Tony Nõu treener Rasmus Mägist möödunud hoolealuse esitusest: raske üleelamine

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Nõu (vasakul) ja tema treener Valter Espe U20 EMil.
Tony Nõu (vasakul) ja tema treener Valter Espe U20 EMil. Foto: Eesti Kergejõustikuliit

Itaalias Grossetos peetaval U20 vanuseklassi EMil sai eile 400 meetri jooksus järjekordse omaealiste rahvusrekordi (46,24 sekundit) püstitanud Tony Nõu neljanda koha. Seejuures jäi eestlane pronksmedalist kõigest sajandiksekundiga ilma, kui kaotas võimsas lõpuvõitluses belglasele Jonathan Sacoorile. Samas möödus 18-aastane Nõu rekordilise tulemusega Eesti kõigi aegade edetabelis Rasmus Mägist (46,40), kes võidutses eile samal distantsil Kadrioru staadionil peetud 100. kergejõustiku Eesti meistrivõistlustel ajaga 46,42.

«Kui üks noor inimene teeb sellise arenguhüppe ja teeb sellise jooksu, siis see on kõige olulisem. Kui oleksime rääkinud enne võistlusi sellisest ajast, siis poleks meid normaalseks peetud,» ütles Tony Nõu treener Valter Espe Postimehele kolm päeva järjest Eesti U20 vanuseklassi rekordit uuendanud hoolealuse esituse kohta.

«Finaaljooksu oli raske üle elada. Kõva publiku toetus, peatribüün oli inimesi täis,» rääkis Espe temperamentsetest itaallastest ning lisas veel rahulolevalt, et kui niivõrd noor inimene (Tony Nõu on 18-aastane – toim) suudab end niivõrd maksimaalselt realiseerida, siis see on uskumatu.

Kuna Nõu arenguhüpe on olnud märkimisväärne ning koostöö jätkub samas vaimus. «Jätkame samamoodi, oleme teinud õigeid asju. Ta on tegelenud ainult 2,5 aastat kergejõustikuga (enne seda mängis Nõu kuus aastat võrkpalli – toim),» tõdes Espe ning lisas, et kuna spetsiifilisemate 400 m jooksu treeningutega alustati alles sügisel, siis annab edaspidi kõik ettevalmistusküljed paremini läbi mõelda. Kui aus olla, siis kõik treeningmahud ei vasta tulemustele,» naeris Espe.

Mis on aga saanud aasta alguses räägitud plaanist ehk proovida sileda maa staadioniringi asemel joosta 400 meetri tõkkejooksu?  «Rasmuse (Rasmus Mägi – toim) eeskujul mõtlevad väga paljud poisid, kes vähegi joosta jõuavad, 400 meetri tõkkejooksu peale,» andis Espe lakoonilise vastuse.

Nõu näitas U20 EMil võimast arengut, kui esmalt püstitas eeljooksus Eesti noorterekordi ajaga 47,27, parandas tippmarki poolfinaalis (46,94) ning lõpuks ka finaalis (46,24). Eesti kõigi aegade edetabelis tõusis Nõu nüüd Marek Niidu (45,74), Aivar Ojastu (45,99) ja Erki Noole (46,23) järele ning Rasmus Mägi (46,40) ette neljandaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles