Vigadest on õpitud: MMi eel võetakse hulgaliselt dopinguproove

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IAAF loodab, et tänavusel MMil ühtegi dopingupatust ei leidu
IAAF loodab, et tänavusel MMil ühtegi dopingupatust ei leidu Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Viimastel aastatel dopinguskandaalidega maadelnud rahvusvaheline kergejõustikuliit on vigadest õppinud ning enne Londoni MMi võetakse 600 ennetavat vereproovi.

Proove võetakse, et ennetada varakult erinevate juhtumite teket. «Testid on vajalikud, et märgata kasvuhormooni kasutamist, aga ka võimalikku veredopingut,» seisis Suurbritannia alaliidu ametlikus teates.

Kahe aasta eest toimunud Pekingi MMil võeti võistluste eel, ajal ja järel kokku 1405 dopinguproovi, võistluse ajal jäi vahele Keenia sportlast: tõkkejooksja Koki Manunga ja sprinter Joy Nakhumicha Sakari.

Küll aga tabas enne MMi Rahvusvahelist Kergejõustikuliitu (IAAF) tõsine dopinguskandaal, kui Briti päevaleht Sunday Times ja Saksamaa telekanal ARD/WRD avalikustas, et Venemaa on tegelenud järjepideva dopingupetiste varjamisega ega ole taganud dopingukontrolöride sõltumatust. Näiteks hävitas ühe Moskva laboratooriumi juhataja 1417 dopinguproovi pärast seda, kui WADA oli tal kirjalikult käskinud need säilitada.

Kuigi Venemaa kergejõustiklastel on jätkuvalt Venemaa lipu all võistlemine keelatud, on IAAF väljastanud erilubasid. Viimati vaatas IAAFi dopingukontroll üle 61 juhtumit, millest 53 taotlust lükati tagasi. Kaheksa taotlust said aga rohelise tule, kuna need vastasid «erandlikele kriteeriumidele».

Londonis peetav kergejõustiku MM toimub 4.-13. augustini. Eestlasi on stardis 13.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles