Analüüs: Kreekast tõi tugeva viigi hiilgav kaitsepartii (2)

Kristjan Jaak Kangur, Pireus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti jalgpallikoondis teenis MM-valiksarjas tabelisse viienda ja väärtusliku punkti, kui mängis Kreeka koondisega võõrsil 0:0 viiki. Kuna aga Küpros suutis kodus mõnevõrra üllatuslikult jagu saada Bosniast ja Hertsegoviinast, kaotab Eesti neile nüüd heitluses neljanda koha nimel alagrupis juba viie punktiga. 

Kohtumine võnuks Eestile alata sama kehvalt kui sügisene kodumäng, ent teisel minutil püüdis Mihkel Aksalu Apostolos Velliose alla nurka suunatud löögi.

Avapoolajal pidi Aksalu veel paar korda otsustavalt sekkuma, kuid Kreeka ei rünnanud täiskäigul ja Eestilgi avanes poolvõimalusi. Ühegi ohtliku pealelöögini siiski ei jõutud. Suures plaanis sama mängupilt valitses ka teisel poolajal – Kreeka surus, aga mitte ülemäära kõvasti, jättes ka Eestile võimaluse mängida. Kuid raamide vahele suunatud pealelöögini Sinisärgid lõpuks ei jõudnudki.

Negatiivse aspektina jätab teisel poolajal saadud kollane kaart Küprose-mängust eemale Eesti kapteni Ragnar Klavani, kuid tema koha saab üle võtta täna kaartide tõttu puudunud Karol Mets. Postimees võtab kohtumise kokku kolme võtmeküsimuse abil.

Kas olime sügisesest mängust õppinud? Nii ja naa. Eesti mängis keskendunult, kuid hoolimata kaitsvast formatsioonist jäime kohati vastaste standardolukordade kaitsmisega ikkagi hätta. Ent samas võib selle suuresti kanda ka kreeklaste taseme arvele. Suurematki muret valmistasid eriti avapoolajal kreeklaste kõrge kvaliteediga tsenderdused äärtelt. Siiski on tõe kriteerium tulemus ja tabloole vaadates tuleb ülesanne lugeda täidetuks. Kreekast viigiga naasmine on kõva sõna!

Kus on meie suurim murekoht? Paraku ikka keskväljal. Võib mõista, miks Reim usaldab jätkuvalt Aleksandr Dmitrijevi kogemusi. Ent isegi Kreeka võrdlemisi loiu keskvälja vastu lipsas Dmitrijevi esitusse liialt palju lihtsaid eksimusi ja ühel hetkel tuleb teha samm edasi. Vanameistri kaitseoskustes ei kahtle keegi, ent puudu kipub jääma just rünnaku ehitamise osas. Selles valikgrupis pole meil edasipääsu osas enam praktiliselt midagi võita ega kaotada – tsükli viimastes kohtumistes tasuks ehk proovida nooremaid ja värskemaid mehi. Kust mujalt nende kogemus tulla saab?

Kas Eesti liigub õigel teel? Suures plaanis jah. Peatreenerikarjääri alguses ründavat jalgpalli lubanud Martin Reim võttis pärast Brüsseli õuduste õhtut realistlikuma ja pragmaatilisema lähenemise. Patt oleks talle seda ette heita. Saati on viimased mängud näidanud, et viie kaitsjaga taktika aitab Eestil oma väravat puhtana hoida. Paraku kärbib see rünnakufaasis tuntavalt Eesti tiibu ja eeldab suuremat toetumist individuaalsele meisterlikkusele.

Pole saladus, et Konstantin Vassiljevi puudumisel seda viimast Eestil napib – Sergei Zenjov ja Henri Anier on tublid ründajad, kuid endale võimaluste tekitamine pole nende trump. Vasakul äärel tegutsenud Dmitri Kruglov ja Ken Kallaste on teadagi kaitsjad, kelle ampluaasse loominguline ründetegevus samuti ei mahu. Kreeka jättis Eestile mängimiseks ruumi, kuid mitmel puhul jäi meie meestel puudu söakusest seda teha. Vajame rohkem «Vassiljeveid», kes oskavad leida ebastandardseid lahendusi.

* * *

Martin Reim: jooksmine on väga raske, aga kergemalt punktid ei tule

Eesti jalgpallikoondise peatreener Martin Reim rõhutas pärast võõrsil Kreekaga tehtud 0:0 viiki ETV-le antud intervjuus, et talle valmistavad sügavat heameelt nii tulemus kui ka kaitsefaasis näidatud mängupilt.

«Punktiga peab olema väga rahul. Oleme tänavu kaitse pidama saanud ning mängijate enesekindlus kogu aeg kasvab. Ründajatele tuleb kontravõimalusi juurde leida, aga miinimumprogrammi täitsime ära – tahtsime taga puhtana hoida ja vähemalt punktiga ära tulla.

Mul on hea meel, et mängijad on valmis vaeva nägema, sest vahel on see jooksmine väga raske. Aga kergemalt punkte ei tule. Säärane kaitseliin võimaldab meil ka äärtel paremini mehitatud olla. Teadsime, et Kreekal, nagu ka Küprosel, on rohkesti läbi äärte mängimist ja ohtlikke tsenderdusi. Suutsime neid üpris palju ära hoida,» sõnas Reim.

«Iga puuduja annab mingil moel mõju. Aga asendajad tegi väga supertöö. Ka ründajad, kes tegid täna rohkem kaitse- kui ründetööd. Mõned kontravõimalused jäävad kripeldama, aga üldjoontes võib rahul olla.»

Pühapäeval võõrustab Eesti Tallinnas Küprose meeskonda, kellega tehti võõrsil 0:0 viik. « Küprose vastu tahame initsiatiivi kodus endale. Tegu on väga hea vastasega, mida näitas ka tänane 3:2 võit Bosnia ja Hertsegoviina üle. Tuleb väga kõva mäng, sest Küprosel on ka šanss kvalifitseeruda. Meie eesmärk on neid lõpuks alagrupis edestada ja meie mängime selle nimel.»

Postimehega rääkides sõnas Reim, et viigiline tulemus oli töövõit. «Avapoolajal jäime äärtel oma meestest kohati pisut liiga kaugele, jätsime neil jala vabaks ja kõige ohtlikumad olidki madalad teravad tsenderdused, mis läksid värava ja kaitseliini vahelt läbi. Äärekaitsjad pidid selle eest vastutama ja teisel poolajal tegime kiiremini nende äärepoolkaitsjatele või tõusvatele äärekaitsjatele pressi. Viiese kaitseliiniga on see võimalik,» analüüsis Reim pärast kohtumist. «Nii jäi ka väravaesine korralikult mehitatuks.»

Reim tegi esimese vahetuse alles 81. minutil, kuid see tulenes mängu seisust. «Otseselt kuskilt ei lagunenud – olime kogu aeg valmis vahetama, aga mängurütm käis ka väga üles-alla. Saime hinge tõmmata. Ka vanemad mängumehed tõestasid, et nende näol oli tegu hea valikuga. Kogemust oli väljakul tunda, paljudes olukordades mängiti targalt.»

Raamidesse läinud pealelöögini Eesti siiski taas ei jõudnud. «Selle süsteemiga on äärepoolkaitsjad need, kes peavad kõvasti rünnakust osa võtma. Aga kui pikalt olla palliga ja alla vajuda, on sealt ka pikk maa tõusta. Vastane jättis ääred hästi vabaks, kuid kahjuks ei kasutanud me seda alati ära, vaid mängisime pikka palli Henrile (Anier – toim.) otse kehasse. Sellises kontaktis on tugevate Kreeka härgade vastu raske palli säilitada. Teisel poolajal tuli ründajatele rohkem palle jooksu peale, saime vabasse ruumi. Sellest oli alguses puudu,» leidis Reim.

Peatreeneri sõnul võinuks ta teha esimese vahetuse ka kümmekond minutit varem, kuid see nõudnuks teatud määral kaitsefaasis ohverdust. «Oleks me 0:1 taha jäänud, oleksin selle vahetuse ära teinud. Aga 0:0 hoidis vahetust kinni. Mängijad olid mängus sees, nad teadsid, kuidas mängida, kus suruda. Kui Ken (Kallaste – toim.) poleks «puukat» saanud, oleksin ka teda kauem sees hoidnud,» tõdes Reim.

* * *

Henri Anier: võitlesime kõvasti ja jätsime kõik väljakule

Eesti jalgpallikoondise ründaja Henri Anier tõdes pärast Kreekaga tehtud 0:0 viiki ETV-le antud intervjuus, et tulemusega tuleb kindlasti rahule jääda, kuigi vaatepilt ei pruukinud pealtvaatajale kõige kaunim olla.

«Ei olnud lihtne mäng, sest Kreeka on kodus tugev ja siin on 30 kraadi sooja, millega me pole harjunud. Meeskond tegi kaitses kõva töö. Eesmärk oli taga null hoida ja proovida kontrarünnakust värav ära lüüa, mis kahjuks ei õnnestunud.

