Retrovideo: nõnda kerkis Usain Bolt superstaariks

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usain Bolt suudleb kinga
Usain Bolt suudleb kinga Foto: Robert F. Bukaty/AP

Täna täpselt üheksa aastat tagasi võitis Usain Bolt 100 meetri jooksus oma esimese olümpiakulla. Pekingi olümpiamängude finaalis võitis Bolt toona maailmarekordit tähistanud ajaga 9,69 kuldmedali. 

Londoni MMil karjääri lõpetanud Bolti joostud aeg 9,69 on tänini ka olümpiarekord. Bolt teenis üheksa aastaga kaheksa olümpiakulda ja 11 MM-pronksi, Londonis leppis mees 100 m finaalis pronksmedaliga. 

Postimees taasavaldab üheksa aastat tagasi ilmunud loo:

100 m jooksus olnud maailma kiireimad mehed. Nüüd on platsis uus kuningas. Saage tuttavaks, Usain Bolt!

Noorest jamaicalasest sai pärast legendaarset Carl Lewist esimene mees, kes võitnud olümpiamängudel nii 100 kui 200 meetri jooksu.

Bolti olümpiat eristab Lewise 1984. aasta omast vaid see, et ta püstitas mõlemal distantsil ka maailmarekordi. Viis, kuidas 21. augustil 22-aastaseks saanud noormees tippmarke püstitas, oli hämmingut pakkuv. Lühema distantsi lõpumeetreil võttis Bolt lausa hoo maha, kuid oma nimele kuulunud tippmarki ületas ta siiski kolme sajandikuga, saades ajaks 9,69.

200 meetris näis mees rohkem pingutavat ja 12 aastat püsinud Michael Johnsoni nimele kuulunud rekord purunes ka sel distantsil – 19,30. Ka 4 x 100 meetri jooksu maailmarekordi püstitamisel mängis Bolt oma rolli – Jamaica meeskond jooksis 37,10.

Loodame, et Bolt meid tulevikus dopinguga ei «üllata» ning uus kuningas ongi sündinud. Jääb vaid oodata tema järgmisi samme jooksurajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles