Peatreener Cretu: Serbial on suured tähed, Eestil suured südamed

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gheorghe Cretu hoolealused teenisid järjekordse 3:0 võidu.
Gheorghe Cretu hoolealused teenisid järjekordse 3:0 võidu. Foto: CEV

Eesti võrkpallikoondis kaotas teist EMi järjest Serbia koondisele 2:3. Midagi pole teha – Eesti astub vaikselt maailma tipu suunas, aga mida kõrgemale ronitakse, seda väiksemad sammud on võimalikud.

«Vaadake nende koondise nimekirja, lugege kus need mehed mängivad. Kananahk tõuseb ihule,» võtab tänase mängu kokku Eesti koondise peatreener Gheorghe Cretu. «Meil ei ole selliseid nimesid. Aga meie meestel on suur süda! Ma soovin, et ühel päeval – ja see päev on lähedal – pääseks ka need mehed suurtes meeskondades platsile nagu praegu serblased. Meil oleks seda tulevikus koondises tarvis.

Ka noorte jaoks: et väikestel mängijatel oleksid iidolid, keda nad tahaksid imiteerida. Ma usun, et juba praegugi tuleb Eestis ohtralt noori, kes otsustavad, et tahavad võrkpalli mängima hakata.»

EM on alanud Eestile ülivalusalt – kaks 2:3 kaotust Soomelt ja Serbialt. Ees ootab veel vast kõige kangem pähkel Poola. Peatreeneri sõnum senise turniiri kohta: «Kuigi me ei näidanud Soome vastu oma parimat mängu, võitlesime juba seal hullupööra. Võib-olla mõni mänguelement parajasti ei töötanud, aga mängijad ikka uskusid, et nad suudavad matši pöörde tuua.

Täna olid kõik esimesest punktist alates vaimselt valmis. Nad teadsid, et võime neid võita. Seda oli näha – vahet pole, mis oli skoor, andsime ikka lahingu. Isegi viimases geimis uskusime 10:14 taga olles, et on võimalik veel Serbia kinni püüda.»

Cretu mõtted lähevad saalis valitsenud vingele atmosfäärile – üle tuhande fänni tegid Gdanskist väikese Eesti. «Kui sellised inimesed on sinuga, sinu ümber saalis, siis see on lihtsalt imeline. Nad on teinud ajalugu. Kõik jäävad Poolas meenutama kangeid Eesti fänne. Suur aitäh! Isegi riietusruumis räägivad neist kõik – mida nad meeskonnale oma kaasaelamisega annavad,» rääkis meie meeskonna loots.

Tänases mängus kerkis Eesti tagantutsitajaks Renee Teppan – esimeses geimis Oliver Venno välja vahetanud diagonaalründaja tõi lõpuks 17 punkti. Cretul oli oma hoolaluse kohta öelda vaid kiidusõnu: «Ta on olnud väga tagasihoidlik. Alati oli alati teine number aga jätkas kurtmata vaeva nägemist ja näitas nüüd, et meeskonnakaaslased võivad tema peale loota. Ta on suureks kasvanud. Ta on täiskasvanum kui varasematel aastatel ja seepärast teenis ta ära võimaluse edaspidi Trentino klubis mängida. Järgmisel aastal tuleb temast üks parimaid diagonaalründajaid.»

Kas see tähendab, et Teppan saab võimaluse ka viimases mängus Poola vastu? Küsimust ilmselgelt ette aimanud Cretu võtab see muigama. «Kutid, las ma magan täna!» ei taha ta oma mõttekäike avaldada.

Üldiselt läheb lahing Poolaga Cretu sõnul vaimseks duelliks – kui eestlased sajaprotsendiliselt ei keskendu, siis maailmameistrite vastu lihtsalt ei saa. «Kui sa ei ole valmis, siis nad teevad selle mängu 45 minutiga ära. Kui kaotad pärast esimest geimi keskendatuse läheb tund. Need on mehed, kel on suuri mänge vöö vahel üle saja,» rõhutab peatreener, et eestlased lähevad võõrustajatele kindlalt lahingut andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles