Karm kord MMil: Venemaa hümni ei tohi laulda hotellis ega panna mobiilihelinaks (2)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Neutraalne sportlane» Aleksandr Menkov Londoni MMi kaugushüppefinaalis.
«Neutraalne sportlane» Aleksandr Menkov Londoni MMi kaugushüppefinaalis. Foto: Adam Davy/PA Wire/PA Images/Scanpix

Londonis toimuvatel kergejõustiku maailmameistrivõistlustel osaleb 19 Venemaa sportlast, kes on saanud selleks IAAFilt eriloa. Ehkki Venemaa koondis kannab jätkuvalt kollektiivset võistluskeeldu, lubati nimetatud 19 sportlast neutraalsetena võistlema, sest nad on suutnud tõestada, et on dopingupatust puhtad.

Küll aga ei soovi IAAF MMi ajal näha mis tahes kujul märke, mis võiksid kergejõustikuringkondades paariariigi staatuses olevale Venemaale viidata. Kohati minnakse seejuures nõudmistega absurdini. Kui asjaolu, et venelased võistlevad kirjadeta dressis ja poodiumile tõusmise korral ei mängita neile Venemaa hümni, on loogiline, siis IAAF on selgeks teinud, et Venemaa hümn ei tohi kõlada «mitte üheski MMi korraldamisega seotud paigas.»

See tähendab, et sportlasi hoiatati – kui hotellis laulu üles võtate, võib teid oodata karistus! Viimati kohendati reegleid 5. juulil ehk pärast MMi algust. «Neutraalse sportlase riigihümni ei tohi mängida ega laulda ühelgi ajal mitte üheski võistluse korraldamisega seotud paigas. See hõlmab võistluspaiku, soojendusalasid, treeningväljakuid ja hotelle,» seisab ametlikus dokumendis, kusjuures on täpsustatud, et keelualade loetelu ei pruugi olla lõplik.

Samuti on reeglite järgi keelatud mis tahes Venemaa lipuvärvides lipud ja plakatid – nendega ei tohi minna isegi võistluspaiga lähedusse. Keeld kehtib lisaks Venemaa trikoloorile ka Venemaa riiginime kohta. Lühidalt: sportlaste riietel ega kehal ei tohi olla vähimatki märki selle kohta, et tegemist on venelastega.

Venemaa tõkkejooksja, 110 meetri distantsil osalev Sergei Šubenkov lausus portaalile Russia Today, et keeld puudutab ka näiteks mobiiltelefonide helinatoone. «Saan aru, et see kõlab absurdsena, aga meil ei maksaks selle üle imestada. Selline teguviis vastab täpselt IAAFi tavapärasele loogikale,» nentis Šubenkov irooniliselt.

IAAF on tänaseks andnud võistlemiseks eriloa 49 Venemaa kergejõustiklasele, neist 19 suutis täita MMiks seatud normi. Venemaa kergejõustikukoondisele määrati tänaseni kehtiv võistluskeeld 2015. aasta novembris, kui Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) avalikustas raporti, milles kirjeldati Venemaal toiminud riiklikku dopinguprogrammi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles