Inglismaa vutiliigas mindi penalti- ja murureeglite kallale

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Arsenal ja Chelsea ei saa pühapäeval superkarikamatšis puid ja maid normaalajaga jagatud, tuleb kasutusele võtta ABBA süsteemi järgiv penaltiseeria!
Kui Arsenal ja Chelsea ei saa pühapäeval superkarikamatšis puid ja maid normaalajaga jagatud, tuleb kasutusele võtta ABBA süsteemi järgiv penaltiseeria! Foto: JASON LEE/REUTERS

Kolmas august 2017 läheb ajalukku päevana, mil tähtsad jalgpalliinimesed hakkasid aastasadu oma majaesiste eest piinliku täpsusega hoolt kandnud inglastele õpetama, kuidas tuleb muru pügada. Ühtlasi muudeti jalgpalli sünnimaal penaltiseeriate reegleid.

Alustuseks aga murust. Nimelt on Inglismaa kõrgliiga ehk Premier League saatnud meeskondadele juhised, et järgmisel nädalal algavast hooajast ei tohi enam pügada väljakutele keerukaid mustreid vaid kõik lõikejooned peavad olema paralleelsed ja jooksma küljejoonest küljejooneni. See tähendab näiteks, et enam pole lubatud telepildis efektsena paistnud kunstiteosed nagu võis möödunud aastal näha King Power Stadiumil, kus Leicester City meeskond oli murule lasknud kujundada klubi vapi.

Muudatuse taga ei ole aga teps mitte soov loovaid murukasvatajaid ja –pügajaid kiusata, vaid nõnda ühtsustab Premier League oma reeglistikku Euroopa jalgpalli katuseorganisatsiooni UEFA ettekirjutustega.

Päeva teine oluline jalgpalliuudis Inglismaalt räägib aga, et juba sel nädalavahetusel toimuvas superkarikamängus Londoni klubide Chelsea ja Arsenali vahel võib näha uuenduslikku ABBA penaltisüsteemi. Juhtub matši normaalaeg lõppema viigiliselt, selgitatakse võitja välja 11 meetri karistuslöökides, aga erinevalt harjumuspärasest lahendusest, kus meeskonnad löövad penalteid vaheldumisi, rakendatakse süsteemi, kus pärast esimest sooritust on järgmisel meeskonnal kaks järjestikkust lööki. Ehk siis kasutusel on löögirütm AB-BA-AB-BA-AB. See peaks muutma penaltiseeriate tulemused võrdsemaks – praegu võidab enamasti löömist alustav meeskond. Uuendus võetakse kasutusele kõigis Football League’i võistlustel ehk alates esiliigast tugevuselt neljanda liigaastmeni (kui on play-offis võitja selgitamiseks tarvis penaltiseeriat) ning ka liigakarikas ehk Inglismaa mainekuselt teises karikasarjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles