Video: ajalooline juhtum – Eesti jalgpalli esimene ametlik kokkupuude videokohtunikuga (2)

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola kõrgliiga avavoorus lõi Krakowi Cracovia ründaja Sergei Zenjov värava Gliwice Piasti võrku. Teises kohtumises tegi aga omapärast vutiajalugu, kui sai esimeseks Eesti jalgpalluriks, kes osalenud mängus, kus kasutati videokohtunikku.
Poola kõrgliiga avavoorus lõi Krakowi Cracovia ründaja Sergei Zenjov värava Gliwice Piasti võrku. Teises kohtumises tegi aga omapärast vutiajalugu, kui sai esimeseks Eesti jalgpalluriks, kes osalenud mängus, kus kasutati videokohtunikku. Foto: MKS Cracovia SSA

Laupäev, 22. juuli 2017 kirjutatakse Eesti vutiajalukku, sest just sel õhtul leidis aset siinse jalgpalli esimene ametlik kokkupuude viimase kahe kuu jooksul tohutult vaidlusi põhjustanud videokohtunikuga.

Ajalooline juhtum toimus Poola kõrgliiga kohtumiseks Gdanski Lechia ja Eesti koondise ründaja Sergei Zenjovi koduklubi Krakowi Cracovia vahel, mille peakohtunikku Szymon Marciniak’i assisteerisid ka videoarbiitrid. Zenjov tegi Cracovia koosseisus kaasa terve matši ning sai seega esimese Eesti jalgpallurina videokohtunikku ametlikus mängus omal nahal tunda.

«Ei olnud kõige parem tutvus,» nendib Zenjov muiates. Nimelt algatas videokohtunik kahe Cracovia värava tühistamise (muuseas, tegemist oli kolmanda korraga, kui Poolas videokohtunikke tarvitati, aga superkarikafinaalis ja ühes kõrgliiga avavooru matšis nende abi vaja ei läinud).

Esmalt 50. minutil, kui tühistati Krzyztow Piateki tabamus (suluseisus ja mängu mõjutamas leiti olevat kaitsja Miroslav Ovilo (nr 5)). VAJUTA VIDEO VAATAMISEKS LINKI.

Ja uuesti 86. minutil, kui Cracovia oli juba 1:0 eduseisus. Jällegi jäi väravast ilma Pietek, põhjuseks suluseis rünnaku ülesehituse faasis. VAJUTA VIDEO VAATAMISEKS LINKI.

Cracovia peatreener, eelmised kaks hooaega Bialystoki Jagiellonias Konstantin Vassiljevit juhendanud Michal Probierz olukorda mõistvalt ei suhtunud, vaid lasi emotsioonid valla ja veepudeli lendu. Varuväravavaht Grzegorz Sandomierski sõitles kohtunikebrigaadi nii tugevasti, et sai kollase kaardi.

«Kõik pidutsesid, mina nende seas, ja oli juba tükk aega möödas, kui kohtunik läks olukorda üle vaatama. Minu meelest oli see ebanormaalne lugu. Oleksin nõus, kui ta läheks kohe üle vaatama, aga praegu on süsteem liiga aeglane. Vilistagu kohe nii, et saaks aru, et värav veel ei lugenud, vaid vaatama enne videolt üle,» kõlab Zenjovi hinnang laupäevasel mängul kogetule.

Juhtunul oli juures ka kerge absurdimaik, sest Zenjovile polnud keegi öelnud, et mängul üldse videokohtunikke kasutatakse. «Hakkasin vaatama, et kuhu ta jookseb?!» meenutab Zenjov.

Samas pole Eesti koondise kasuks 58 mängus 12 väravat löönud Zenjov videokohtunike põhimõtteline vastane. «Kui süsteem hakkaks kiiremini tööle, annaks ta jalgpallile midagi juurde. See pole minu meelest üldse kõige halvem mõte või asi,» sõnas ründaja. «Ning kuna me tolle mängu lõpuks ikkagi võitsime, siis polnud ka meeskond riietusruumis kuigi tõre. Tõsi, jäänuks me videokohtuniku tõttu võidust ilma, olnuks lugu ilmselt teine.»

Eelmised kaks hooaega Aserbaidžaani kõrgliigaklubis Gabala pallinud Zenjov on uue töökohaga kenasti kohanenud - esimeses voorus sai ka väravaarve avatud. «Kõik toimib ja teeme kõvasti tööd. Treener mind praegu usaldab – olen ju mõlemad mängud algusest lõpuni kaasa teinud. Võrreldes Aserbaidžaaniga on Poolas palju rohkem pealtvaatajaid ja staadionid suuremad. Mängida on siin oluliselt lõbusam!»

Kahe vooru järel hoiab Cracovia nelja punktiga 16 meeskonna seas viiendat kohta. Ken Kallaste tööandja Kielce Korona ja Konstantin Vassiljevi koduklubi Gliwice Piast on kogunud ühe punkti ning asuvad vastavalt 11. ja 13. kohal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles