Legend lahkub Londonis lavalt

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usain Bolt.
Usain Bolt. Foto: Martin Rickett/PA Wire/PA Images/Scanpix

Vaevalt oskas Gerd Kanter 2008. aastal Pekingi olümpial võidetud kuldmedalit tähistades Usain Bolti jooksu ja võidupoosi matkides arvata, et need on sama aktuaalsed ja päevakohased ka kaheksa aastat hiljem. Kiirjooks pole seni olnud ala, kus üks sportlane suutnuks kolm olümpiat järjest platsi puhtaks lüüa.

Aga normaalsuse eiramine ongi asi, mida Jamaica imemees Usain Bolt alatasa teinud. Ühtlasi on tema fenomen hoidnud kergejõustikku enam-vähem elus aegadel, kui dopinguskandaalid spordialade kuninganna hiilgust suurte tükkide haaval tuhmimaks ampsavad. Juba enne Bolti viimast etendust on selge, et jamaicalane on asendamatu. Nii kiiruse kui ka karisma mõttes.

«Mitte keegi ei suuda praegu kergejõustikku samamoodi valitseda. Lisaks peaks see mees või naine olema isiksusena Bolti moodi köitev,» sõnab 200 ja 400 meetri jooksu olümpiavõitja Michael Johnson. «Kui mina pärast 2000. aasta Sydney olümpiat karjääri lõpetasin, ei võtnud keegi mu kohta kohe üle, vaid Bolti saabumiseni kulus kaheksa aastat.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles