Teadlased kinnitavad alkoholivaba õlle plusse

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Paljud sportlased ja harrastajad kasutavad alkoholivaba õlut taastumisjoogina. Samas on selle omadusi uurinud ka mitmete ülikoolide ja uurimisasutuste teadlased. Vaatame siin ainult mõningaid.

Juba kakskümmend aastat tagasi uuriti Inglismaal Aberdeeni ülikoolis, kui kiiresti taastub keha normaalne vedelikutase erinevate jookide tarbimisel. Selgus, et alkoholivaba õlu ei pikendanud kuidagi taastumisperioodi.

“Palava ilmaga toimub treeningujärgne vedelikutaseme taastumine hiljem, kui jook sisaldab 4% alkoholi. Viivitus puudub, kui jook on alkoholivaba või sisaldab 2% alkoholi,” kirjutasid Inglise teadlased 1997. aastal. 1

Natuke teise nurga alt lähenesid samale probleemile Hollandi teadlased. Uuringus osalenud sportlased sõitsid veloergomeetril nii kaua, kuni kehas tekkis väike vedelikupuudus ehk kadus 1% kehamassist. Seejärel mõõdeti viie tunni jooksul erinevate jookide diureetilist toimet sportlase organismile.

Hollandi uuring kinnitas, et alkoholivaba õlu ei väljuta kehast rohkem vedelikku kui pärast treeningut joodud vesi. Kokkuvõttes kirjutatakse: “Madala alkoholisisaldusega õlu (2%) ja alkoholivaba õlu tarbimisega saavutati sama vedelikutase, mis on võrreldav vee tarbimisega. Seega, kui dehüdreerunud olekus tarbiti koos joogiga vähem alkoholi, selle diureetiline toime vähenes.” 2

Siiani tõenäoliselt kõige laiemat vastukaja saanud uurimus korraldati  2009. aasta Müncheni maratoni ajal. Testides osales 277 jooksjat, kes jõid alkoholivaba õlut kolm nädalat enne ja kaks nädalat pärast maratoni. Uurijaid huvitas, kas alkoholivabas õlles leiduvad flavonoidid vähendavad jooksjate põletikunäite ja aitavad ära hoida hingamisteede haigusi.

Varasemast oli teada, et flavonoidid on tugevad antioksüdandid, mille on hea põletikuvastane toime. Müncheni maratonil leidis see kinnitust ka seoses alkoholivaba õlle ja pikamaajooksuga: “On olemas tõendid selle kohta, et flavonoide sisaldavad joogid (nt. alkoholivaba õlu) võivad füüsiliselt aktiivsetel inimestel vähendada ülemiste hingamisteede haigusi.” 3

Eelmisel aastal avaldasid USA ja Tšiili teadlased uuringu, mis kinnitas esimest korda, et alkoholivaba õlu pole kasulik ainult pärast treeningut. Selgus, et kui sportlane joob enne treeningut alkoholivaba õlut, püsib elektrolüütide tase stabiilsemana.

“0,7 liitri alkoholivaba õlle tarbimine enne treeningut võib soodustada vere elektrolüütide homöostaasi treeningu ajal. Alkoholivaba õlu, kuid mitte alkoholi sisaldav õlu või vesi, võib olla efektiivne spordijook treeningu eel,” kirjutasid uuringu kokkuvõttes teadlased. 4

Viited kasutatud tekstidele:

1. “Restoration of fluid balance after exercise-induced dehydration: effects of alcohol consumption.”

Journal of Applied Physiology. 1997 October.

2. “Post-exercise rehydration: effect of beer consumption on fluid balance.”

Wageningen University, Division of Human Nutrition; HAN University of Applied Sciences, Sport and Exercise Studies. 2012.

3. “Non-alcoholic Beer Reduces Inflammation and Incidence of Respiratory Tract Illness.”

Medicine and Science in Sports and Exercise. 2011 June.

4. “Effects of Beer, Non-Alcoholic Beer and Water Consumption before Exercise on fluid and Electrolyte Homeostasis in Athletes.”

Nutrients. 2016 June.

Copy
Tagasi üles