Järelvaadatav: Riia Simple Sessioni kvalifikatsioonisõidud

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Talviti Tallinnas toimuv ekstreemspordifestival Simple Session korraldab laupäeval, 26. augustil Riia kesklinnas suurejoonelise BMX-võistluse Simple Summer Session. Võistlus on pühendatud Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisele ning Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale.

Riia kesklinnas asuva Vabadussamba jalamile püstitati 800-ruutmeetrine võistlusväljak, millel asuvad mõõtu võtma nii maailmas tuntud BMX-ratturid kui ka Baltimaade tõusvad tähed. Võistlused toimuvad BMX Freestyle Park ja Street kategoorias ehk pargi- ja tänavasõidus. Kvalifikatsioon kestab vahemikus 13-17.

Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ning Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul lõunanaabrite pealinna südamesse püstitatavas 800-ruutmeetrises rulapargis hakkavad juba homme hommikul mõõtu võtma 43 trikiratturit 15 riigist, sealhulgas nii maailmas tuntud BMX-sportlased kui ka Baltimaade tõusvad talendid. Pealtvaatajatele on sündmus tasuta.

Talviti Saku Suurhallis toimuvast maailmakuulsast Simple Sessioni võistluspargist on Riiga üheks päevaks püstitatav park küll pisut väiksem, ent peakorraldaja Mario Kalmre sõnul keerukuselt suurvõistluse omaga igati võrreldav – ka disainer on sama, X-Mängude ja teiste maailma suurimate ekspreemspordivõistluste tarvis parke välja mõtlev ja neid ehitav Nate Wessel. Pargiehitus on kestnud juba kolm päeva ning korraga on tööl kuusteist ehitajat. Park valmib koostöös lätlastega rämbiehitusettevõttest MindWorkRamps. «Kokku kulub pargi ehitusele üle tuhande tunni,» sõnas Kalmre.

Nimekamatest võistlejatest on Riias oma oskusi näitamas mitmed maailma BMXi koorekihti kuuluvad sportlased: teiste seas X-mängude mitmekordne võitja Daniel Dhers (Venetsueela) ning BMX Freestyle MMi hõbe Kostja Andrejev (Venemaa). Samuti näeb oma parimaid trikke näitamas Simple Sessionitel ja paljudel teistel maailma mainekatel võistlustel silma paistnud trikirattureid nagu Felix Prangenberg (Saksamaa), Daniel Tünte (Saksamaa) ja Jack Clark (Suurbritannia).

Baltimaad on võistlusel esindatud eelmistel Simple Sessionil silma paistnud parimate tegijatega. Eestlastest on park-distsipliinis võistlemas Roomet Säälik, Talis Viirpalu, Sander Saard ja Arto Arukuusk, tänavasõidus püüavad finaalikohta Andres Lainevool, Martti Lainevool, Enrico Orobko ja Chris Patrick Tilk.

«Suvine võistlus Riias on olnud mõttes mõnda aega, kuna tegu pole esimese korraga, mil Simple Session Eestist väljaspool aset leiab – Helsingis on toimunud lausa kaks Simple Sessioni suvist võistlust, aastatel 2010 ja 2011,» sõnas Simple Sessioni peakorraldaja Mario Kalmre ja märkis, et Simple Session on lõunanaabrite seas alati menukas olnud ning kasvatanud üles mitmeid sealseid nüüdseks omal alal tuntud tegijaid.

«Simple Session on aastaid pakkunud kohalikele Baltimaade sportlastele võimalust end maailmakonkurentsis proovile panna. Nüüd, kus nii rulasõit kui ka BMX Freestyle on ka täieõiguslikult Tokyo 2020 olümpiaprogrammis, tõuseb ilmselt huvi nende spordialade vastu veelgi,» leiab Kalmre. Riias toimuv võistlus on Kalmre hinnagul eriline ka selle poolest, et teadaolevalt ühtegi teist Eestist alguse saanud algupärast ning oma kaubamärgi all toimuvat sündmust kodumaalt välispubliku ette eksporditud ei ole.

«Meil on väga hea meel, et paljude kultuurisündmuste kõrval on meil Eesti EL Nõukogu eesistumise ja EV100 välisprogrammis ka üks väga põnev spordiüritus, mis võimaldab viia end maailmas tõestanud Eesti lipuvärvides võistluse naabrite juurde. Täna on Simple Sessionist saanud laias maailmas konkurentsivõimeline kaubamärk, mis tutvustab Eesti riiki ja kultuuri kogu selle mitmekesisuses,» sõnas Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ja Eesti Vabariik 100 välisprogrammi juht Jorma Sarv.

Simple Summer Sessioni Baltikumi parimad lunastavad endale automaatselt kutsed talvisele Simple Sessionile, mis toimub 3. ja 4. veebruaril 2018 Saku Suurhallis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles