Neljapäeval EM-finaalturniiri alustav Eesti käib Soome jälgedes (1)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Soome koondise trennid midagi suurt ei avaldanud - meeskonnad tulid saali reisipäeva lõpetuseks ning liigselt ei pingutanud.
Eesti ja Soome koondise trennid midagi suurt ei avaldanud - meeskonnad tulid saali reisipäeva lõpetuseks ning liigselt ei pingutanud. Foto: Viljar Voog

Eesti võrkpallikoondise homne EM-finaalturniiri avavastane on Soome rahvusmeeskond. Omavahel on kohtutud 31 korda ning Eesti on neist matšidest võitnud kuus – viimati 2005. aastal Rakveres toimunud maavõistluse. Sealt edasi on põhjanaabrid läinud aina tugevamaks, sest 2006. aastast on kaasa löödud maailmaliigas. Nüüd on samale marjamaale jõudnud Eestigi.

Soome võrkpallikoondise leiab maailma edetabelis praegu 18. realt, samas kui Eesti on 32. kohal. Soomlased tõusid komeedina maailma võrkpallitaevasse 2007. aastal, kui EMil šokeeriti vahegrupis Poolat ning jõuti lõpuks välja pronksikohtumiseni, kus kaotati 1:3 Serbiale – mõlema meeskonnaga ollakse EMil ühes alagrupis tänavugi. Neljanda tiimina on pundis Eesti. Veel mõni aasta tagasi olnuks igati aus vaadata Eestit selles pundis autsaiderina, täpselt samamoodi kui kümme aastat tagasi Soomet. Enam mitte.

Mõistagi ei ole vaid ühte põhjust, miks Soome viimase kümne aastaga stabiilse tegijana võrkpallikaardile on tõusnud. Näiteks on ülimalt kiiduväärt nende noorteprogramm, kus kõige andekamad noorpallurid tuuakse riiklikus spordiakadeemias kokku ja harjutatakse üksteisega koos mängima. Viigu teed neid edaspidi ükskõik millisesse klubisse, baas tugevaks esinemiseks koondises on sellega laotud. Aga vast kõige olulisem lüke oli eelmise kümnendi keskel tehtud otsus püüda pääset 1990. aastast eksisteerinud maailmaliigasse. Nõnda tagati endale igal aastal kindel hulk mänge «mõisa peale» väärt vastastega ehk kindlustati koduse võrkpallitaseme pidev tõus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles