Eesti jalgpallurid: järgmisel suvel tuleb korralik EM

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul mängisid Donbass Arenal Meistrite liiga veerandfinaali Donetski Šahtjor ja FC Barcelona. Järgmisel suvel peetakse seal juba EM-finaalturniiri kohtumisi.
Eile õhtul mängisid Donbass Arenal Meistrite liiga veerandfinaali Donetski Šahtjor ja FC Barcelona. Järgmisel suvel peetakse seal juba EM-finaalturniiri kohtumisi. Foto: RIA Novosti/Scanpix

Poolas ja Ukrainas toimuva jalgpalli EMini on jäänud natuke rohkem kui aasta. Kui rahvusvahelises meedias on korraldajad saanud kriitikat, siis neis riikides mängivad Eesti jalgpallurid näevad pigem positiivset.


«Need staadionid, mida ma olen näinud, on juba praegu korralikult valmis ja Poolas võiks minu arvates juba sel suvel turniiriga pihta hakata,» kiitis Krakowi Wislasse kuuluv Eesti koondise puurilukk Sergei Pareiko. «Mina usun, et korraldusliku poole pealt ei tule mingeid probleeme ning Poola on turniiriks sada protsenti valmis.»

Rohkem on seni kritiseeritud just Ukrainat ja ka Lvivi Karpatõs palliv Sergei Zenjov tunnistas, et teha veel üht-teist ikka on.

«Siin Lvivis pole staadion veel valmis ja ega ka teed pole päris korras. Parandamisruumi veel on,» rääkis Zenjov. «Arvan, et Donetskis on praeguseks juba kõik tehtud. Kiievis pole veel staadion valmis, kuid muud asjad peaksid korras olema. Ka Harkiv tundub olevat valmis, kuid pisiasjad on ikka vaja veel korda teha.»

Lvivi uue staadioni valmimine tähendab, et ka Karpatõ saab endale uue mängupaiga.

Kui Zenjov saab iga päev näha, kuidas ehitustööd kulgevad, siis Sander Puri ja Pareiko praegustes kodulinnades järgmisel suvel finaalturniiri mänge ei peeta. Poola võõrustab EMi teatavasti Varssavis, Poznanis, Gdanskis ja Wroclawis.

«Kui vaadata minu linna, siis ei saa aru, et EM on aasta pärast tulemas, kuid siin ei peeta samas siis ka mänge,» sõnas Kielce Koronasse kuuluv Puri. «Varssavis valmivat staadionit olen ma näinud ja väljast näeb see väga võimas välja. Kogu protsess on korralikult läbi mõeldud ning pärast turniiri jäävad staadionid klubide käsutusse. Kuulda pole küll olnud, et mingeid probleeme oleks, ning mängupaigad tehakse ikka korralikud.»

Pareiko sõnul on Poolas tehtud ka kõik, et asjad oleksid viimse detailini paigas. «Kolm-neli aastat tagasi, siis kui saadi EMi korraldusõigus, vahetus kogu jalgpalliliidu juhtkond ja ametisse pandi uued inimesed,» rääkis puurilukk. «Viis-kuus aastat tagasi olid Poolas juttude põhjal sarnased probleemid nagu praegu Venemaal, kuid nüüdseks on olukord tunduvalt parem.»

Eesti koondislased nendivad, et jalgpall liigub mõlemas riigis vaid tõusujoones ning on näha, et raha pumbatakse jalgpalli kõvasti. «Näha on, et Ukrainas on jalgpall tõusuteel ja lisaks läheb ka klubidel Euroopas aina paremini,» sõnas Zenjov.

Kui teised riigid on avaldanud kahtlust poolakate ja ukrainlaste korraldusoskuste kohta, siis kohalikud muretsevad Eesti koondislaste sõnul hoopis muude asjade pärast.

«Tundub, et suurim mure on neil oma koondise pärast, kuna nad pelgavad, kuidas meeskond hakkama saab,» avaldas Puri.

«Praegu ei ole ukrainlastel kõige kõvem meeskond ning seega ollakse natuke rahulolematud,» lisas Zenjov.

Meedias on palju kõneainet pakkunud ka Poola jalgpallihuligaanid, Pareiko sõnul tal endal selline negatiivne kogemus puudub.

«Olen küll neid jutte kuulnud, kuid siin pole ma neid väga näinud. Pigem on tegemist heal tasemel poolehoidjatega, kes elavad meeskonnale kõik 90 minutit kaasa,» kiitis Pareiko.

«Eks Ukrainas ole selliseid hulle fänne, kes tekitavad probleeme. Samas, headel mängudel on ka publikut väga palju,» lisas Zenjov. «Selle aja jooksul, kui ma Ukrainas olen olnud, on üldpilt on läinud ikka paremaks.»

Sergei Pareiko hindab Poola staadione ja fänne Venemaa omadest kõrgemalt

Seoses 2012. aasta suvel toimuva jalgpalli EMiga liigub Poolas ülesmäge ka sealne meistriliiga.

«12 klubil 16st on korralikud uued staadionid. Arvasin siia tulles, et äkki tuleb mõnes kohas mängida nagu põllumaal, kuid muru on juba aprillis ideaalses korras,» kiitis Kielce Koronasse kuuluv Sander Puri. «Kogu organiseeritus on väga hea ning meediakajastus on mängudest väga mitmekülgne.»

Varem pikalt Venemaal pallinud Eesti koondise puurilukul Sergei Pareikol jaguneb samuti sealse liiga kohta vaid kiidusõnu.

«Arvan, et Poolas on staadionid ja fännid paremad kui Venemaal. Ütleks, et liiga tase oleks Venemaa omaga umbes sama, kui seal kolm-neli esimest meeskonda ära võtta,» arvas Pareiko. «Mulle oli isegi üllatus, et tase nii ühtlaselt tugev on. Arvasin, et kaks-kolm meeskonda on teistest üle, kuid nii see ei ole. Julgeks öelda teistele Eesti jalgpalluritele, et siia võib rahulikult mängima tulla.»

Kindlasti on ka siinsetele jalgpallisõpradele silma jäänud, et Poola liiga mängudest liigub internetis küllaltki hea kvaliteediga mänguülevaateid.

«Ka telekast vaadates on pilt päris ilus ja selles vallas tehakse tööd heal tasemel,» lisas Pareiko. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles