Blogi: Lappi teenis ajaloolise rallivõidu, Tänak tõusis MM-sarja üldarvestuses kolmandaks (9)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Autoralli MM-sarja tänavuse hooaja üheksanda etapi ehk Soome MM-ralli võitis soomlane Esapekka Lappi (Toyota), kelle jaoks see oli karjääri esimeseks võiduks WRC-sarjas. Esimest aastat WRC-sarjas kaasa tegev 26-aastane Lappi tõusis liidripositsioonile laupäeval, kuna legendaarse Ouninpohja kiiruskatse teisel läbimisel ehk 19. kiiruskatsel tabas elektrooniline probleem senist üldliidrit Jari-Matti Latvalat (Toyota).

Teisena lõpetas 25. kiiruskatsel ehk punktikatsel hea esituse teinud Elfyn Evans (M-Sport), kes kaotas lõpuks Lappile täpselt 36 sekundiga. Seejuures jäi kolmandana lõpetanud Juho Hänninen (Toyota) waleslasest maha kõigest 0,3 sekundiga. Reedese võistluspäeva hommikuses osas rehvi purunemise üle elanud Ott Tänak (M-Sport, +1.53,6) sai seitsmenda koha, kuid võitis ka punktikatse, tänu millele sai viis lisapunkti. Samuti tõusis eestlane MM-sarja üldarvestuses taas 119 punktiga kolmandaks, möödudes Latvalast (115 punkti).

Neljapäeva õhtul rallilt katsevõiduga alustanud Tänak läks neljandale kiiruskatsele vastu esimeselt kohalt. Eestlane pingutas esimeses kurvis üle - raja ääres olnud kivi lõhkus Tänaku Ford Fiesta parema tagumise rehvi. Tänak kaotas katse lõpetades liider Jari-Matti Latvalale enam kui poolteist minutit.

Mehaanikud suutsid Tänaku auto kiiresti sõiduvalmis putitada ning kolmel järgneval katsel näitas saarlane head minekut. Vahe küll liidriga suurenes, kuid teiste konkurentidega vähenes. 12. kiiruskatsel suutis Tänak mööduda üldarvestuses Dani Sordost (Hyundai) ehk tõusta punktikohale (10.).

Legendaarse Ouninpohja teisel läbimisel ehk 19. kiiruskatsel tõusis Tänak üldarvestuses kaheksandale kohale, kuna senist üldliidrit Jari-Matti Latvalat (Toyota) tabasid elektroonilised probleemid, mistõttu tõusis uueks liidriks soomlase meeskonnakaaslane Esapekka Lappi, kes tunnistas, et sellisel moel ta seda saavutada ei tahtunud. 21. kiiruskatsel tõusis Tänak Meeke'ist mööda seitsmendaks, kuna britt sõitis vastu kivi ning lõhkus parema eesmise rehvi.

Viimasel võistluspäeval suutis Tänak võita 25. kiiruskatse ehk punktikatse ning teenida seega MM-sarja üldarvestusse viis lisapunkti. Ühtlasi tõusis 29-aastane eestlane hooaja kokkuvõttes kolmandaks ehk möödus Latvalast.

SOOME MM-RALLI ÜLDSEIS (25/25): 1. Lappi, 2. Evans (+36,0), 3. Hänninen (+36,3), 4. Suninen (+1.01,5), 5. Breen (+1.22,6), 6. Neuville (+1.39,3), 7. Tänak (+2.04,4)

MM-SARJA ÜLDSEIS PÄRAST SOOME RALLIT:

  1. Thierry Neuville (Hyundai) 160 punkti
  2. Sebastien Ogier (M-Sport) 160
  3. Ott Tänak (M-Sport) 119
  4. Jari-Matti Latvala (Toyota) 114
  5. Dani Sordo (Hyundai) 84
  6. Elfyn Evans (M-Sport) 79
  7. Craig Breen (Citroen) 53
  8. Hayden Paddon (Hyundai) 51
  9. Juho Hänninen (Toyota) 46
  10. Esapekka Lappi (Toyota) 45
  11. Kris Meeke (Citroen) 31
  12. Teemu Suninen (M-Sport) 25

MM-SARJA ÜLDSEIS TIIMIDE ARVESTUSES PÄRAST SOOME RALLIT:

  1. M-Sport 259 punkti
  2. Hyundai 239
  3. Toyota 153
  4. Citroen 117

Järgmine autoralli MM-sarja etapp toimub kolme nädala pärast, kui peetakse Saksamaa asfaldiralli.

Pühapäev:

25. kiiruskatse: Tänak võidab punktikatse, teenides viis lisapunkti MM-sarja üldarvestusse ning tõustes ühtlasi Latvala ette kolmandaks. Eestlase järel teisena lõpetanud Evans tõuseb aga tänu heale esitusele viimasel kiiruskatsel kokkuvõttes samuti teisele kohale, mistõttu Hänninen peab leppima kolmanda positsiooniga, jäädes waleslasest maha kõigest 0,3 sekundiga. Lappi sõidab kindlalt lõpuni, kui jääb esimesena punktita ehk näitab paremuselt kuuendat aega, aga saavutab sellegipoolest oma karjääri esimese rallivõidu WRC-sarjas.

24. kiiruskatse: Suninen langeb poodiumikonkurentsist välja, kuna teeb sõiduvea, mistõttu saab kannatada masina esiosa ning enne viimast kiiruskatset võitlevad seega teise koha nimel Hänninen ja Evans, keda lahutab vaid 0,9 sekundit. Probleemid tabavad ka üldliider Lappit, kes sõidab millelegi pihta, mistõttu saab kannatada vasak tagumine rehv, kuid ralliraadio teatel saab soomlane viimaseks kiiruskatseks masina sõidukorda. Tänak hoiab kindlalt seitsmendat positsiooni.

23. kiiruskatse: Evans näitab Hänninenist 2,2 sekundit kiiremat aega ning tõuseb seega soomlase asemel poodiumi viimasele astmele, edestades teda kaks kiiruskatset enne ralli lõppu vaid 0,2 sekundiga. Üldse käib pjedestaalikohtade nimel kõva võitlus, kuna Sunineni, Evansit ja Hännineni lahutab vaid 2,7 sekundit. Tänak läheneb aga kuuendal kohal paiknevale Neuville'ile, kui eestlast ja belglast lahutab kaks kiiruskatset enne lõppu 25,1 sekundit.

22. kiiruskatse: Tänak alustab viimast võistluspäeva rahulikult ning tunnistab, et säästab rehve punktikatseks ehk Soome ralli viimaseks kiiruskatseks. Üldarvestuses tasub välja tuua asjaolu, et tänast päeva teise ajaga alustanud Hänninen tõuseb kokkuvõttes identse koguajaga Suninega jagama teist-kolmandat positsiooni ning suurendab omakorda Evansi (neljas) ees vahe kahele sekundile. Liidrina jätkab kindlalt Lappi, kes edestab Sunineni ja Hännineni 49,4 sekundiga.

Laupäev:

21. kiiruskatse: Tänak tõuseb enne viimast rallipäeva seitsmendale kohale, kuna Meeke sõidab vastu kivi ja lõhub auto parema eesmise rehvi. Katsevõidu kirja saanud Evans läheneb aga jõudsalt poodiumikohale, kui jääb pühapäeva eel Hänninenist maha vaid 1,3 sekundiga ja teisel kohal paiknevast Suninenist kõigest 5,6 sekundiga. Lappi on aga kindel liider, edestades enne viimast võistluspäeva Sunineni 49,1 sekundiga.

20. kiiruskatse: Üldarvestuses läheneb Tänak veelgi Meeke'ile, kui enne laupäevast viimast kiiruskatset on nende vahe vaid 4,5 sekundit. Lisaks kerkib teisele kohale Suninen, kes edestab nüüd täpselt ühe sekundiga Hännineni. Samas pole pooidumikohast kaugel ka Evans, kes jääb Hänninenist maha vaid 6,5 sekundiga.

19. kiiruskatse: Senist üldliidrit Latvalat tabavad elektroonilised (tehnilised) probleemid, mistõttu jääb ta Ouninpohja teisel läbimisel rajale seisma. Uueks liidriks tõuseb soomlase meeskonnakaaslane Lappi ning soomlased säilitavad kolmikjuhtimise (Lappi, Hänninen, Suninen). Tänak tõuseb ühtlasi koha võrra ehk kaheksandaks.

18. kiiruskatse: Soomlased jätkavad domineerimist ning säilitavad üldkokkuvõttes nelikjuhtimise, ehkki Evans on neljandal kohal sõitvast Suninenist vaid 5,7 sekundi kaugusel. Tänak suudab aga vahendada veelgi vahet kaheksandal kohal paikneva Meeke'iga - briti ja eestlase vahe on kahanenud kõigest 10,7 sekundi peale.

17. kiiruskatse: Tänak oli lähedal katsevõidule, kuid Latvala võttis selle temalt siiski ära, olles eestlasest 0,5 sekundit kiirem. Tänakuga sama aja sõitis Lappi ehk heitlus esikohale jätkub. Märkimisväärne on see, et Tänak lähenes Meeke'ile 3,4 sekundi võrra ja vahendas üldarvestuses vahe 12,4 sekundile.

16: kiiruskatse: Kuulsal Ouninpohja katsel teenis Tänak 5. koha, kuid mis esmatähtis, edestas Meeke'i ja vähendas üldarvestuses temaga vahet 15,8 sekundile. Avarii tegi kõrges mängus olnud Östberg ning kaotas tohutult aega - Tänak võttis selle tõttu sisse üheksanda koha. Omavahel vahetasid kohad Suninen ja Hänninen - viimane tõusis kolmandaks.

15. kiiruskatse: Katsevõidu sai Latvala, kes edestas Lappit 5,4 sekundiga ning hõivas üldarvestuses samuti liidrikoha, Lappi jääb maha 4,8 sekundiga. Tänak teenis katsel kuuenda koha ning alistas kõik oma lähikonkurendid, vähendades taas nendega vahet.

14. kiiruskatse: 14,85 km pikkusel katsel sai Tänak seitsmenda koha, kaotades võitjale Latvalale 6,4 sekundit. Eestlane edestas oma peamist rivaali Meeke'i 13,1 sekundiga ning vähendas üheksandal kohal oleva inglasega vahe 31,3 sekundile. Liider Lappi eduseisu kuivas 0,6 sekundile Latvala ees.

Reede:

13. kiiruskatse: Tänak jääb kõige napimalt oma tänavuse Soome ralli katsevõidust ilma, kui Neuville suudab teda 2,31 km pikkusel publikukatsel edestada kõigest 0,1 sekundiga. Muidu midagi üldarvestuses ei muutu ehk Tänak lõpetab esimese täispika võistluspäeva 10. positsioonil ning soomlastel (Lappi, Latvala, Suninen) on kolmikjuhtimine.

12. kiiruskatse: Lappi saab järjekordse katsevõidu ning suurendab Latvala ees vahe 4,6 sekundile. Tänak saab katselt paremuselt neljanda resultaadi, kuid peamine on see, et eestlane möödub üldarvestuses Sordost, mistõttu tõuseb 10. positsioonile ehk punktikohale. Lisaks loovutavad soomlased üldarvestuses nelikjuhtimise, kuna Breen suudab jätta seljataha Hännineni.

11. kiiruskatse: Tänak on pikalt katsevõidus kinni, kuid lõpuks näitavad eestlasest kiiremat aega nii üldliider Lappi kui ka kolmandal kohal sõiteb Suninen, kes on Tänakust väledamad vastavalt 0,4 ja 0,7 sekundiga. Kokkuvõttes on soomlastel endisel nelikjuhtimine, kuid Hännineni ja viiendal kohal paiknevat Breeni lahutab vaid 2,3 sekundit. Tänak jäktab 11. positsioonil, kuid vahe kümnendal real asetseva Sordoga on vaid 5,2 sekundit.

10. kiiruskatse: Lappi saab järjekordse katsevõidu, kui edestab üldliider Latvalat 1,4 sekundiga ning tõuseb 0,3-sekundilise paremusega uueks liidriks. Ühtlasi on soomlastel üldarvestuses nelikjuhtimine (Lappi, Latvala, Suninen, Hänninen) ning Tänak läheneb jõudsalt Sordole, kui neid kahte meest lahutab kolm kiiruskatset enne reedese võistluspäeva lõppu vaid kümme sekundit.

9. kiiruskatse: Põhjanaabrid jätkasid hea hooga, kui said katselt kolmikvõidu. Üldarvestuses peavad aga ägedat duelli Lappi ja Latvala, kuna neist esimene võitis kiiruskatse, edestades kaasmaalast 0,5 sekundiga ning seetõttu on kahe soomlase vahe nüüd kokkuvõttes vaid 1,1 sekundit. Ühtlasi säilitasid soomlased üldarvestuses ka kolmikjuhtimise.

8. kiiruskatse: Soomlased said võistluspäeva õhtuse osa esimesel kiiruskatsel nelikvõidu ning nende järel näitas kohe paremusel viiendat aega Tänak, kes kaotas katsevõidu teeninud Suninenile 1,2 sekundiga. Kokkuvõttes saavutasid aga soomlased kolmikjuhtimise, Tänak jätkab 11. positsioonil.

7. kiiruskatse: Kaks soomlast Lappi ja Latvala näol valitsesid seda katset, kes võtsid vastavalt esimese ja teise koha. Riskivabalt sõitev Tänak kaotas Lappile 6,9 sekundiga. Üldseis tipus läks põnevamaks: Lappi jääb Latvalast maha vaid 1,6 sekundiga.

6. kiiruskatse: Head kiirust näidanud Tänak oli lähedal katsevõidule, kuid soomlane Lappi võttis selle temalt viimasel hetkel ära, edestades eestlast 1,8 sekundiga. Ühtlasi vähendas Lappi vahe üldliidri Latvalaga 2,2 sekundile.

5. kiiruskatse: Tänak sai rehvimured lahendatud ning leidis kiiruse taas üles. Väikesest eksimusest hoolimata tegi ta korraliku katse ning kaotas Latvalale vaid 0,8 ning katsevõidu saanud Lappile 0,9 sekundit. Tema ette mahtusid veel Östberg, Breen ja Suninen.

4. kiiruskatse: Tänak sõitis katse alguses vastu kivi ning seetõttu rehv purunes. Katse lõpuni veerenud eestlane kaotas Latvalale minut ja 34,4 sekundit. Hullemini läks aga Ogier'l, kellel hüppest maandudes ratast alt ära tuli ja katkestama oli sunnitud. Lisaks temale lõppes ka austraallase Paddoni võistlus.

3. kiiruskatse: Ott sõitis kolmandal katsel välja aja 5:57,8, millega jäi alla neljale mehele: Latvalale (+1,4), Lappile (+0,3), Suninenile (+1,0) ja Paddonile (+0,8). Üldarvestuses Tänaku edu teiseks tõusnud Latvala ees 0,3 sekundit.

2. kiiruskatse: Neljandana rajale pääsenud Tänak sai kirja paremuselt kuuenda aja, kaotades katsevõidu saanud Suninenile 0,9 sekundiga. Üldarvestuses säilitas Tänak hästi läbitud katsega liidrikoha, edestades Ogier'd 1,1 sekundiga.

Neljapäev:

1. kiiruskatse: 2,31 kilomeetri pikkusel publikukatsel võidutses Tänak, saades kirja aja 1:44,1. Paremuselt teise aja sai kirja belglane Neuville (+1,1). Kolmandana lõpetas avakatse Tänaku meeskonnakaaslane Ogier (+1,5).

«See on ralli, mis toob naeratuse näole! Austan neid teid väga kõrgelt, aga kui tunne on hea, võib sõit olla väga nauditav,» lausus Tänak pärast avakatset ralliraadiole.

Hommikusel testikatsel sai saarlane kirja kolmanda aja, ent pärast esimest kolme kohustuslikku läbimist hoidis meie mees alles kümnendat kohta. Parim tulemus tuli neljandal läbimisel, kui Tänak oli käinud teenindusalas seadete kallal nokitsemas.

RALLI AJAKAVA

Neljapäev

  • Ruuhimäki shakedown (4,62 km) kell 8.00
  • SS1 Harju 1 (2,31 km) kell 19.00

Reede

  • SS2 Halinen 1 (7,59 km) kell 7.12
  • SS3 Urria 1 (12,75 km) kell 7.45
  • SS4 Jukojärvi 1 (21,31 km) kell 8.48
  • SS5 Halinen 2 (7,59 km) kell 10.06
  • SS6 Urria 2 (12,75 km) kell 10.39
  • SS7 Jukojärvi 2(21,31 km) kell 11.42
  • ​SS8 Äänekoski – Valtra 1 (7,49 km) kell 15.00
  • SS9 Laukaa 1 (11,76 km) kell 16.13 
  • SS10 Lankamaa (21,68 km) kell 17.11
  • SS11 Äänekoski – Valtra 2 (7,39 km) kell 18.09 
  • SS12 Laukaa 2 (11,76 km) kell 19.22 
  • SS13 Harju 2 (2,31 km) kell 20.30 

Laupäev

  • SS14 Pihlajakoski 1 (14,85 km) kell 8.58
  • SS15 Päijälä 1 (23,52 km) kell 10.06
  • SS16 Ouninpohja 1 (24,36 km) kell 10.49
  • SS17 Saalahti 1 (4,21 km) kell 12.02
  • SS18 Saalahti 2 (4,21 km) kell 14.55
  • SS19 Ouninpohja 2 (24,36 km) kell 16.08
  • SS20 Pihlajakoski 2 (14,85 km) kell 17.16
  • SS21 Päijälä 2 (23,52 km) kell 18.24

Pühapäev

  • SS22 Lempää 1 (6,80 km) kell 9.25
  • SS23 Oittila 1 (10,12 km) kell 10.08
  • SS24 Lempää 2 (6,80 km) kell 11.47
  • SS25 Oittila 2 (Power Stage, 10,12 km) kell 13.18

MM-sarja üldseis:

  1. Sebastien Ogier 160 punkti
  2. Thierry Neuville 149
  3. Jari-Matti Latvala 112
  4. Ott Tänak 108
  5. Dani Sordo 82
  6. Elfyn Evans 57
  7. Hayden Paddon 51
  8. Craig Breen 43

Võistkondlik arvestus:

  1. M-Sport 259
  2. Hyundai 237
  3. Toyota 153
  4. Citroen 117
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles