Ühe ajastu lõpp: McLareni tippu tõstnud mees lahkub areenilt

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ron Dennis 2008. aastal McLareni tiimi tegevjuhina.
Ron Dennis 2008. aastal McLareni tiimi tegevjuhina. Foto: David Davies/PA Wire/PA Images/Scanpix

McLareni vormel-1 meeskonnda ligi neli aastakümmet vedanud Ron Dennis loobus lõplikult tiimi juhtimisest, müüs maha seni talle kuulunud 25 protsenti aktsiatest ja taandas end ühtlasi tiimi juhtkonnast, vahenab BBC.

70-aastane Dennis kõrvaldati juba mullu novembris sisetülide järel McLareni tegevjuhi kohalt. Oma osakud müüs ta kahele põhiaktsionärile, kelleks on Bahreini investeerimisfond Mumtalakat ja ärimees Mansour Ojjeh. Dennise taandumise taga on tüli Ojjehiga, mis puhkes mõne aasta eest. Enne seda olid mehed pikka aega nii äripartnerid kui ka sõbrad.

Dennis saabus McLareni meeskonda 1980. aastal, kerkis 1981. aastal tiimijuhiks ning tõstis McLareni mitme aastakümne vältel vormel-1 sarja valitsejate hulka. Esmalt võideti TAG-Porsche mootoritega aastatel 1984-87 kolm MM-tiitlit – ühe tõi tiimile Niki Lauda ja kaks Alain Prost. Aastatel 1988-92 kasutati Honda mootoreid ning Prost lisas tiimi kontole ühe, Ayrton Senna aga koguni kolm tiitlit.

1995. aastal lõi McLaren aga käed Mercedesega, tänu millele tuli 1998. ja 1999. aastal maailmameistriks Mika Häkkinen. 2008. aastal suutis sama Lewis Hamilton. Ka McLareni praegune koostööleping Hondaga sündis Dennise initsiatiivil, kuid seni on olnud tegemist tohutu läbikukkumisega – tänavugi ollakse MM-sarjas tiimide arvestuses viimasel kohal ja eelmisel nädalavahetusel peetud Bakuu etapil teenis Fernando Alonso tiimile alles esimesed punktid. Sestap otsib McLaren võimalusi, et leping Hondaga enneaegselt lõpetada ja võtta taas kasutusele Mercedese jõuallikad.

Dennise üksikasjalikkus ja teisalt kompromissitu lähenemine muutis vormel-1 maailmas valitsenud arusaamu, kuid nüüd võtavad tema koha üle Mumtalakat ja fondi esindaja šeik Mohammed bin Essa Al Khalifa. McLaren Techonology Group, kuhu kuuluvad võidusõidutiim (McLaren Racing), tehnoloogiaosakond (McLaren Applied Technologies) ja turundusosakond (McLaren Marketing) ning mis toodab kõrgklassi sportautosid igapäevaseks kasutuseks, liidetakse uue kompaniiga McLaren Group. Selle juhatuse esimeheks saab šeik Mohammed ja enamusaktsionäriks Mumtalakat. Ojjeh jätkab otsustusõigusliku vähemusaktsionärina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles