Dopingupatusest maailmameistri tippsporti naasmisel oli suur roll ka Eestil

Merili Luuk, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justin Gatlin
Justin Gatlin Foto: TOBY MELVILLE/REUTERS

Äsja Londoni MMi sprindifinaalis Usain Bolti alistanud ning maailmameistritiitli teeninud Justin Gatlin vilistati staadionil välja. Põhjus on lihtne - paljud peavad teda siiani dopingupatuseks, keda poleks tohtinud tagasi tippsporti lasta. Seitse aastat tagasi alustas ta teed tagasi tippu aga Eestist.

Gatlin sai 2006. aastal dopingu kasutamise eest nelja-aastase võistluskeelu, kuid naasis pikalt pausilt 2010. aasta augustis, kui startis 100 meetri jooksus Rakveres ja Tallinnas (ajad 10,24 ja 10,17).

«Eesti on minu jaoks justkui kuu peale maandumine. See saab üheks osaks minu ajaloost,» tänas Gatlin toona Postimehe vahendusel eestlasi tagasituleku võimaldamise eest.

Gatlini Eestisse jõudmise taga olid kaks meest, Kuldliiga korraldajad Mati Lilliallik ja Taavi Esperk.

«See on täielik ulme! Täielik juhuste kokkulangevus. Meie talle stardiraha ei maksa. Küll aga maksime kinni tema lennupiletid,» rääkis Lilliallik Postimehele, kuidas sprindiäss Eestisse võistlema jõudis.

Londoni olümpial võitis ta 100 meetri jooksus pronksi, 2015. aasta Pekingi MMil nii lühikeses kui ka pikas sprindis hõbeda. Ka Rio olümpiamängudel pidas 100 m sprindis hõbemedali teeninud Gatlin Eestit hea sõnaga meeles. 

«Väga head mälestused! Veel mõni aeg tagasi tegin trenni Eestist saadud särgiga. Eesti on suurepärane koht. Tore on näha teie sportlasi võistlemas tipptasemel. Loodetavasti saan lähiajal tagasi tulla ja veel korra Eestis võistelda!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles