Rait Ratasepp: alkoholivaba õlu on Euroopa võistlustel tavaline

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Šveitsi ultratriatloniks valmistuv Rait Ratasepp ütleb, et teda ei üllata see sugugi, et Eestis on kestvusalade võistlustel hakatud pakkuma alkoholivaba õlut. Euroopas on see juba aastaid levinud nähtus. “Kõigil võistlustel, kus mina olen osalenud, oli ka alkoholivaba õlu saadaval,” ütleb ta. 

Saksamaal, Šveitsis ja Ungaris toimunud võistlustel on tavaline, et pärast võistlust joovad paljud alkoholivaba õlut.

Põhjus on lihtne, see on parim lahendus nendele osalejatele, kes armastavad õlut ning tahavad kiiresti taastumist alustada.

“Kui sa oled võistluse läbi teinud, siis on su menüüst läbi käinud kõikvõimalikud joogid ja see on kõige parem viis endale üldse mingisugune isu tekitada,” selgitab ta ning lisab, et pikk ja pingutav võistlus võtab paljudelt söögiisu.

“Taastumise esimene reegel on see, et mida kiiremini sa toitu tarbima hakkad, seda kiiremini organism taastub. Kui tekib 20-30minutine paus, on juba hiljaks jäädud ja taastumisperiood pikeneb. Siis ongi hea kohe pärast finišit juua midagi sellist, mis sulle hästi maitseb,” ütleb ta. Ratasepp ise joob alkoholivaba õlut kõige parema meelega palava ilmaga.  

Samas, alkoholi ei tarbi ta juba neli aastat. “Kuna ma nõuan oma kehalt niivõrd palju ja panen ta võistlustel nii keerulisse olukorda, siis ma välistan kõik võimalikud tegurid, mis võivad taastumist takistada,” ütleb ta.

Pole haruldane, et sportlased joovad alkoholivaba õlut ka võistluse ajal. Ratasepp toob näiteks sakslase Mark Hohe-Dorsti, kes tuli eelmisel aastal Šveitsi 10-päevasel ultratriatlonil kolmandaks.

“Ta on suur õllesõber ja tal on kombeks jagada distants väiksemateks osadeks. Võistluse ajal mõtleb ta ainult sellele, kuidas jõuda järgmisesse vahepunkti,” räägib Ratasepp. Iga etapi läbimise järel premeerib sakslane end ühe alkoholivaba õllega.

“Eelmisel aastal, kui me tegime Šveitsis iga päev ühe täispika triatloni, siis ta võttis jooksu 21. kilomeetril esimese õlle ja teise võttis lõpus,” meenutab Ratasepp. Ka tema jagab oma võistluse väikesteks etappideks, et motivatsiooni üleval hoida, ainult ei premeeri ennast õlledega.

Teinekord aitab alkoholivaba õlu pika võistluse ajal lihtsalt tuju üleval hoida. Järgmine lugu juhtus Rumeenia triatleedi Andrei Rosuga, kes lõpetas Šveitsi ultratriatloni 9. kohaga.

“Me kohtusime kolmandal päeval, kui minul oli veel natukene joosta, aga tema tuli rattarajalt jooksurajale. Siis ta tegi nalja, et oodaku me veel, ta tuleb viimasel päeval ja teeb meile ära,” meenutab Ratasepp.

Kuna keegi teine rumeenlase kiiret tõusu uskuda ei tahtnud, veeti nalja pärast alkoholivabade õllede peale kihla. Ja nõnda jätkus juttu kõigiks järgmisteks päevadeks, kui raja peal kokku sattuti. “Muidugi viimasel päeval midagi üllatavat ei tulnud ja kui me lõpetasime, siis ta tõi aumehelikult õlled ära,” jutustab Ratasepp ja lisab, et just sellised toredad sportlased annavad positiivse tooni igale võistlusele. 

Copy
Tagasi üles