Ilus tänast mängu vaadata polnud, aga suur au tervele meeskonnale, sest võitlesime ja jätsime endast kõik väljakule. Võõrsil on meie jaoks kõik mängud rasked, aga pühapäeval on kodus vastas Küpros. Loodame seal kodupubliku abil kolm punkti koju jätta,» rääkis Anier.

Kindlasti läheb Eesti pühapäeval lahingusse teistsuguse rivistusega. «Kahjuks kaotasime järgmiseks mänguks Ragnari (Klavan sai valiksarja teise kollase kaardi – toim), aga võib-olla saab Kostja (Vassiljev – toim) meid aidata. Ning Karol Mets on tagasi. Plaan on võidelda ja endast kõik väljakule jätta.»

* * *

Ragnar Klavan: jalgpall algabki kaitsemängust

Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan intervjuus ETV-le pärast 0:0 viiki Kreekaga: «Meie mängupilt kaitses on kindlasti kompaktsem, kui  taga kui kolme keskkaitsjaga mängime. Liinide vahel oli tugevamatel meestel nagu Kreeka raske leida käike.

Järgmisena tuleb katsuda teatud momentidel palli hoida, õigel momendil maha keerata ning siis oleks vast ka rohkem vaba ruumi. Kõik mängijad andsid nii palju kui torust tuli ja jalgpall algabki kaitsemängust. Selle osa suutsime maksimaalselt ära täita. Selle üle on väga hea meel,» sõnas Klavan.

Kuigi koondise kapten jääb järgmisest mängust kaartide tõttu kõrvale, sõnab ta, et kodus on kindlasti Küprose vastu etem mängida. «Kindlasti annab tänane kohtumine meile uue käigu järgmises mängus. Loodan, et tuleb võimalikult palju rahvast, kaasa arvatud minuga, toetama.»

Klavan küll ei mängi, aga keelust vabaneb Karol Mets. «Eks Karol peab selle rolli endale võtma, aga ta on väga hea mängija, oma ülesannete kõrgusel. Pole probleemi.»

* * *

Mängu eel:

Sügisel võitis Kreeka Tallinnas 2:0, asudes juba 65. mängusekundil juhtima nurgalöögist, mille eestlased neile asjatult kinkisid. Peatreener Martin Reim rõhutas eilsel mängueelsel pressikonverentsil, et just standardolukordades tegutsemisele on viimasel ajal palju rõhku pööratud. Avamäng oli kiire tabamuse tõttu ka lahtine, Eestigi üritas rünnata ja tegi seda kohati üsna edukalt, kuid Vasilis Torosidise avaväravale lisas Kostas Stafylidis 61. minutil teise ja mäng oli sellega tehtud.

Tänasest kohtumisest ootab Reim Eesti taktika poolelt vaadates kaitsvamat mängu, soovimata samas rünnakuid unarusse jätta. Kui Eesti poolel peavad mängu vahele jätma nii valiktsüklis kaks kollast kaarti teeninud Karol Mets kui ka eelmises valikmängus punase kaardi saanud Artjom Dmitrijev, siis kreeklastel puudub Metsaga sarnasel põhjusel Dortmundi Borussia kaitsja Sokratis Papastathopoulos.

Samuti valmistavad mõlemale peatreenerile muret vigastused. Reim kinnitas eilsel pressikonverentsil, et vigastusest taastuv Konstantin Vassiljev ei kuulu kindlasti algkoosseisu, väiksemad küsimärgid on ka äärepoolkaitsja Siim Lutsu ja ründaja Henri Anieri mänguvormi kohal. Kreeklased peavad aga hakkama saama ilma esiründaja Kostas Mitroglou ja Tallinnas Eestile peavalu valmistanud Torosidiseta, samuti ei saa kodustaadionil mängida Olympiacose väravavaht Stefanos Kapino.

MM-valikgrupis on lisaks neljale kaotusele korra Gibraltarit võitnud ja korra Küprosega viigistanud Eesti 4 punktiga eelviimasel ehk 5. kohal. Neljandal real olevast Küprosest jäädakse maha samas vaid kolme punktiga ja valikgrupi realistlikuim eesmärk saabki olla Küprose edestamine. Kreeka püüab samal ajal jätkuvalt MM-piletit, olles selge liidri ja soosiku Belgia järel teine. Kreeklased on kogunud 12 punkti, ent lähim jälitaja Bosnia ja Hertsegoviina vaid ühe punkti vähem.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles