas mitu korda suurem, sest sportlaste arv on neli korda suurem kui Eestis.
Marek läheb kindlasti Soome ja seda niipea, kui asjad korda saavad. Minul seda raha maksta pole. Uuritaks seda, miks tal kogu aeg selle achilleuse kõõlusega jama on. Ta on kolm suve koondise laagrid vahele jätnud, sest ei kannata koormust. Mina ei tea, kuid arstid ütlevad, et tal on achilleuse kõõluse krooniline põletik.
Antud hetkel, jah, on ta reielihasevigastusega eemal, kuid see on see, mis on lisaks. Kui ta reislihasevigastusest välja tuleb, siis vaatame, kuidas tal selle ahhilkaga on.

jaanus: 1. Miks tegite Žalgirise vastu põhjendamatuid vahetusi? Vahe kärises siis, kui Brian Cusworth istus, Allingu vorm on hetkel olematu. Cusworthi füüsis on korralik, jõuaks ka 38 minutit mängida kui vaja.
2. Miks Kristo Aab viibib rohkem platsil kui Asko Paade, kes on ükskõik mis vormiga parem kui Kristo Aab?
3. Šeštokase parimad päevad on ilmselgelt seljataga, milleks tuua siia riismeid?
4. Kui tahate rahva suurt poolehoidu, siis on ennekõike uut saali vaja, selles umbses, päevinäinud ja muide vett läbilaskva katusega spordimajakeses pole lihtsalt inimlikud tingimused korvpalli vaadata. Tartus annaks korraliku reklaamiga korraliku mängu ajaks ka 10 000 pealtvaatajat saali saada, kui vaid oleks saal. Kui Te ei taha saada nn üheks Tartu korvpalli väljasuretajaks, siis võtke sõna uue saali koha pealt ja noh, vahetuste tegemist ja time-outide võtmist võiks nii kogenud treener juba osata. EDU
K: 1. Pealtvaatajatele võib see nii tunduda, kuid mina tunnen Cosworthi paremini kui nemad. See küsija ei ole kunagi temaga rääkinud, ta ei tea, mida Brian suudab ja mida mitte. See, et ta füüsiliselt hea on, ei tähenda, et ta 40 minutit kestab. Ma pean talle andma puhkust, ,et mõistus… Muidu ongi nii nagu Kalevi vastu, et esimese kümne minutiga tegi 16, järgneva 30 minutiga null punkti.
2. Asko Paade mängib Žalgirise vastu Euroopa parimate tsentrite vastu. Siis ta jääb ilmselgelt maha. Kristo Aab mängib tagamängijate vastu, keda ta suudab palju paremini ohjata. Ja Kristo on kaitses praegu parem kui Asko. See ei pruugi niimoodi jääda. Asko on kõvasti tööd teinud ja ma loodan tema peale.
3. Mina tooks muidugi siia Matthew Nielseni rytasest. Aga tema aastapalk on 1,2 miljonit eurot!! Šeštokas oli ainus, kelle peale meie hammas hakkas. Aga ma ei ütle, et ta nõrk mängija oleks.
4. On vahe, kui istud tribüünil ja ei tea, mis on meeskonna sees või kui tead, mis sees toimub. Toon näite Leedu koondisest, kui nad mängivad Euroopa meistrivõistlustel. Neil on treeneripingil kaheksa treenerit. Mitte et nad lihtsalt näitaks, et nad on olemas, kuid igaühel neist on oma kohustus. Kiirelt annavad nad edasi info, mis puudutab tema ala ja siis peatreener võtab vastu otsuse.
Kahjuks on ainult viis time-outi, ma võtaks mõnikord kümme ja mõnikord ei võtaks ühtegi.
Kui arvatakse, et ma ei oska, siis õpetage. Mina olen avatud, võiksin oma telefoninumbri anda. Tuleksin lausa kooli. Ma olen kõigiga nõus rääkima! Ainult, et kui ma TEMAGA (Kerde ütleb seda sõna eriti rõhutatult – toim) räägin, siis peaks keegi juures olema. Et keegi kontrolliks meie omavahelisi suhtlust.

sinu vead, üllar: Eilne kaotus Šiauliaile oli 90 protsenti treeneri süü, sest mängijad võitlesid ainult normaalaja viimased viis minutit. Kui tahame võita selliseid kohtumisi, tuleb mängijatesse süstida viha, agressiivsust, meeskonnavaimu, mitte viimasel veerandil tobedaid kombinatsiooni neile ette lugeda. Võtke Janar Talts: kui kõik mängijad pingutanuks sama palju kui tema, siis olekski võit kodus olnud. Viimane veerandaeg ei ole kombinatsioonide aeg, see aeg on trennis. Kuidas normaalaja lõpus lauapallid kätte saadi? Sest võideldi! Mis aga sunnib mängijaid võitlema? Võiduiha!!! Seda on vaja neisse süstida...ainult nii saame endast tugevamatest meeskondadest jagu. Viimasel veerandil pole vaja otsida nn oma mängu, vaja on võidelda, siis tuleb ka tulemus. Cusworth on meil hetkel ainus mees, kes igas mängus oma koha välja mänginud. Temale tulebki kaitset ja muid euronõkse õpetada, aga seda mitte avalikult, et tema pealt rebenes kaitses. Ärge nüüd peske endalt süüd maha, nagu liivakasti laps, kes süüdistab kaasmängijat, et tema on süüdi. Selles on ikka süüdi treener, kui keegi millestki aru ei saa. Harvardi lõpetanul ei tohiks ju arusaamisega probleeme olla. Te olete üks tiim, te ei saa vigade põhjustajaid otsida, peate olema tervik: koos kaotate, koos võidate. Võtke nüüd ennast kätte, tehke kurja häält ja korralike vahetusi, muidu ei tule ühtegi võitu sel hooajal.
K: Tobedatest kombinatsioonidest. Isegi kui ta (küsija) mu kõrval seisis, siis teadis ta, et mängu ajal ei räägi ma ühestki liikumisest. Me üldse ei pööra tähelepanu mingitele kombinatsioonidele, põhiliselt räägime kaitsest.
Võistkonna häälestamine on protsess, terve hooaja kestev protsess ja mängijatel endil on siin oluline roll. Minu filosoofiline vastus siin on, et alati kaotab treener ja võidab võistkond.
See võib ka tõsi olla, et me ühtegi võitu ei saa. Ega meil pole ühtegi võitu ka tulnud. Kuid ma olen suhteliselt kõva hääle tegija, kuid seda ei tehta väljakul, see toimub kusagil mujal.

Norm: Te võiksite Šeštokase Rockist minema visata. Ta ei oska ju üldse eriti mängida.
K: Küsiks vastu, et on teil kedagi mulle selle hinna eest pakkuda? Kirjutage mulle kolm tükki.
Toim: Mis see hind on?
K: Ma ei saa seda öelda.
Toim: Miljonist alla või üle?
K: Mis miljonist me räägime, räägime alla poole miljoni.
Toim: Nii, et pakkugu kedagi, kes on kuni pool miljonit?
K: Jah.

pakikas: Kas selleks aastaks on kõik mehed ostetud ja raha otsas, või on plaanis veel keegi välismaalt sisse tuua?
K: Rahade seisu ma ei tea, see pole minu ülesanne Tean, et meil pole hetkel võimalik vigastatud mängijate asemele uusi tuua. Püüame nad terveks ravida ja edasi mängida. See on rikaste klubide eelis, et kui sina oled ära, lükatakse sind kõrvale ja võetakse uus.

tartu fänn: Lp. Kerde. Ma vaatan, et teie võistkonnas on noor pikk Vitali Denikin. Aga nagu te ise olete öelnud, on Eestis pikki vähe. Miks te teda siis ei mängita? Ehk võib temast saada keegi. Pikki on ju väga vähe, Audenteses on ka ainult üks1 arvestav noor pikk.
K: Audenteses käisin eile (neljapäeval - toim). Pikki on seal lausa kolm. Pikki on Eestis piisavalt, ülipikki ehk üle 2.10 meetri mehi meil pole.
Mis puutub Denikinisse, siis võiks tema käest küsida, et miks ta suvi läbi kordagi ei treeninud. Mina paneks ta heameelega Vallo Allingu asemele ja mul oleks 1986. aastal sündinud poiss 1976. aastal sündinud poisi asemel.
Kui siin räägitakse, et Leppik ei pea vastu, siis mis te arvate, et Denikin peab. Mis oleks, kui pannuksin Denikini ka Tartu Rockis mänginud Arturas Masiulise (Šiauliai tsenter - toim) vastu? Masiulis keeranuks Denikini sõlme.
Ma olen sellest põlvkonnast, kes kasvatavad noori ja mul pole nende vastu midagi. Aga trenni teeb Denikin kõvasti ja võib-olla ta jõuab kunagi kaugele. Kui vaadata Allilngut ja Denikinit, siis ühest jääb vari siis, kui on päikesepaisteline päev, teisest ka siis, kui ei ole päikest. Ma pean viimase all silmas Allingut.

antz: Suvel nägin Rock 2 Tähtveres jooksmas ammu enne põhimeeskonna treeningute algust ning küsimus oleks: mida tehakse seal valesti, et ükski noormees ei suuda põhimeeskonda murda?
K: Eks seal ole mängijate valiku küsimus. Ega seal meeskonnas pole see, keda tahetakse, vaid need, kes on siia õppima tulnud. Tallinnast tõin kaks poissi ära. Üks on noortekoondisega mänginud. Ega Rocki duublist ei ole noortekoondise piirimail ühtegi mängijat. Või siis äärmisel juhul üks-kaks. Meie suur puudus ongi see, et peame tegema mitte millestki midagi. Nad on toredad poisid, tean neid. Paar poissi, kes võinuks vaadata üle Rocki treeningu läve, otsustasid aga minna kergema vastupanu teed, minna raha teenima.
Ma ei maksa kunagi noortele palka. Enne tuleb tööd teha. Ega ma tahan ka, et müüriladuja mulle enne maja ehitaks, kui talle palka maksan, mitte, et kõigepealt maksan palka ja siis vaatan, kas ta ka tööd teeb. Aga need on tublid noored. Ütleme nii, et neli neist on meie vaateväljas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles