Üllatus või mitte? 19-aastane Kruuda juhib ralli MMi

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordaania ralli 2. koht tõstis Karl Kruuda MM-sarja liidriks.
Jordaania ralli 2. koht tõstis Karl Kruuda MM-sarja liidriks. Foto: Karli Saul

Kui Karl Kruuda otsustas osaleda autoralli MMil SWRC-sarjas, ei seadnud ta endale suuri eesmärke, esialgu oli tähtis kohaneda auto ja tiheda konkurentsiga. Kiiremat sõitu lootis 19-aastane noormees teha alles hooaja teises pooles. Eneselegi ootamatult hoiab ta aga pärast 2. etappi sarjas liidrikohta.


Tõsi, Kruuda on seni punkte kogunud sõitjatest ainus, kes osalenud kahel etapil. Mehhikos oli ta neljas ehk lõpetajatest viimane, Jordaanias noppis ta aga 2. koha punktid. Seekord oli selles klassis viis lõpetajat.

«Olen liider paljuski tänu Nassar Al-Attiyahi plähmerdamistele,» tõdes Kruuda. Sarja üheks suursoosikuks olev kogenud Al-Attyah on samuti osalenud kahel esimesel etapil, kuid pole seni punktiarvet avanud. Jordaanias katkestas ta liidrikohalt. Kahe etapi järel on Kruudal 30 punkti, 2. kohta jagavatel Martin Prokopil ja Bernardo Sousal on viis punkti vähem.

Alles õpipoisi staatuses Kruuda võtab võistlust rahulikumalt ja keskendub kogemuste omandamisele ja igal juhul võistluse lõpuni sõitmisele. Ta rääkis, et ei pea tänavu veel kellelegi midagi tõestama, oluline on õppida vigu vältima.

Jordaania paljude jaoks ekstreemsetes tingimustes lõikas ta aga kasu mullu samas saadud kogemustest. «Tingimused olid keerulised. Kõige pikem kiiruskatse oli 40 km ja auto läks selle ajaga ikka väga kuumaks,» kirjeldas ta. «Mõistsin, et pean oma füüsilise vormi kallal veel tublisti vaeva nägema.»

Eile jõudis Kruuda kaugelt maalt koju. Kahe nädala pärast stardib ta juba Sardiinia MM-rallil. Autogi jõutakse vahepealse ajaga Tšehhis asuvas tiimi peakorteris lahti võtta ja uuesti kokku panna.

SWRC-sarjas peab iga rallimees valima võistluse, mis ei lähe punktiarvestusse. Kruuda valis Prantsusmaa asfaldiralli. «Mullu jäi mul samuti Prantsusmaal käimata, seepärast otsustasin sellest tänavugi loobuda. Eelistan võistelda rasketel kruusarallidel,» selgitas ta.

Sardiinias tuleb samas klassis starti ka teine eestlane, Ott Tänak, kes seni jagab Mehhikos teenitud 15 punktiga 5.-6. kohta.

Jordaania MM-ralli võidu noppis Sebastian Ogier, kes tänavu viimasel kiiruskatsel saadud paremusele edestas Jari-Matti Latvalat kõigest 0,2 sekundiga. Nii väikese vahega pole MM-sarjas veel kunagi võidetud. Kolmas oli valitsev maailmameister Sebastien Loeb.

«Uskumatu päev ja väga imeline tunne. Jari-Matti oli uskumatult kiire, pidin võiduks välja pigistama kõik, mis minus oli,» õhkas Ogier.

MMi üldseis on põnev. Esikohta hoiab 74 punktiga Loeb, Mikko Hirvonenil on 72, Ogieril 69 ja Latvalal 66 punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles