Põnevad faktid, mida peab teadma algava Poola ralli kohta

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak sai koos kaardilugeja Martin Järveojaga Sardiinias kätte karjääri esimese MM-ralli võidu. Poolas hakkab ta püüdma teist.
Ott Tänak sai koos kaardilugeja Martin Järveojaga Sardiinias kätte karjääri esimese MM-ralli võidu. Poolas hakkab ta püüdma teist. Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Scanpix

Neljapäeval saab alguse Eesti rallifännide aasta üks tippsündmus, kui Poolas antakse start sealsele MM-rallile. Kahel viimasel aastal on Ott Tänak seal tõusnud poodiumile ning mullu oli ta ülimalt lähedal ka võidule.

Speedcafe.com tõi ralli eel välja põnevad faktid algava ralli kohta.

  1. Tänavuses stardinimekirjas on ainult kolm meest, kes on varasemalt Poolas võitnud: Sebastien Ogier triumfeeris 2014. ja 2015. aastal, Andreas Mikkelsen mullu ning Esapekka Lappi 2012. aastal. MM-sarja on Poola ralli kuulunud kolmel viimasel aastal. Lisaks jagati MM-punkte seal ka 2009. aastal, kui võitis nüüdseks WRC-sarjast taandunud Mikko Hirvonen. Nüüd Toyota tiimi kuuluv Lappi võitis 2012. aastal Poola ralli Škoda Fabia S2000 sõites.
  2. Poola ralli on vanuselt maailmas teine. Esimene Poola ralli sõideti juba 1921. aastal. Vanem on ainult Monte Carlo ralli.
  3. Poola ralli keskmine kiirus on olnud umbes 125 km/h. Uue generatsiooni autodega võivad kiirused veelgi tõusta. Mulluse Poola ralli 21.14 km pikkusel kaheksandal kiiruskatsel oli Ott Tänaku keskmiseks kiiruseks 128,85 km/h.
  4. Poola ralli kiiruskatsed on põhimõtteliselt sama kiired nagu Soomes. Samas pinnasekate on Poolas palju keerukam – pehme ja liivase põhjaga.
  5. Poola ralliga jätkub viimaste kümnendite üks põnevam MM-sarja hooaeg. MM-sarja esinelik (Sebastien Ogier, Thierry Neuville, Ott Tänak, Jari-Matti Latvala) mahub enne Poola rallit 34 punkti sisse. Põnevust tekitab kindlasti ka see, et Kris Meeke’i asemel istub Citroeni rooli Andreas Mikkelsen.
  6. Võrreldes eelmise aastaga on ligi kolmandik Poola ralli teedest uued. Laupäevased kiiruskatsed viivad võistlejad väga lähedale Venemaa piirile - sõidetakse Kaliningradi oblasti vahetus läheduses.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles