Leok hooaja hakul: konkurents muutub üha raskemaks

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Leokil hooaja eel uue TMi tehasemeeskonna tsikli suhtes pretensioone pole.
Tanel Leokil hooaja eel uue TMi tehasemeeskonna tsikli suhtes pretensioone pole. Foto: TM Racing

Nädalavahetusel ainsa eestlasena motokrossi MM-sarja alustav Tanel Leok tunnistab, et mida aasta edasi, seda raskem on kõrgeid kohti saavutada.
 



Kui Aigar Leok märtsi lõpus teatas, et vahetab motokrossi enduuro vastu, oli selge, et juba teist aastat järjest peavad Eesti krossisõbrad leppima viimastel aastatel tavapäratu olukorraga, et MM-sarjas sõidab ainult üks oma mees.

Mäletatavasti kukkus Aigar Leok mulluse hooaja eel Itaalia meistrivõistluste etapil nii õnnetult, et sai maksarebendi ja pidi tippspordist pika pausi pidama.

See oli tegelikult ka üks Aigar Leoki ootamatu sarjavahetuse põhjusi.  Ainsa eestlasena MX1-sarja teravaimasse tippu jäänud – tõsi, üksikutel etappidel kavatsevad osaleda ka Priit Rätsepp ja Gert Krestinov ning MX3 seas on Eestil oma meeskond – Tanel Leokil lasub seega kohustus sinimustvalge lipp kõrgel hoida.

Paraku on Eesti krossiässa uue hooaja hakul tabanud väike tagasilöök. Leoki tervis on jukerdama hakanud ning pole kindel, millise jälje see Bulgaarias sõidetavale esimesele etapile jätab.

«Viimase Itaalia meistrivõistluste etapi sõitsin kaasa väikse nohuga ja Eestisse tulles sain kuskilt veel kõhugripi külge,» nentis Leok. «Nüüd hakkab seis paremaks minema ja loodan, et sõiduks on täitsa korras.»

Kui viimati tabanud terviserike pole ilmselt midagi tõsist, siis hea uudisena on Leok mullustest probleemidest võitu saanud. Oktoobris tehti talle pidevate kurguprobleemide tõttu mandlioperatsioon, aasta lõpus raviti kõrgendatud tähelepanu all põlve. Kumbki häda pole viimasel ajal enam muret teinud.

Peale tervise, mis nüüd korda saadi, tekitas krossisõprade seas küsimusi mullune uudis, et kuus aastat Jaapani tsikleid usaldanud Leok sõidab edaspidi Itaalia tiimi TMi masinaga.

Kahtlased tundusid just eelmise hooaja esitused, kus TM teenis kogu tehasemeeskonna peale 145 silma Leoki 356 vastu. Leok kinnitas toona, et neid numbreid ei maksa liiga tõsiselt võtta, kuna sinnamaani puudus neil tõeline tippsõitja ja praegu, uue hooaja hakul pole ta oma ootustest taganenud.

TMi tugevaks küljeks võrreldes teiste tiimide tsiklitega on nimetatud selle äkilisust ning Leok märkiski, et mõned stardid on tal hooaja eel väga hästi välja tulnud. Just seda on ikka peetud eestlase nõrgaks kohaks.

«Loomulikult ma ju täpselt ei tea, kuidas teised arenenud on, kuid praegu pole mul küll mingeid pretensioone. Olen kindel, et TMi tsikkel ei jää eelmistest mitte millegi poolest maha,» kinnitas Leok, kes on ka isikliku sõiduvormiga rahul. «Olen tsikliga harjunud ja kõik tundub tipp-topp.»

Üks on kindel: mullu maailmameistrivõistlustel kuuenda koha saanud Eesti esinumber plaanib sel aastal veelgi kõrgemale pürgida. Kuigi see ei saa olema kerge, annab ta eesmärkide elluviimiseks endast parima.

«Eks paistab, kuidas läheb, kuid sooviksin ikka kokkuvõttes viie tugevama mehe hulka mahtuda,» märkis Leok, kelle sõnul on konkurents aastatetagusega võrreldes märksa tihedamaks muutunud. «Samas läheb võistlemine iga aasta keerulisemaks, kuna pidevalt tuleb peale uusi andekaid noori.»  

Esimene maailmameistrivõistluste etapp sõidetakse sellel pühapäeval Bulgaarias Savlievo ringrajal. Kokku on MM-kalendris 15 osavõistlust, lisaks sügisel peetav Rahvuste kross..

Tanel Leok mõistab Aigar Leokit

Samuti TMi tehasetiimi nimekirja kuuluv Aigar Leok tegi märtsi keskel teatavaks, et vahetab motokrossi MM-sarja enduuro vastu. Põhjuseks tõi Aigar Leok mulluse hooaja eel toimunud raske kukkumise, kus tal diagnoositi maksarebend – ­õõvastav hetk elust ei taha kuidagi meelest minna ja nii valis ta veidi ohutuma ala.

Kuigi Tanel Leokil on kahju, et ei saa kaasmaalasega ühes meeskonnas motokrossi MM-punkte jahtida, mõistab ta siiski onupoja otsust.

«Ikka on kahju, kuid see oli tema enda otsus. Tegelikult mõistan teda,» sõnas Tanel Leok. «Tema jaoks on peaasi, et ta saaks ikka edasi tsikliga sõita, ja mul on hea meel, et ta jätkab. Mis siis, et teise ala peal.»

Aigar Leok tegi enduuro MM-sarjas esimese etapi kaasa juba eelmisel nädalavahetusel Hispaanias. Siis pidi ta esimeses sõidus katkestama, kuid teises sai 14. koha. (PM)

MOTOKROSS

Motokrossi MM-sarja kalender 2011. aastal:

10. aprill – Bulgaaria

25. aprill – Holland

15. mai – USA

22. mai – Brasiilia

5. juuni – Prantsusmaa

12. juuni – Portugal

19. juuni – Hispaania

3. juuli – Rootsi

10. juuli – Saksamaa

17. juuli – Läti

31. juuli – Belgia

7. august – Tšehhi

21. august – Suurbritannia

4. september – Euroopa (Saksamaa, Gaildorf)

11. september – Itaalia

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles