Uskumatu statistika: neljakordne maailmameister on jäänud pikalt kuivale

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastien Ogier on tänavu võitnud vaid 14 kiiruskatset ning kaks rallit (Portugalis ja Monte Carlos). Pärast mai lõpus Portugalis triumfeerimist pole Tänaku meeskonnakaaslane teeninud aga ühtegi etapi- ega rallivõitu.
Sebastien Ogier on tänavu võitnud vaid 14 kiiruskatset ning kaks rallit (Portugalis ja Monte Carlos). Pärast mai lõpus Portugalis triumfeerimist pole Tänaku meeskonnakaaslane teeninud aga ühtegi etapi- ega rallivõitu. Foto: Neis /Eibner-Pressefoto/imago/Eibner/Scanpix

Kui vaadata autoralli MM-sarjas viimasel neljal hooajal järjest võitjaks kroonitud Sebastien Ogier’ (M-Sport) käimasoleva aasta statistikat, siis nähtub, et 33-aastane prantslane pole tänavu pärast mai lõpus saavutatud triumfi Portugalis saanud mitte ühtegi katsevõitu.

Seejuures pole Ogier võidutsenud ka ühelgi etapil pärast Portugali rallit, kuna Sardiinias teenis oma karjääri esimese võidu WRC-klassis Ott Tänak, Poolas kerkis poodiumi kõrgeimale astmele praegune MM-sarja üldliider Thierry Neuville (M-Sport) ning viimati Soomes tuli samuti esmakordselt oma karjääris WRC-klassis võitjaks Esapekka Lappi (Toyota).

Kui praegusel nädalavahetusel sõidetakse parasjagu hooaja kümnendal etapil ehk Saksamaa asfaldirallil, pärast mida kihutatakse tänavu võidu veel vaid kolmel etapil (Hispaanias, Suurbritannias ja Austraalias), on Ogier kogunud tänavu vaid 14 katsevõitu.

Kokku on prantslane oma karjääri jooksul parimat aega näidanud aga lausa 493 katsel, mida pole tegevsõitjatest WRC-klassis kellelgi ette näidata. Kõigi aegade jooksul annab hoiab Ogier aga vastavas arvestuses «kõigest» kümnendat positsiooni – enim etapivõite (909) on kogunud viimase 43-aastane kaasmaalane Sebastien Loeb, kes võib järgmisel hooajal WRC-sarjas teha tagasituleku.

Kui kaugel on Tänak Märtini tippmargist?

Kõige rohkem etapivõite (kui arvestada ka Saksamaa rallil seni toimunud 12 kiiruskatset – toim) on praegusel hooajal kolm rallivõitu (Korsikal, Argentinas ja Poolas – toim) noppinud Neuville’i nimel, kes on kiireimat aega näidanud 42 kiiruskatsel. Eesti parimal rallisõitjal Tänakul on aga seevastu ette näidata 24 katsevõitu (nendest viis käimasoleval Saksamaa rallil, kus jääb sõita veel üheksa kiiruskatset – toim).

Kui võrrelda karjääri jooksul praeguseks 74 kiiruskatset võitnud 29-aastast eestlast ning legendaarset Markko Märtinit, siis viimane teenis kaheksa aasta jooksul oma kontole 101 katsevõitu. Seega pole Tänakul praeguse hooga jätkates üldse võimatu Märtini tulemus üle teha. Rallivõitude arvestuses on aga seis näiliselt võrdsem (Märtinil viis ja Tänakul üks – toim), kuid tegelikult pole mõistagi rallivõidu teenimine võrreldav katsevõidu saamisega.

Ott Tänak on näitamas Saksamaa rallil suurepärast hoogu, kui hoiab 12. kiiruskatse järel liidripositsiooni. / /imago/Crash Media Group/Scanpix
Ott Tänak on näitamas Saksamaa rallil suurepärast hoogu, kui hoiab 12. kiiruskatse järel liidripositsiooni. / /imago/Crash Media Group/Scanpix Foto: /imago/Crash Media Group

MM-sarja üldseis enne Saksamaa rallit:

  1. Thierry Neuville (Hyundai Motorsport) 160 punkti*
  2. Sébastien Ogier (M-Sport World Rally Team) 160
  3. Ott Tänak (M-Sport World Rally Team) 119
  4. Jari-Matti Latvala (Toyota Gazoo Racing WRT) 114
  5. Dani Sordo (Hyundai Motorsport) 84
  6. Elfyn Evans (M-Sport World Rally Team) 79
  7. Craig Breen (Citroën Total Abu Dhabi WRT) 53
  8. Hayden Paddon (Hyundai Motorsport) 51
  9. Juho Hänninen (Toyota Gazoo Racing WRT) 46
  10. Esapekka Lappi (Toyota Gazoo Racing WRT) 45

*Neuville juhib hooaja kokkuvõttes, kuna on teeninud käimasoleval aastal Ogier'st ühe rallivõidu enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles