Galerii: Heiki Nabi teenis MMilt hõbemedali! (9)

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Heiki Nabi teenis Pariisis jätkuval MMil Kreeka-Rooma maadluse raskekaalus hõbemedali ning tagas sellega endale ühtlasi karjääri kuuenda tiitlivõistluste medali, kui kaotas finaalis 1:2 kahekordsele maailmameistrile ning Rio olümpia hõbemedaliomanikule, türklasele Riza Kayaalpile.

Enne finaali:

Õhtuses finaalis (otsepilti näeb SIIT) kohtus Nabi türklase Riza Kayaalpiga, kes on kahekordne maailma ja kuuekordne Euroopa meister ning võitnud olümpiamängudelt pronksi (London 2012) ja hõbeda (Rio de Janeiro 2016). Et ka Nabi on praegu kahekordne maailmameister (poolraskekaal 2006 ja raskekaal 2013), saab finaali võitjast igal juhul kolmekordne maailmameister.

Poolfinaal: Nabi vastaseks on Tšiili maadleja Yasmani Acosta, kes pani veerandfinaalis selili grusiini Levan Arabuli. Acosta karjääri senine tipphetk on 2011. aasta Panameerika mängudel võidetud kuldmedal. 2015. aastal võitis ta samal võistlusel pronksi. Acosta on läbi aegade esimene MMil poolfinaali jõudnud Tšiili maadleja.

Heiki Nabi poolfinaalmatš
Heiki Nabi poolfinaalmatš Foto: Kuvatõmmis

Võrreldes 1/8- ja veerandfinaalidega alustas Nabi rahulikumalt ning kohtunikel ei jäänud see märkamata - minuti järel teenis Acosta aktiivsuse eest punkti. Minut hiljem tõstis matikohtunik aga sinise higipaelaga käe, mis tähistas punkti Nabi kasuks. Puhkama mindigi seisul 1:1, kusjuures viimati teenitud punkt andis edu Nabile.

Teise maadlusaja alguses asus Acosta suruma, aga 27 sekundi järel katkestati matš tehnilistel põhjustel umbes pooleks minutiks, mis lubas mõlemal mehel veidi hinge tõmmata. Acosta jätkas surumist ja Nabi pidi jalgadega kaitses kõvasti tööd tegema, et mitte sattuda mati servale.

Viienda minuti keskel teenis Nabi hea maadluse eest punkti ja asus 2:1 juhtima ning kaitses edu lõpuni. Acosta lõpurünnakud polnud kuigi aktiivsed, sest pingeline matš oli kaalult raskemat tšiillast korralikult väsitanud.

Nabi tähistas finaalijõudmist
Nabi tähistas finaalijõudmist Foto: Kuvatõmmis

Veerandfinaal: Nabi vastaseks on Ukraina maadleja Mõkola Kutšmi, kes alistas senistes matšides Mantas Knystautase (Leedu) 2:1 ja Sabah Shariati (Aserbaidžaan) 2:1.

Minutilise maadluse järel teenis Nabi aktiivsuse eest punkti. Poolaja lõpus Nabi maadluse intensiivsus langes ning ukrainlane teenis viigipunkti, mis viis ta juhtima (viigi puhul on liidriks viimasena punkti teeninud maadleja).

Teist poolaega alustas Nabi taas aktiivselt ja läks minuti järel 2:1 juhtima. 17 sekundit enne lõppu proovis Ukrana treener protestišvammiga punkti teenida, aga kohtunikud ei võtnud protesti arutlusele. Seejärel pidi Kutšmi võtma riski, mis ennast ei õigustanud ja Nabi teenis kaks punkti ning võitis matši 4:1.

1/8-finaal: Nabile tuli vastu Iraani maadleja Shahab Ghourehjili, kes asus aktiivsuse eest teenitud punktiga teisel minutil matši 1:0 juhtima, ent minut hiljem teenis sama pügala alusel punkti ka Nabi ja puhkama mindi seisul 1:1.

Teise perioodi teise minuti alguses teenis Nabi aktiivsuse eest teisegi punkti ja asus juhtima 2:1. Viimastel sekunditel proovis Ghourehjili riskantse manöövriga matši enda kasuks pöörata, aga kukkus ja jäi Nabi alla, millest eestlane teenis veel kaks punkti ja matši võidu seisuga 4:1.

1/8-finaali otsustavad hetked - rünnakul ebaõnnestunud Shahab Ghourehjili on jäänud Heiki Nabi alla ja taamal rõõmustab Eesti koondise treener Igor Bugai.
1/8-finaali otsustavad hetked - rünnakul ebaõnnestunud Shahab Ghourehjili on jäänud Heiki Nabi alla ja taamal rõõmustab Eesti koondise treener Igor Bugai. Foto: Ekraanitõmmis

Eelring: Raskekaalu antid üles 27 maadlejat, kellest viis said loosi tahtel avaringist vabastuse. Nabile fortuuna ei naeratanud, vaid tuli minna matile. Vastaseks prantslane Matthieu Lorentz, kellest kahekordne maailmameister 5:0 jagu sai.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles