Enda lõbuks treeniv Eesti esisprinter Marek Niit: ma tahan elada ka!

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kergejõustiku Eesti meistrivõistlused
Kergejõustiku Eesti meistrivõistlused Foto: Tairo Lutter

100. kergejõustiku Eesti meistrivõistlustel eile ülekaalukalt meeste 100 m jooksus ajaga 10,43 sekundit kulla võitnud Marek Niit tunnistas võistlusjärgses intervjuus, et karjäär pole veel läbi, kuid samas teeb 29-aastane saarlane trenni pigem enda lõbuks kaks-kolm korda nädalas, vahel isegi vaid korra.

«Karjäär pole läbi… Eks ma lõpetan kergejõustiku siis ära, kui ma enam üldse ei saa teha. Teisest küljest võib öelda, et karjäär jällegi on läbi, kuna nii palju kulda ma enam taga ei aja, pigem teen enda lõbuks,» rääkis Niit.

Mis aga tagas eilses finaalis niivõrd suure ülekaalu teiste võistlejate üle (Niidu võiduaeg 10,43 oli järgmistest ligi 0,3 sekundit parem – toim)? «Täna (eile) olid suhteliselt ideaalsed olud (õhutemperatuur 20 kraadi, tuul tagant 1,5 m/s), kuigi minu jaoks oleks võinud olla isegi viis kraadi soojem, kuna siis oleks olnud täielikult «minu ilm». Samas ma olengi taganttuulega jooksja, sest vastutuulega oleksin jooksnud aja kuskil 10,7,» tunnistas 29-aastane Niit, kelle nimel on alates 2012. aastast Eesti rekord 10,19.

Kui palju aga mullu suvel tippsportlase karjääriga lõpparve teinud Niit praegu trenni teeb? «Viimase nädala võtsin töölt täiesti vabaks ja treenisin korra päevas,» Muidu harjutasin kaks-kolm korda nädalas, kuid oli ka nädalaid, kus ainult korra – olenevalt graafikust,» tunnistas Niit, kes valmistus Eesti meistrivõistlusteks nagu tippsportlane ning teeb täna kaasa ka 200 m jooksus.

Kui võtta arvesse 29-aastase Niidu treeningkoormusi ning suurt ülekaalu eilses sprindifinaalis, siis kas tipptasemel regulaarselt tegutsemisest loobunud sprinteril pole jäänud endal kripeldama, et justkui lagi pole veel saavutatud? «Võiksin ju edasi teha, aga ma ei oleks selle eluga rahul. Tahan rohkemat kui ainult tulemust. Ma tahan elada ka!» tõdes Niit.

«Ma olen enda jaoks piisavalt palju saavutanud. Ajaliselt jäi küll potentsiaal saavutamata, aga kõik elamused ja kogemused sain kätte. Loomulikult võiksin veel täiega edasi teha: Rasmusega (Rasmus Mägiga – toim), maailma tippudega või ükskõik kellega, aga ma tahan rohkemat, kui tänane Eesti süsteem võimaldab. Töö kõrvalt pole võimalik Boltiga (Usain Boltiga – toim) joosta, kuid eestlastega küll,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles