Super: Kregor Zirk pääses EMil oma põhialal kindlalt finaali

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kregor Zirk Iisraelis juunioride EMil.
Kregor Zirk Iisraelis juunioride EMil. Foto: Erakogu

Iisraelis Netanyas 44. korda toimuvate ujumise Euroopa juunioride meistrivõistluste eelviimasel päeval jõudis Eesti koondise liider Kregor Zirk oma põhialal ehk 100 m liblikujumises kindlalt finaali, kui lõpetas esimese poolfinaali paremuselt teise ajaga (53,27) ning pääses üldarvestuses neljanda tulemusega homme ujutavasse finaali ehk kaheksa parema sekka. Finaal peetakse pühapäeval Eesti aja järgi kell 18.20.

Poolfinaalide parimat tulemust näitas taas venelane Egor Kuimov, kes ujus 100 m liblikat tulemusega 52,19 sekundit. Veel edestasid kahe poolfinaali võrdluses Zirki ungarlane Kristof Milak (52,66) ning šveitslane Noe Ponti (53,14). Teise eestlasena kõnealusel alal poolfinaali pääsenud Armin Evert Lelle finaali ei pääsenud ning sai 16 mehe konkurentsis ajaga 54,51 sekundit (isiklik rekord) kirja 11. koha.

17-aastane Zirk rääkis Postimehele, et jäi päevaga mõistagi rahule, kuna finaalkoht oli peamine eesmärk. Hommikuses eelujumises tundis ta end paremini, kui õhtul ujutud poolfinaalis, ehkki viimases näitas ta 22 sajandikku kiiremat aega. «Hommikul oli parem (eelkõige tehniliselt), võib-olla õhtuses ujumises keskendusin liiga palju enda kõrval ujunud ungarlasele (Zirk ujus esimeses poolfinaalis kõrvuti Ungari sportlase Kristof Milakiga ning lõpetas tema järel 0,66-sekundilise kaotusega teisena – toim).

Kas homses finaalis tuleb medali teenimiseks ujuda aeg alla 53 sekundi? «Ma usun, et medali teenib umbes ajaga 52,7 või 52,8, kuid tiitlivõistlustel on kõige tähtsam medal ise, mitte välja ujutud aeg,» tunnistas Zirk, kelle isiklik rekord 100 m liblikujumises on 52,83 sekundit. «Kui aeg on 53 ja saan medali kätte, siis olen rahul,» lisas ta. Kuldmedali jagavad aga Zirgi sõnul omaette klassist olevad tiitlikaitsjast venelane Egor Kuimov ja Milak, kes võitis tänavu 50 m liblikujumises hõbemedali.   

Meeste 100 m liblikujumise kahe poolfinaali tulemused
Meeste 100 m liblikujumise kahe poolfinaali tulemused Foto: Kuvatõmmis

Naiste 100 m seliliujumises ei pääsenud finaali Veronika Olem, kes lõpetas 16 naise võrdluses ajaga 1.03,31 15. kohal. Samuti jäi finaalist välja 100 m rinnuliujumise poolfinaalis paremuselt 16. aega (1.04,31) näidanud Joonas Niine.

Enne poolfinaali:

17-aastane Zirk, kes võitis oma eelujumise ajaga 53,49, ütles, et juba 65 meetri peal oli asi selge, mistõttu jäi talle veel varu õhtuks sisse. Eestlasest olid hommikuste aegade põhjal kiiremad norralane Tomoe Zenimoto Hvas (53,33), ungarlane Kristof Milak (53,23) ja superhoogu näidanud ning Zirgist ühe päeva jagu noorem olev venelane Egor Kuimov (52,45). Eesti aja järgi kell 17.52 algavas esimeses poolfinaalis ujub Zirk viiendal ja 50 m liblikujumises hõbemedali võitnud Milak neljandal rajal. Eestlase sõnul on see väga heaks positsiooniks.

Kolmapäeval Postimehele antud intervjuus tunnistas mullune 50 m liblikujumise EM-pronks Zirk, et kuna tänavu ei jõudnud ta samal distantsil isegi finaali, siis lootused on just 100 m liblikadistantsi peal, mida eestlane ka ise oma põhialaks peab. Samuti kinnitab seda asjaolu, et Zirgi nimele kuulub 100 m liblikujumises eelmisel aastal Ungaris peetud juunioride EMil püstitatud ning siiani kehtiv nii Eesti juunioride kui ka täiskasvanute rekord (52,83). Toona jäi Maarjamaa ujumislootus kõnealuse ajaga aga finaalis esimesena medalita. Tema järel finišeeris ungarlane Kristof Milak (52,98) ning kuldmedali võitis venelane Egor Kuimov ajaga 52,39 sekundit.

Lisaks Zirgile jõudsid täna EMil individuaalarvestuses poolfinaali ka 100 m liblikujumises Armin Evert Lelle (55,02), 100 m rinnuliujumises Eesti noorte rekordi püstitanud Joonas Niine (1.04,18) ning 100 m seliliujumises Veronika Olem (1.03,61). Samuti pääses 4 x 100 m kombineeritud teateujumises paremuselt seitsmenda ajaga (4.01,84) finaali Eesti võistkond koosseisus Veronika Olem, Joonas Niine, Margaret Markvardt ja Janter Suun.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles