Endised tipud riigikogus – kas sport on südameasjaks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tõniste ja Jüri Jaanson koalitsioonilepingu allkirjastamisel kätt surumas.
Toomas Tõniste ja Jüri Jaanson koalitsioonilepingu allkirjastamisel kätt surumas. Foto: Peeter Langovits

Endised tippsportlased Erki Nool, Toomas Tõniste ja Jüri Jaanson on endi sõnul riigikogus ka selleks, et aidata Eesti spordi tulevikku suunata. Ometi ei kuulu ükski neist kultuurikomisjoni, mis otseselt tegeleb spordiküsimustega.
 



Küsimus 1399 inimesele – miks andsite oma hääle Noolele? Küsimus 1863 inimesele – miks andsite oma hääle Tõnistele? Ja küsimus 1177 inimesele – miks andsite oma hääle Jaansonile? Kui palju mõjutas teie otsust nimetatud meeste sportlaskarjäär? Kui palju uskusite, et just nemad hakkavad riigikogus kaasa rääkima ka Eesti spordi tuleviku teemadel?

Järgmised neli aastat istub Jaanson sotsiaalkomisjonis, Nool rahanduskomisjonis ning Tõniste majanduskomisjonis. Küsimusele, miks mehed poliitikasse otsustasid tulla, vastasid kõik kolm kui ühest suust: «Et teha elu Eestis paremaks!» Nool oli oma sõnavõtus veelgi idealistlikum: tema soov oli kogu maailm paremaks kohaks teha.

Komisjonis jahutakse

Pole kahtlustki, et kõigi kolme mehe maailmas on väga oluline osa endiselt ka spordil. Vähemalt komisjonivalikul aga tundub, et riigikogulastena siiski mitte nii oluline osa. Näiteks Nool vastas küsimusele, kas Eesti spordi tulevik on riigikogulasena ka üheks tema südameasjaks: «Mingil määral küll.»

Samas tunnistasid mehed, et saavad ka praegustes komisjonides ideaalselt spordi tuleviku küsimustes kaasa rääkida. Kultuurikomisjoni pääsemine nende jaoks omaette eesmärk polnud. Vastupidi.

«Kultuurikomisjoni minemise peale ma ei mõtelnud. See komisjon on selline … jahumise koht. Seal on liiga palju emotsioonides jahumist. Tundsin, et see koht pole päris minu jaoks,» selgitas Tõniste, ja lisas: «Sport pole riigikogus nii lai ja suur valdkond. Pealegi, Eesti spordipoliitika on minu arvates paika loksunud ja liigub õiges suunas. Olles ise ka ettevõtja, võin öelda, et kõik on seotud.
Sealhulgas ka sport ja majandus.»

Vaatamata võrdlemisi spordikaugele komisjonile avaldas Tõniste, et Eesti spordi tulevik on siiski tema südameasjaks. Nüüd ja alati. «Igal juhul! Igal juhul! Olen ka Eesti Antidopingu Sihtasutuse nõukogu ja stipendiaatide komisjoni liige. Olen spordiga väga tihedalt seotud,» sõnas Tõniste.

Samamoodi nagu ka Jaanson, kes riigikogulasena tahab seista eelkõige erivajadustega inimeste eest. Sporditeemadest ta enda sõnul seetõttu aga kõrvale ei jää.

«Miks ma siis ei saa Eesti spordi tuleviku suunamisel kaasa rääkida? Kõik teemad käivad ka fraktsioonidest läbi. Ei ole nii, et igaüks istub oma majanurgas komisjonis!» põrutas kahekordne olümpiahõbe. Kolmest endisest tippsportlasest saab riigikogus spordi hüvanguks vast kõige enam ära teha Nool. Rahanduskomisjoni liikmena saab ta kaasa rääkida ka spordi rahastamise teemadel.

Ent miks ei valinud Nool kultuurikomisjoni, kus sporditeemad otseselt käsitlusele tuleksid? «See võimalus oli olemas, aga meil on erakonnas kõik nii kultuuriteadlikud. Küsimus polegi ju tegelikult komisjonis, vaid selles, kui aktiivselt inimene ise suudab oma tööd teha,» sõnas Nool veendunult.

Iga päev kehaline

Nool jääks endaga nelja aasta pärast rahule siis, kui riigieelarves oleks spordi rahastamiseks fikseeritud summa.

«Eesmärk oleks see, et 13–14-aastane laps teeks iga päev trenni. Et näiteks kehaline kasvatus oleks kavas viiel korral nädalas. Seetõttu peaksime vaatama ka natuke järgmisele tasapinnale – kuidas suudame spordibaase ülal pidada? Kui me seda ei suuda, siis pole 2020. aasta olümpiale kedagi saata!» lajatas Nool.  

«Praegu tuleb spordi rahastamisel suurim osa hasartmängumaksust ja tubakaaktsiisist. Ehk siis, mida rohkem inimesed suitsetavad, seda rohkem saab sport raha. See on ju absurdne! Sportlikke eluviise tuleks propageerida, mitte suitsetamist. Rahastamissüsteem tuleks kindlasti üle vaadata.»

Nool, Jaanson ja Tõniste astusid riigikogu spordi toetusrühma

Tegelikult loodavad Jüri Jaanson, Erki Nool ja Toomas Tõniste Eesti spordi küsimustes kaasa rääkida eelkõige riigikokku loodud spordi- ja liikumisharrastuse toetusrühma abil.  «Seal saame asjad kokku leppida ja teeme ära ka. Niisama ei räägi,» kinnitas Tõniste.

Paar päeva tagasi loodud komisjoniga liitus 35 liiget. Ühenduse esimeheks valiti Lauri Luik, aseesimeesteks Jüri Jaanson, Erki Nool ja Toomas Tõniste. Loodud toetusrühma peamiseks eesmärgiks on propageerida ja toetada tervislikke eluviise ning sporti tervikuna. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles