Mis on saanud mulluse jalgpalli EMi ootamatust sangarist?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2016. aasta EMi finaali ainsa värava löönud Eder poseerimis kuldse medali ja Euroopa meistrivõistluste võidutrofeega.
2016. aasta EMi finaali ainsa värava löönud Eder poseerimis kuldse medali ja Euroopa meistrivõistluste võidutrofeega. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Aasta aega tagasi oli kõikide jalgpallisõprade huulil Portugali koondise ründaja Ederi nimi. Aasta aega tagasi oli Eder eelneval õhtul löönud värava EM-finaalis ning aidanud Portugali esmakordselt Euroopa meistriks. Toona ootamatult suureks sangariks kerkinud mees on praeguse seisuga suurelt orbiidilt kadunud.

29-aastane ründaja lõi EM-finaalis ainsa värava, kui tema 109. minuti tabamus tõi Portugalile 1:0 võidu Prantsusmaa üle. Finaali järel rõõmustasid paljud, et värava lõi just Eder, kuna mehe karjääri ei olnud kunagi saanud sisse loodetud hoogu. Nagu aasta aega hiljem näha, siis ei aidanud ka EM-finaali ainus tabamus loodetud hoogu leida.

Lõppenud klubihooajal pallis Eder Prantsusmaa kõrgliigas Lille’i ridades, kus ta sai kirja 31 mängu, kuid ainult 6 väravat. Nii jäi ründaja välja ka maailmajagude karikaturniirile sõitnud Portugali koondisest.

Sel aastal Portugali koondise särki ainult ühel korral kandnud Ederi asemel võeti selle suve suurturniiriks koondisesse 21-aastane Andre Silva, kes vahetas hiljuti FC Porto särgi AC Milani oma vastu.

Praeguseks on selge, et ka Lille tahab EMi sangarist vabaneda ja klubi peatreeneri Marcelo Bielsa plaanidesse ta ei mahu. Nii kirjutab France Football, et Eder leiab endale uue töökoha tõenäoliselt mujalt Prantsusmaalt, Portugalist, Türgist või hoopis Hiinast. Järgmise aasta MMi silmas pidades tal praeguse seisuga Portugali koondises kohta ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles