Analüüs: 3 järeldust FC Flora 1:0 võidust Nõmme Kalju üle

Ott Järvela
, Hiiu staadion
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste 26. vooru oodatud liidrite lahingus tugevdas FC Flora haaret Premium liiga üle, kui alistas Hiiu mändide rüpes 1083 pealtvaataja ees 1:0 Nõmme Kalju ning suurendas edu lähimate jälitajate ees kümnele punktile.

Kohtumise ainus värav sündis 6. minutil, kui Martin Milleri ja Zakaria Beglarišvili kombinatsioonile karistusala vasakus servas järgnes Milleri pealelöök, mis põrkas postist värava ette, kust Rauno Alliku selle tühja võrku suskas.

Kalju tabas esimesel poolajal kaks korda väravaraame – 10. minutil tabas Artur Valikajevi pealöök posti ning 38. minutil tõrjus Flora väravavaht Mait Toom Nikolai Mašitševi kauglöök lati kaudu üle otsajoone. Kalju omas häid momente ka esimese poolaja lõpus ja teise alguses, aga Toom tõrjus oivaliselt. Flora panustas kontrarünnakutele, ent Kalju muskliline kaitse suutis neid enamvähem okeilt summutada. Ning kaitses nähtud ränga vaeva tõttu polnud Flora kontrates ka liiga palju teravust.

Kalju peatreener tegi viimase veerandtunni eel tavapärase käigu ja saatis platsile võimsa ründaja Tarmo Neemelo, ent ka tema ei suutnud kohtumise käiku muutust tuua. Postimehe sporditoimetaja Ott Järvela analüüs matšist läbi kolme järelduse:

1. Joonas Tamm on Premium liiga parim jalgpallur. Pika puuga. Jalgpallis võidetakse mänge ründajatega, aga tiitleid kaitsjatega. Ning Joonas Tamme näol on Floral olemas Eesti meistrisarja kontekstis täiesti suurepärane keskkaitsja ja tagaliini liider. Tamm võidab enamiku õhuvõitlusi, ei kaota duelle kiirusega, on palliga täpne ja enesekindel ning veab selle vajadusel ise rünnakule, blokeerib pealelööke. Isegi Kalju jokker-ründaja Neemeloga sai Tamm (erinevalt enamikest Premium liiga keskkaitsjatest) suurema mureta hakkama.

Ja kui Tamm enam päästa ei saa, siis päästab väravavaht Mait Toom. Kalju vastu tegi Flora puurivaht ridamisi väga häist tõrjet, millest kaks – 45. minuti Maximiliano Ugge, 62. minuti Liliu ja 84. minuti Tarmo Neemelo lähilöögid – väärivad tiitlit «fantastiline». Kaljule ei saa ette heita teravuse puudumist, sest väga häid momente tekitati mitmeid, aga eelkõige tänu Toomi imelisele esitusele jäid need realiseerimata.

2. Kullahõng on Flora sõõrmeis. Puhas matemaatika ütleb seda. Flora edu Kalju ja Levadia ees on 10 vooru enne lõppu 10 punkti. Seega võib seni 26 vooruga 22 võitu ja 4 viiki kogunud Flora lubada endale kolme kaotust või ühte kaotust ja kolme viiki ning tuleks ikkagi meistriks. Liidergrupist on Floral mängimata kaks matši Infonetiga, üks Kalju ja üks Levadiaga. Võimalusi Flora püüdmiseks on rivaalidel väga vähe. Kindlasti vajatakse abi tabeli alumiselt kuuikult, kes on aga käimasoleval hooajal esinelikult tavapärasest vähem punkte röövinud. Lillekülas lõhnab kulla järele. Võib juhtuda, et meister on selge juba septembri keskpaigaks.

3. Derbi pakatas kirest. Enam kui 1000 Hiiule kogunenud pealtvaatajat said šõud täie raha eest. Kui esmalt tõmbasid elektri üles häälekad fännigrupid, kui esitasid teineteise võidu teineteist tögavaid (või, noh, oleme ausad, kohati ka solvavaid) laule, siis peagi kandus tribüünidel toimunu üle ka platsile.

Artjom Dmitrijev põles tavapäraselt (liiga) ereda leegiga ja teenis kollase kaardi. Teise poolaja alguses proovis ta Beglarišvilile sama sanktsiooni välja tingida, ent tervenes siis imeväel, mille peale Flora fännid teda vilekooriga kostitasid. Dmitrijev vaatas rohevalgele sektorile sügavalt silma ja asetas sõrme suule. Õnneks püstise, mitte põikise sõrme, nagu Konstantin Nahk mõned aastad tagasi.

Kohtunik Juri Frischer – tegi ilmselt oma Premium karjääri parima partii! – pidi kahel puhul mehi käsipidi lahutama. Kirge jagus Kalju – Flora derbisse ämbritega ja selline peabki liidrite-vaheline jalgpall olema. Aitäh kõigile asjaosalistele vinge vutiõhtu eest!

* * *

Videointervjuu FC Flora väravavahi Mait Toomiga.

* * *

Intervjuu Nõmme Kalju peatreeneri Sergei Frantseviga.

Sergei, mäng oli keeruline, momendid head, aga ära ei suutnud lüüa.

Kahjuks tõesti. Poisid võitlesid ja pretensioone pole mul mitte kellelegi. Lihtsalt tuleb momendid ära lüüa. Me ei räägi kauglöökidest või muidu poolvõimalustest, vaid värava eest sooritatud lähilöökidest. Ilma väravateta jalgpallimänge ei võida.

Flora väravavaht Mait Toom tegi samuti hiilgava partii.

Ilmselt tema hooaja parim mäng. Suurepärane esitus.

Vahe Floraga on nüüd 10 punkti, mida on palju. Kas näete veel võimalusi liidri püüdmiseks?

Flora mängib veel ja meie mängime. Jalgpallis võib kõike juhtuda. Meie ülesanne on oma tööd jätkata, mängida nii hästi kui võimalik. Sama stiili ja sama intensiivse pressinguga. Nagu täna. Sest täna mulle mu meeskonna mängitud jalgpall meeldis. Lihtsalt väravaid on vaja lüüa.

* * *

Intervjuu FC Flora keskkaitsja Joonas Tammega.

Joonas, mis oli täna Flora võidu võti?

Võitlusvaim ja väravavaht.

Kus te selle võitlusvaimu võtsite, sest kohati oli Kalju surve suisa maruline?

Teadsime, et selline raske mäng siin Hiiu kunstmurul tuleb. Kalju mängib oma kodus väga palju pikka palli ja meil on keeruline oma mängu peale suruda. Seetõttu mängisimegi rohkem kaitsest lähtuvalt.

Kas kunstmuru on Flora jaoks probleem?

Kas just probleem. Tegime mängu eel kunstmurul ka ühe trenni ja mulle isiklikult sellest piisas. Õnneks lõime värava nii varakult ära, et meil polnud vaja erilisi riske võtta.

Edestate nüüd Kaljut ja Levadiat 10 vooru enne lõppu 10 punktiga, mis on suur edu.

On küll jah. Aga rasked mängud on ees ja midagi pole veel käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles