Jäähoki MM kisti skandaali, ukrainlastest petiseid ähvardab vangla

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina jäähokikoondise mängijad. Foto on illustratiivne.
Ukraina jäähokikoondise mängijad. Foto on illustratiivne. Foto: imago sportfotodienst/imago/Newspix/Scanpix

Lõuna-Korea jäähokikoondis tõusis kevadel MMi B-grupi turniiri tulemusena A-gruppi, kuid nüüd on saanud avalikuks, et edu üritati saavutada pettuse teel. Nimelt on kaks Ukraina koondislast tunnistanud, et neile maksti kaotuse eest raha.

Ukraina veebiportaal Obozrevatel kurjutab, et nii väravavaht Eduard Zahartšenko kui ka kaitsja Vladimir Varivoda said enne turniiri viimast mängu 30 000 dollarit (25 600 eurot), mille eest pidid mehed tagama, et Ukraina kaotaks Lõuna-Koreale vähemalt kahe väravaga. Lõpuks võitis Lõuna-Korea kohtumise siiski vaid karistusvisete seeria järel 2:1, ent sellest piisas, et tõusta riigi ajaloos esmakordselt A-gruppi.

Obozrevateli valduses on väidetavalt kaks kirja, kus Zahartšenko ja Varivoda kinnitavad oma allkirjaga, et maksavad raha tagasi, kuna ei suutnud lõunakorealastega sõlmitud kokkulepet täita. Mõlemale kirjale on alla kirjutatud 2017. aasta 29. aprillil ehk päev pärast B-grupi turniiri lõppu.

Portaali väitel oli kokkuleppe sõlmimise taga Harkivi Vitjazi endine peatreener Aleksei Lazarenko, kes ei kuulunud koondisedelegatsiooni koosseisu. Täna korraldab Ukraina jäähokiliit koosoleku, et arutada, kas pettuses süüdistatavate mängijate suhtes tuleks algatada kriminaalmenetlus. Seejuures kinnitas alaliit, et on teadlik märtsikuistest pettusekatsetest nii Ukraina jäähokiliigas kui ka teistes liigades, kus mängib Ukraina mängijaid. Ka Rahvusvahelise Jäähoki Liidu (IIHF) president Rene Fasel lubas algatada uurimise.

Zahartšenkot ja Varivodat ähvardab süüdimõistmise korral vastavalt Ukraina seadustele 560 000 hrivna (18 700 euro) suurune rahatrahv, halvemal juhul isegi kahe kuni viie aasta pikkune vanglakaristus. «Ootan alaliidult selgitust. Kui väited osutuvaks tõeks, nõuan patustajatele kõige karmimat võimalikku karistust,» teatas Ukraina spordiminister Igor Ždanov.

Obozrevatel avaldas ka väidetavalt Zahartšenko ja Varivoda kirjutatud kirjad, milles mehed lubavad raha tagasi maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles