Kergejõustiku maailmarekordite kaotamise plaani muudeti, aga ei tühistatud

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virgilijus Aleknast saaks uus kettaheite maailmarekordimees.
Virgilijus Aleknast saaks uus kettaheite maailmarekordimees. Foto: PHIL NOBLE/REUTERS

Euroopa kergejõustikuliit (EAA) tegi maikuu alguses rahvusvahelisele alaliidule (IAAF) radikaalse ettepaneku: tühistada kõik Euroopa ja maailmarekordid, mis on püstitatud enne 2005. aastat. Värskeima info kohaselt on EEA võtnud sportlaste vastukaja arvesse ning teinud ettepanekus muudatuse.

Mais avaldatud ettepanekus peaksid EAA arvates rekordid vastama kolmele tingimusele: 1) püstitatud eelnevalt kinnitatud rahvusvahelistel võistlustel, kus on tagatud tipptasemel kohtunikud ja varustus, 2) sportlane andis rekordi sooritamisele eelnenud kuude jooksul kindla arvu dopinguproove, 3) rekordi sooritamise järel võetud kohustuslikku dopinguproovi tuleb säilitada uuesti testimise tarbeks vähemalt kümme aastat. IAAF on dopinguproovide säilitamisega tegelenud alates 2005. aastast ning seetõttu ei vastaks mitte ükski enne seda püstitatud maailmarekord EAA seatud standarditele.

Mitmed endised sportlased (sealhulgas rekordiomanikud) on EAA ettepaneku vastu. Nende sõnul kaotaksid kunagised saavutused igasuguse väärtuse. EAA president Sven Arnie Hansen on sportlaseid võtnud kuulda ning on välja tulnud uue ettepanekuga. Nimelt tuleks alustada rekordite arvestamist alates 1991. aastast, kui sportlastelt hakati võistlusteväliselt tegema dopingukontrolle.

Sel juhul jääks pidama mitu legendaarset rekordit – näiteks ameeriklase Mike Powelli kaugushüppe maailmarekord 8.95 meetrit, mis on püstitatud 1991. aasta Tokyo maailmameistrivõistlustel. Küll aga saaks uueks kettaheite maailmarekordimeheks leedulane Virgilijus Alekna, kelle 2000. aastal heidetud 73.88 meetrit on praeguses edetabelis Jürgen Schulti 74.08 (heidetud 1986. aastal) järel teisel kohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles