Naiste kõrgushüppe maailmameistrile autasustamisel kodumaa hümni ei mängitud

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui hõbedanaine Julia Levtšenko (vasakul) ja pronksivõitja Kamila Licwinko (paremal) poseerisid võistluse järel vastavalt Ukraina ja Poola lipuga, siis maailmameistril Maria Lasitskenel sama võimalus puudus - Venemaa lipp on Londoni MMil keelatud ja ta võistleb seal neutraalse sportlasena.
Kui hõbedanaine Julia Levtšenko (vasakul) ja pronksivõitja Kamila Licwinko (paremal) poseerisid võistluse järel vastavalt Ukraina ja Poola lipuga, siis maailmameistril Maria Lasitskenel sama võimalus puudus - Venemaa lipp on Londoni MMil keelatud ja ta võistleb seal neutraalse sportlasena. Foto: Martin Rickett/PA Wire/PA Images/Scanpix

Naiste kõrgushüppes tuli Londonis maailmameistriks venelanna Maria Lasitskene tulemusega 2.03. Talle järgnesid Julia Levtšenko (Ukraina) 2.01-ga ja Kamila Licwinko (Poola) 1.99-ga.

Lasitskene ületas kõik kõrgused esimesel katsel kuni 1.99-ni, mil ta lati avakatsel maha ajas. Et Levtšenko ületas esimesel, lükkas Lasitskene allesjäänud kaks katset kõrgusele 2.01. Manööver õigustas ennast, sest Lasitskene ületas kõrguse esimesel, ent Levtšenko alles teisel katsel.

Nõnda oli Lasitskene taas liider ja positsioon muutus veelgi kindlamaks 2.03 ületamisega, mis osutus lõpuks ka võidutulemuseks, kuigi venelanna proovis kolm korda ka 1987. aastast pärinevale Stefka Kostadinova maailmarekordile vaid ühe sentimeetriga alla jäävat 2.08-t.

Lasitskene autasustamine saab olema kummaline, sest hümni seal ei mängita. Venemaa kergejõustikuliit on ulatusliku dopingukasutamise tõttu võistluskeelu all ja Londoni MMiks said võistlusloa vaid 19 Venemaa sportlast, kes täitsid valiknormid ja tõestasid IAAFile oma puhtust dopingust.

Need 19 venelast võistlevad Londonis aga neutraalsete sportlastena - nende dressil puudub viide Venemaale, protokollis pole nende nime järel märget RUS, ekraanigraafikas ja medalitseremoonial puuduvad lipud ning ei võidu korral ei kõla ka Venemaa hümn. Naiste kõrgushüppe autasustamine kujunes seega ainulaadseks ja kummaliseks - Lasitskenele mängiti IAAFi hümni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles