Video: kaheväravalisest edust sai videokohtuniku otsusega hoobilt viik

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtunik Danny Makkelie selgitab Vitesse mängijatele videopildi vaatamise abil sündinud otsust.
Kohtunik Danny Makkelie selgitab Vitesse mängijatele videopildi vaatamise abil sündinud otsust. Foto: /imago/Pro Shots/Scanpix

Jalgpalli Hollandi superkarikafinaalis leidis aset episood, mis tõestas taas, kui palju võib muuta videokohtuniku kasutuselevõtt.

Hollandi meistri Rotterdami Feyenoordi ja karikavõitja Arnhemi Vitesse vahelises kohtumises juhtis Feyenoord Jen Toornstra kiirest avaväravast 1:0, kui teise poolaja alguses kukkus vastaste karistusalas Vitesse ründaja Tim Matavž. Hollandi tippkohtuniku Danny Makkelie esmasel hinnangul selles olukorras sloveeni vastu penaltiväärilist viga ei tehtud.

Feyenoord viis kiirelt palli teise väljakuotsa, kus Vitesse väravavaht Remko Pasveer tõrjus ebaõnnestunult Tonny Vilhena kauglöögi ning tagasipõrkunud palli saatis võrku Nicolai Jørgensen. 2:0 eduseisu jõudis Feyenoord siiski tähistada vaid hetke, sest abikohtunik oli fikseerinud suluseisu. Kuna Vitesse mängijad protestisid aktiivselt eelmise olukorra üle, otsustas Makkelie pärast abilistega nõu pidamist minna videokordust vaatama.

Video näitas kahte asja – esiteks ei ulatunud Feyenoordi kaitsja Karim El Ahmadi tõepoolest pallini ja niitis Matavži karistusalas maha, teiseks oli Jørgensen Vilhena löögi hetkel tõepoolest suluseisus ja tema värav tühistati õiglaselt. Kuna aga Makkelie otsustas Matavži vastu tehtud vea eest määrata penalti (ja anda El Ahmadile kollase kaardi), nullis see potentsiaalse 2:0 värava olukorra nii ehk naa.

Penaltit lööma asunud Alexander Büttner kõmmutas palli väravasse ning nii oligi pisut enam kui kolm minutit kestnud segaduse järel saanud Feyenoordi hetkelisest 2:0 eduseisust 1:1 viigiseis.

Mängu saatust see siiski ei otsustanud, sest kohtumine lõppeski 1:1 viigiga, järgnenud penaltiseerias jäi aga 4:2 peale Feyenoord. Vitesse poolel eksisid kaks esimest lööjat ehk Matavž ja Milot Rashica, kusjuures mõnevõrra irooniliselt tõi Feyenoordile superkarika ei kellegi muu kui ennist väravast ilma jäetud Jørgenseni täpne löök.

Vaata videot siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles