Video: kuidas Stalingradi lahing jalgpalliajalugu mõjutas?

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi kohtunik Gottfried Dienst (paremal) jooksmas abikohtuniku Tofik Bahramovi juurde, et saada teada, kas Geoff Hursti löök ületas väravajoone või mitte?
Šveitsi kohtunik Gottfried Dienst (paremal) jooksmas abikohtuniku Tofik Bahramovi juurde, et saada teada, kas Geoff Hursti löök ületas väravajoone või mitte? Foto: /©TopFoto

Täna möödub 51 aastat 1966. aasta jalgpalli MMi finaalmatšist, kus võõrustaja Inglismaa alistas lisaaja järel 4:2 Lääne-Saksamaa meeskonna ning tuli esimest ja praeguse seisuga viimast korda maailmameistriks.

Võitja otsustanud värav, Wembley staadioni tabloole 101. minutil seisu 3:2 toonud Geoff Hursti tabamus on ilmselt jalgpalliajaloo kuulsaim värav. Põhjusel, et tegelikult ei olnud tegu väravaga – pall põrkas latist alla väravajoonele, mitte selle taha, nagu nõuavad jalgpallireeglid.

Aga pärast arupidamist abikohtuniku Tofik Bahramoviga (Nõukogude Liit), määras peakohtunik Gottfried Dienst (Šveits) värava. Väidetavalt olla Bahramovilt surivoodil küsitud, miks ta inglastele värava kinkis? Vastuseks kostunud üks sõna: «Stalingrad» ehk viide Teise maailmasõja rängale lahingule, kus sakslased - inglaste finaalivastased - proovisid vallutada Lõuna-Venemaa linna Stalingradi (praeguse nimega Volgograd) ja kus mõlemad pooled kandsid tohutuid kaotusi.

Kodumaal Aserbaidžaanis on Bahramov rahvuskangelane, pealinnas Bakuus asuv rahvusstaadion - selle ehitasid Teise maailmasõja järel saksa sõjavangid! - kannab 1993. aastast tema nime ning selle ees asub kohtunikule püstitatud monument, mille avamisel pidas muuseas kõne ka Hurst.

Kuninganna Elizabeth teine ulatab 1966. aasta jalgpalli MM-finaalmatši järel võidutrofee Inglismaa kaptenile Bobby Moore'ile. AFP PHOTO
Kuninganna Elizabeth teine ulatab 1966. aasta jalgpalli MM-finaalmatši järel võidutrofee Inglismaa kaptenile Bobby Moore'ile. AFP PHOTO Foto: STAFF/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles