POSTIMEES KREEKAS Eesti koondise mängupaigas sündis Kreeka ajaloo suurim jalgpallitragöödia

Kristjan Jaak Kangur, Pireus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georgios Karaiskakise staadion Kreekas.
Georgios Karaiskakise staadion Kreekas. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS/Scanpix

Eesti jalgpallikoondis läheb täna Pireuses asuval Georgios Karaiskakise nimelisel staadionil vastamisi võõrustajate rahvuskoondisega. Kreeklaste jaoks seostub staadion aga suurima tragöödiaga, mis riigi jalgpalli iial tabanud.

1981. aasta 8. veebruaril kohtusid staadionil kohalik Olympiacos ja Ateena AEK. Olympiacos võitis suurelt 6:0 ja pidutsev rahvamass kiirustas staadionilt lahkuma, kui inimesed treppidel libastusid ja kukkusid. Ehkki katastroofi kõik põhjused on siiani ebaselged, mängis oma rolli väidetavalt üks suletud uks.

Sündmuspaigal sai surma 19 jalgpallifänni, haiglas suri hiljem veel kaks. Vigastatuid oli 55, enamik viga saanutest ja hukkunutest olid noored.

Õnnetus toimus 7. staadionivärava juures ning kuigi vana staadion sajandivahetuse paiku lammutati ja selle kohale kerkis 2004. aastal uus kaasaegne areen, meenutatakse hukkunuid jätkuvalt. Seal, kus kunagi asus 7. värav, on tribüünil 21 tooli, mis on tavapärase punase asemel musta värvi.

Katastroofist kasvas välja Olympiacose tänaseks suurim toetajate rühmitus, mis kannab samuti nime «7. värav». Igal aastal peetakse hukkunuid meeles, kui staadionil toimuval mälestusteenistusel osalevad tuhanded fännid, kes laulavad laulu sõnadega «Vennad, te elate edasi, teie elud suunavad meie elu».

Kuigi Kreeka jalgpallifännid on üldiselt omavahel sõjajalal, liidab tragöödia neidki. Nii loevad ka Panathinaikose ja AEK poolehoidjad juhtunut kogu Kreeka jalgpalli, mitte vaid Olympiacose õnnetuseks. Tavapäraselt asetavad hukkunute mälestuseks pärja ka staadionit külastavad klubid teistest riikidest.

Eesti ja Kreeka koondise MM-valikmäng algab täna õhtul kell 21.45, Postimees kajastab mängu eel, ajal ja järel toimuvat otseblogi vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles