PILTUUDIS: vaata, millist krutskiga esikohatrofeed Tänak ja Järveoja Soomes jahivad

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vääne» - Soome ralli võitjatrofeed.
«Vääne» - Soome ralli võitjatrofeed. Foto: Viljar Voog

Kolmapäev Jyväskyläs asuvas Soome ralli teenindusalas: vaikus enne tormi. Täna õhtul astuvad maailma ralliässad maailma ilmselt kõige autosporditeadlikuma ajakirjanikehordi ette, aga praegu on mehed alles katsetel oma rajalegendi lihvimas.

Ometi käib rallipargis tihe askeldamine. Ralliauto ralliauto järel käib läbi kohtunike käte alt, kes kinnitavad, et kõik on reeglitepärane. Mehaanikud nokitsevad boksides seisvate masinate kallal. Esimesed uudishimulikud pealtvaatajad suunduvad WRC-autode poole kui kärbsed maasikamoosile. Ja pühapäeval 67. Soome ralli võitjale kätte antavad trofeed seisavad omapäi klaaskapis, ilma et neid keegi uudistaks.

Legendaarse ralli võitjale – loodetavasti Ott Tänakule ja Martin Järveojale – presenteeritava kuju autoriks on skulptor Samuli Alonen. Tegu on kohalikust graniidikaevandusest pärit kivialusega, mille peal on pronksist kujutatud rallimeeste läbitav tee. Algul on tee piisavalt lai kõigi jaoks, aga mida lähemale lõpule, seda kitsamaks see läheb – et ainult parimatest parimad püünele pääseks. Nimeks on karika(te)l «Vääne».

«Vääne» - Soome ralli võitjatrofee.
«Vääne» - Soome ralli võitjatrofee. Foto: Viljar Voog
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles