Järelvaadatav: Eesti kaotas teist EM-finaalturniiri järjest valusal moel Serbiale

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti võrkpallikoondis sai EM-finaalturniiril kirja teise kaotuse, kui pidi teist EM-finaalturniiri järjest tunnistama Serbia 3:2 (25:23, 16:25, 21:25, 25:20, 15:12) paremust. Loe täpsemalt allolevast Postimehe blogist!

Viie geimi viis erinevat nägu

1. geim – Eesti jääb Serbiale alla 23:25

Serbia tegi võrreldes Poola vastu võetud 3:0 võiduga meeskonnas kolm vahetust, aga ega see maailma tippu kuuluvat meeskonda eriti nõrgemaks ei teinud. Ikka pandi väljakul oma paremus jõuda maksma. Just jõuga, sest ega Eesti mängus palju kriitikakohti polnud – pingile võetud Oliver Venno resultatiivsus oli tõesti madal, vastuvõtt võinuks ilusam olla, aga samas kompenseeriti seda kaitses. Renee Teppani sissetulek geimi lõpus oli aga märk, et viimane puuduv pusletükk sai paika.

2. geim – Eesti võidab 25:16

Parim kaitse olevat rünnak, aga seekord oli parim rünnak hoopis kaitse. Eesti meeskond lähenes ülesandele ülima tarkusega: kui oli näha, et rünnaku realiseerimine on liiga keeruline ülesanne, mängiti pall lihtsalt üle võrgu, et anda serblastele eksimisvõimalus. Seda kasutasid vastased ka meeleldi ära: 13 kaitsest kätte saadud pallist löödi blokki neli, auti tervelt kolm. Eesti näiteks ei eksinud üles saadud pallidel kordagi, samas võeti lausa neli punkti. Vahe 11 silma – nõnda see geimivõit tuligi.

3. geim – Eesti võidab 25:21

Asi on Serbia jaoks naljast kaugel – parimad pojad, kellele loodeti puhkepäeva anda, kamandatakse platsile. Aga Eesti on hoo juba nii üles saanud, et meie mängu niisama lihtne pidurdada pole. Kreek paneb geimile neljase serviseeriaga suurepärase alguse ja see tähendas, et Serbia pidi võtma riske, mis aga ära ei tasunud. Mängu tulnud diagonaalründaja Drazen Luburici sai Eesti suurepäraselt kinni, lubades talle kümnest tõstest vaid kolm punkti. Meie diagonaal Teppan oli aga otsustavatel hetkedel mees õigel kohal ja Eesti vanker veeres kenasti edasi.

4. geim – Eesti kaotab 20:25

Serbia serv hakkas halval ajal tööle – geimi algul pani Nemanja Petric Eesti surve alla ja järsku avastasime me end üle tüki aja mitme punktiga taga. Kerge seda vahet tagasi võita ei olnud – eestlased läksid ise servil riskima ja tulemuseks olid ohtrad servivead. Aga riskima pidi, sest 3:1 võit on väärt palju rohkem kui viienda geimi lubamine. Meil olid väljakul seitse sangarit ja sinisärkides publik, mis tegi Ergo Arenast kodusaali, ka peatreener Gheorghe Cretu aitas õigeaegsete aegadega Serbia serviseeriaid murda, aga nagu esimeses geimis – maailmaklassi vastu ei pruugi alati sellestki piisata.

5. geim – Eesti kaotab 12:15

Deja vu on üks valus asi. Kaks aastat tagasi kaotasime me EMil Serbiale viimase geimi 13:15. Tugevam võttis toona väevõimuga oma, võttis ka tänavu.

Olukord A-alagrupi viimase vooru eel

Et A-alagrupi õhtuses kohtumises alistas Poola kindlalt 3:0 (23, 21, 19) Soome, on tabeliseis enne esmaspäeval mängitavat viimast vooru järgmine: Serbia 2 võitu (6 punkti), Poola 1 võit (3 p), Soome 1 võit (2 p), Eesti 0 võitu (2 p). Eesti peab kolme parema sekka tulekuks seega Poola alistama.

ENNE MÄNGU

Eesti võrkpallikoondis alustas EM-finaalturniiri 2:3 (21:25, 22:25, 27:25, 25:22, 9:15) kaotusega Soomele. Eestlased tunnistasid vastase paremust kahes esimeses geimis, kuid seejärel võitsid kaks geimi, viigistades mänguseisu. Viimase geimi võitis Soome kindlalt. Sama alagrupi teises mängus alistas Serbia 3:0 (25:22, 25:22, 25:20) Poola.

Mullune Maailmaliiga tšempion Serbia asub võrkpalli maailma edetabelis 11. kohal, Eesti hoiab samas tabelis 32. kohta. Alagrupiturniirilt pääsevad edasi kolm paremat meeskonda, Eesti on hetkel grupis ühe punktiga kolmandal kohal. Alagrupi liider on kolme punktiga Serbia, Soome on kahe punktiga teine ning neljandal kohal paikneb seni punktideta Poola.

«Meie ei ole siia EMile ka niisama saanud. Korra oleme Serbia vastu hambaid näidanud ja see peaks tõestama, et kõik on võimalik,» vaatas koondise kapten Kert Toobal kohtumisele ette. Läksid ju samad vastased kokku eelmise Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri play-off ringis, kus Serbia pidi endast kõik välja panema, et kahegeimilisest kaotusseisust välja murda.

Toonasest mängust on mõlemas koondises alles kümme pallurit, samad on ka peatreenerid. Kui rahvusmeeskonna ridades on põhitegijatest Keith Pupart asendunud Andrus Raadikuga, siis Serbial on algrivistuses vangerdusi veidi enam. Itaalias meid 14 punktiga kostitanud eelmise aasta Maailmaliiga parim nurgaründaja ja kõige väärtuslikum mängija Marko Ivović jääb turniirist eemale kontrollkohtumises saadud hüppeliigese vigastuse tõttu.

Tosin punkti toonud teist nurgaründajat Nikola Kovačevići seekord samuti pole ja 20 punktiga kohtumise skoorikuningaks kerkinud 2015. aasta Maailmaliiga ja lõppenud hooaja Meistrite liiga parim diagonaalründaja Aleksandar Atanasijević vaatas Poola vastu pingilt, kuidas ametivend Dražen Luburić Poola vastu 13 punkti tõi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles