Venemaa dopingukütid said taas vabad käed

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa antidopinguagentuuril (RUSADA) tuleb tööd jätkata järelevalve all.
Venemaa antidopinguagentuuril (RUSADA) tuleb tööd jätkata järelevalve all. Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/SCANPIX

Maailma Antidopinguagentuur (WADA) teatas, et Venemaa antidopinguagentuur (RUSADA) saab jälle isekeskis oma sportlaste peal dopingukontrolli teostada, ehkki see toimub endiselt järelevalve all.

RUSADA töö peatati 2015. aastal, kui nende töötajaid süüdistati dopinguainete varjamises, mis selgus toona Richard McLareni raportist. WADA sõnul saab RUSADA nüüd «teha koostööd» Suurbritannia Antidopinguagentuuriga (UKAD) nende jälgimise all. WADA presidendi Sir Craig Reede nimetas kõnealust otsust «oluliseks sammuks, et taastada dopinguvastane tegevus Venemaal». «Me julgustame Venemaad tungivalt ning jätkame jõupingutusi selle nimel, et kogu maailmas oleksid puhtad sportlased,» lisas ta.

McLareni raporti järgi panustas enam kui 1000 Vene sportlast (sealhulgas olümpiamedalistid) aastatel 2011–2015 riigi poolt juhitavasse dopinguprogrammi. Pärast raporti avaldamist soovitas WADA määrata Venemaa kõigile sportlastele üldine keeld 2016. aasta Rio olümpiamängudel osalemiseks, kuid Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) lubas alaliitudel iseseisvalt selle üle otsustada.

Pärast artikli alguses välja toodud WADA otsust saab RUSADA ise otsustada, milliseid sportlasi testida, isegi kui UKAD pole sellega nõus. Venemaa peaministri asetäitja Vitali Mutko sõnul on WADA otsus «väga oluline samm», et sundida RUSADAT nõuetele vastama. «Me püüame luua tugevat ja sõltumatut antidopinguagentuuri, mis pälvib loodetavasti kolleegide tunnustuse,» ütles Mutko R-Spordi uudisteagentuurile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles