Rassismiskandaal: Leedu tippklubi president materdas mustanahalisi korvpallureid

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lietuvos rytase mängija Clevin Hannah (11)
Lietuvos rytase mängija Clevin Hannah (11) Foto: Mikhail Kireev/Sputnik

Leedu korvpalliklubi Lietuvos rytase president Gedvydas Vainauskas sattus Leedus rassismiskandaali, kui väitis, et klubi allakäigu põhjuseks on mustanahalised mängijad.

«Oleme kogu aeg seisnud selle eest, et üheski tiimis ei tohiks olla rohkem kui kaks mustanahalist mängijat. Treener Tomas Pacesasele aga meeldivad mustad mängijad. Talle meeldib neid kontrollida, neid treenida ja juhendada. Lõpuks oligi meil meeskonnas neli mustanahalist korvpallurit,» ütles Vainauskas.

«Lõpuks moodustasid nad aga… gängi. See ei tohi nii olla, meeskonnas ei tohi olla rohkem kui kaks mustanahalist mängijat. Ütlen seda oma 23-aastase kogemuse pealt. Kui meeskonnas on rohkem kui kaks mustanahalist, hakkavad halvad asjad juhtuma,» jätkas ta.

Vainauskase terav väljaütlemine tembeldati Leedus kiiresti rassismiks ning nüüd on mees ka vabandust palunud. «Kui rääkida möödunud hooajal õpitust, siis minu õppetund on seotud välismängijatega. Olen positsioonil, mis peab lähtuma eelkõige professionaalsusest. Paraku ei täitnud mõned välismängijad meie ootusi. Selles intervjuus väljendasin oma pettumust. Palun vabandust, kui saite minust valesti aru.»

Kuigi Lietuvos rytas on viiekordne Leedu meister, võideti viimane meistritiitel alles 2010. aastal. Tänavune hooaeg lõpetati lõpetati kolmanda kohaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles