Muhu Väina regatt seilab 60 aasta juubeli puhul Riiga

PIRET SALMISTU
, Muhu Väina regati infojuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
144 Muhu Väina 60. juubeliregatile registreerunud jahist koguni 41 tulevad välismaalt. Esindatud on Läti, Leedu, Venemaa, Soome ja Rootsi.
144 Muhu Väina 60. juubeliregatile registreerunud jahist koguni 41 tulevad välismaalt. Esindatud on Läti, Leedu, Venemaa, Soome ja Rootsi. Foto: Erakogu

Esimene Muhu väina regatt sai alguse üsna juhuslikult. Kui 1955. aastal olid Riias lõppenud üleliidulised meistrivõistlused purjetamises, õnnestus kiiljahtidel võistelnud purjetajatel saada ametivõimudelt luba tulla tagasi Tallinna merd mööda. Et pikk merereis mööduks sisukamalt, otsustati tagasisõit teha võidupurjetamisena.

Kunagise tipp-purjetaja Olev Roosma sõnul asus toonasel võidupurjetamisel Riiast Eesti poole teele kaheksa jahti. Esmalt purjetati Pärnusse, kus seltskonnaga liitus veel kaks jahti, ja nõnda sõideti kümnekesi Haapsallu. Kuna ettevõtmine oli kõigile meeltmööda, tekkis idee seda ka ametliku võistlusena korraldama hakata. Teoks sai see aga alles kolm aastat hiljem.

Aasta-aastalt on kasvanud nii osavõtvate jahtide kui ka inimeste arv ning laienenud on ka osalejate geograafia: peale eestlaste on osavõtjaid nii Soomest, Rootsist, Lätist, Leedust kui ka Venemaalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles